Artical, Camp, Kem Latihan & Rekreasi, News

Kem Badan Beruniform SK Antara Gapi Sesi 2019

Wajah-wajah ceria anak murid SK Antara Gapi

Pada minggu lepas bertarikh 23-25hb Ogos 2019, telah berlangsung kem badan beruniform dari Sekolah Kebangsaan Antara Gapi. Seramai 70 orang pelajar dari badan unit beruniform sekolah ini telah berkampung di Asia Camp. Para pelajar ini tiba dengan bas di pagi hari 23hb Ogos dan terus dibawa ke bilik-bilik dormitori.

Seterusnya, taklimat dimulakan oleh wakil fasilitator Asia Camp. Taklimatnya berkisar mengenai perihal keselamatan, keberadaan program-program lain di pusat latihan, waktu makan dan sebagainya serta jenis-jenis aktiviti dan modul yang dilakukan sepanjang keberadaan mereka di pusat latihan Asia Camp di sini.

Secara asasnya, para peserta kem badan beruniform dari SK Antara Gapi ini merupakan kumpulan peserta kem yang termuda sekali yang berada di kem Asia Camp pada ketika itu. Kumpulan pelajar dari kem badan beruniform ini terbahagi dari persatuan Pengakap, Puteri Islam, Pandu Puteri dan Kadet Remaja Sekolah (KRS). Objektif dan fokus utama kem badan beruniform ini adalah memberikan pendedahan dan ‘first hands experience’ kepada para pelajar mengenai;

  1. peranan seorang ahli badan unit beruniform;
  2. pengalaman survival di hutan;
  3. menguatkan ciri-ciri kepimpinan bagi para pelajar;
  4. di samping mewujudkan rasa kekitaan dan setiakawan sesama mereka.

 

Oleh itu, modul-modul yang telah dijalankan melibatkan modul kem badan beruniform pelajar sekolah, modul survival cooking, modul pertolongan cemas, aktiviti explorace, pembentangan berkumpulan dan senamrobik beramai-ramai bersama para peserta dari program-program yang lain pada pagi Ahad, 25hb Ogos.

Para pelajar dari badan beruniform SK Antara Gapi yang baru tiba dan sekitar sesi taklimat

Para pelajar dari badan beruniform SK Antara Gapi yang baru tiba dan sekitar sesi taklimat

 

Secara keseluruhannya, nilai yang dapat dipelajari dari kem badan beruniform para pelajar SK Antara Gapi ini adalah;

  1. Para pelajar SK Antara Gapi ini dilihat lincah dan tangkas beraktiviti menggunakan eleman alam.
  2. Secara kritisnya, lokasi dan topografi sekolah mereka memang berada dalam kawasan yang sama seperti di Asia Camp. Lokasi Antara Gapi yang menghubungkan Ulu Yam-Serendah-Rawang sememangnya kaya dan terkenal dengan keindahan alam oleh penduduk setempat. Oleh yang demikian, adalah tidak terkejut bila didapati para pelajar dari sekolah ini lebih tangkas dan sepertinya sudah terbiasa dengan aktiviti-aktiviti yang dijalankan.

 

Apapun, well done kepada adik-adik pelajar dari SK Antara Gapi. Sungguh comel semuanya dan kami di pihak Asia Camp cukup berbangga dengan pencapaian mereka.

 

Artikel berkaitan kem perkhemahan pelajar:
1.

Perkhemahan Unit Beruniform 2019 – SK Putrajaya Presint 8(1)

2.

KEM BERUNIFORM LANGKAH PERTAMA KERJAYA

3.

Pertandingan Kawad Kaki Unit Beruniform Peringkat Kebangsaan 2019

4.

Bagi yang masih mencari pusat latihan dan rekreasi untuk sekolah dan organisasi anda, boleh terus hubungi nombor yang tertera seperti di bawah. 

Hubungi Asia Camp bagi tempahan harga

Hubungi Asia Camp bagi tempahan harga

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *