kemahiran berunding

Kemahiran berunding

Kemahiran ini penting bagi pelajar untuk meningkatkan daya saing. Daya saing penting bagi menghadapi sebarang konflik.

Takut dan lari dari masalah akan menjadikan pelajar tidak berdaya saing. Daya saing yang tinggilah yang akan meningkatkan kebolehan diri pelajar.

Berdaya saing bukan bermaksud kita mesti bersaing dan menang. Ia bermaksud kita mampu memberikan yang terbaik ketika membuat sesuatu tugasan.

Tipsnya adalah:

1. Apabila tidak bersetuju, mesti kemukakan cadangan lain. Sekiranya tidak ada cadangan lain, kitamestilah menerima cadangan tersebut. Terima dengan hati ikhlas dan terbuka akan membuahkan hasil yang lebih baik.

2. Kita mesti mengetahui tidak ada menang kalah di dalam perbincangan. Semua pendapat mesti diraikan dengan tidak mengkritik pendapat orang lain.

Jangan merasa kecewa jika pendapat kita tidak diterima, sebaliknya cuba memberi yang terbaik.

3. Runding isunya sahaja, bukan runding tentang hal peribadi.Jangan suka bercakap tentang hal orang lain, sebalik memberi keutamaan kepada isu yang dibincangkan.

Orang pandai berunding tidak akan bercakap atau bersangka buruk kepada rakan yang lain.

4. Patuh pada hasil rundingan.Hasil rundingan yang dipersetujui perlu dilakukan segera dan jangan mengubah tanpa perbincangan dengan yang lain.

Sikap suka mengubah hasil rundingan ini akan memberi masalah bukan sahaja kepada hasil kerja sebaliknya hubungan dengan rakan-rakan yang lain.

5. Kawal emosi. Jangan cepat melenting dan membuat kesimpulan awal dalam perundingan. Ketika berunding, pastikan diri kita sentias dalam keadaan tenang. Jika tidak bersetuju diam sahaja.

6. Menjadi pendengar aktif. Dalam proses berunding ada masanya kita perlu diam sahaja, namun masih perlu memberi perhatian.

Kaedah mencatat di dalam buku atau telefon pintar juga boleh menunjukkan kita sedang memberi perhatian kepada rundingan.

7. Jangan mendesak. Sekiranya kita mahu tahu lebih lanjut mengenai hal yang dirundingkan jangan terlalu mendesak, sebaliknya beri peluang kepada orang sedang bercakap untuk menghabiskan ayat mereka.

Sebagai seorang pelajar sekolah menengah juga, kemahiran berunding yang dikuasi akan memudahkan mereka untuk berjaya dalam kehidupan akan datang.

Mereka akan berusaha dan mencari jalan menyelesaikan masalah untuk mencapai apa yang diinginkan.

motivasi diri

Kemahiran memotivasikan diri

Esteem diri atau nilai diri seseorang iaitu daya galakan atau motivasi dalaman yang merujuk kepada kaedah bagaimana seseorang itu menghargai dan menilai diri sendiri.

Kemahiran ini penting supaya pelajar tidak menunggu orang lain meniup semangat kepada diri sendiri. Pelajar mesti tahu cara meniup semangat sendiri. Inilah yang dimaksudkan dengan esteem diri.

 7 tips memotivasikan diri :

1. Mengetahui masa silam tidak penting.

Apa yang penting adalah apa yang kita lakukan hari ini. Mulakan hari ini untuk mendapatkan hasil pada masa akan datang.

Cara ini berkesan untuk meniup semangat sendiri. Malah orang yang mempunyai sikap sebegini akan menjadi inspirasi kepada rakan-rakan di sekolah

2. Berhenti mengeluh dengan keadaan sekeliling.

Kita mesti cari apa kelebihan yang ada pada kita dan mula bersyukur. Orang yang suka mengeluh tidak akan disukai rakan-rakan yang lain kerana sikap sebegitu akan membuatkan orang sekeliling bosan berkawan dengan kita.

3. Mengetahui bahawa orang yang bersyukur adalah orang yang menambahbaik apa yang dia dapat.

Ia bukan sekadar ucapan mulut. Sentiasalah melakukan kerja dengan bersungguh dan mencari cara untuk memajukan diri sendiri bukan hanya menyalahkan orang sekeliling.

Pelajar yang berjaya tidak akan melayan perasaan kecewa sebaliknya berusaha untuk menjadi yang terbaik.

4. Bergaul dengan semua orang, tetapi pilih rakan yang positif sahaja untuk kita dengar.

Jangan terlalu menyombong atau memilih teman berdasarkan pandangan luaran sahaja. Bergaullah dengan semua orang, kemudian barulah kita boleh mengetahui kelebihan, kelemahan, kebaikan atau keburukan seseorang.

Dengan cara ini kita akan mengetahui siapa rakan yang boleh berkongsi rasa.

5. Memperbaiki kelemahan diri dari semasa ke semasa.

Ada kelemahan diri yang boleh kita perbaiki seperti lemah dalam pelajaran Bahasa Inggeris atau Matematik.

Kelemahan ini boleh diperbaiki dengan membuat latih tubi, atau belajar dengan kawan-kawan sehingga berjaya menguasainya.

6. Menetapkan matlamat dengan jelas.

Sebagai seorang pelajar, kita boleh menetapkan matlamat dengan jelas apa yang diinginkan ketika di sekolah.

Kebiasaannya sebagai seorang pelajar pastinya mahukan kejayaan dalam pelajaran. Dengan menetapkan matlamat, kita akan termotivasi untuk mencapainya walau dengan apa cara sekalipun.

7. Mendekatkan diri dengan Allah.

Sebagai seorang yang beragama Islam, kita perlu sentiasa mendekatkan diri dengan Pencipta. Kerja solat setiap hari dan berdoa kepada Allah supaya dapat melakukan segala tugasan dengan sempurna serta lancar. Yakinlah Allah akan menolong kita.

Kesimpulannya, motivasi yang tinggi perlu ditanam dalam diri setiap pelajar untuk memastikan mereka sentiasa bersedia menghadapi pelbagai cabaran dan dugaan dalam kehidupan. Anggaplah cabaran dan dugaan itu, proses untuk mematangkan anda menjadi semakin berjaya pada masa akan datang!

kerja berpasukan

Kerja berpasukan

Kemahiran ini penting bagi membolehkan pelajar membuat keputusan yang bijak ketika berada di dalam kumpulan.

Keputusan bijak ini akan meningkatkan produktiviti hasil kerja yang dilakukan dalam kumpulan.

Malah, hasil kerja juga akan menjadi lebih kreatif dan dapat disiapkan dalam tempoh masa yang ditetapkan dengan kerjasama di antara ahli kumpulan.

9 Tips bagi meningkatkan hasil kerja berpasukan adalah:

 1. Tidak membebel. Terus betulkan kesilapan orang lain dengan menunjuk cara yang betul. Sikap membebel akan mengundang ketidakselesaan kepada rakan sepasukan, malah lebih buruk akan melemahkan semangat mereka.
 2. Memuji perbuatan rakan yang telah membantu memberi hasil pada kerja. Pujian akan membangkitkan semangat rakan yang lain dan menjadikan mereka  tidak malu untuk terus memberi kerjasama bagi menjayakan sesuatu tugasan.
 3. Tidak mempertahankan diri apabila dikritik. Diam bukan bererti kalah sebaliknya tindakan itu menunjukkan kematangan diri dan tidak mahu menimbulkan sebarang perbalahan. Pelajar yang pandai mengawal emosi lebih digemari rakan-rakan lain.
 4. Mempertahankan diri apabila difitnah dengan memberitahu yang betul sahaja. Tidak salah jika merasa diri difitnah dan mahu mempertahankanya. Namun jangan sampai bergaduh sesama sendiri sebaliknya beritahu guru untuk selesaikannya.
 5. Membantu rakan kerja yang kesusahan. Pelajar yang disukai ramai orang adalah yang suka menghulurkan tangan untuk membantu rakan yang dalam kesusahan. Jika tidak mampu untuk membantu dengan tangan sendiri, boleh memberitahu guru atau ibu bapa mereka mengenai masalah yang dihadapi rakan-rakan itu.
 6. Berfikiran terbuka. Latih diri untuk sentiasa berfikiran terbuka terhadap cara kerja, dan cara berfikir rakan-rakan yang lain. Perbezaan ini akan berlaku dalam aktiviti atau ketika bekerja secara berpasukan.
 7.  Fahami matlamat kumpulan. Setiap ahli kumpulan perlu memahami matlamat kumpulan supaya dapat fokus dan mengerjakan apa yang diperlukan.
 8. Sayang menyayangi sesama ahli kumpulan. Sifat ini perlu dipupuk dalam kalangan ahli kumpulan supaya kerja yang dilaksanakan dapat dilakukan dengan lebih baik dan bersungguh.
 9. Membuat keputusan bersama. Bekerja dalam pasukan perlu mempunyai keputusan yang dipersetuji bersama. Perbincangan boleh dilakukan dan untuk mencapai keadilan lakukan pengundian. Keputusan majoriti boleh dipilih sebagai keputusan muktamad pasukan.

Sebagai seorang pelajar sekolah menengah, sikap kerja berpasukan perlu diamalkan untuk meningkatkan keyakinan diri dan lebih mudah bergaul dengan orang ramai.

Cubalah bergaul dan mengambil bahagian dalam aktiviti yang dilakukan secara berkumpulan untuk meningkatkan kemahiran bekerja di dalam pasukan.

urus emosi

Kemahiran mengurus emosi

Kemahiran ini penting bagi pelajar yang sedang meningkat remaja. Seorang remaja cenderung untuk mengalami masalah berkaitan emosi sekiranya tidak tahu cara mengatasinya.

Kebijaksanaan mengurus emosi dengan baik sangat diperlukan apabila seseorang itu berkerja di bawah tekanan.

Seseorang yang boleh berfikir dengan baik membolehkan kerja dan tugasan dilaksanakan dengan cekap serta mendapatkan hasil yang cemerlang dalam kebanyakan keadaan.

6 tips bagi mengurus emosi adalah:

1. Jangan meletakkan harapan kepada orang lain. Kita berusaha sendiri sahaja, itu yang boleh kita Kita tidak boleh mengawal orang lain.Dengan cara ini juga kita tidak mudah merasa kecewa dan berputus asa.

2. Cari tempat meluah yang betul. Pilih orang yang sentiasa mengeluarkan kata-kata semangat kepada kita kerana meraka adalah orang yang betul.

Jangan meluah kepada semua orang nanti kita pula ditertawakan.

3. Sentiasa memberi kemaafan kepada orang lain. Walaupun hati kita disakiti, namun jangan membalasanya kembali.

Sebaliknya cubalah untuk melupakan sahaja dan cuba memberi kemaafan kepada mereka. Jika mereka tidak berubah, cubalah jauhi berkawan rapat dengan golongan itu.

4. Mengetahui setiap sesuatu memerlukan proses. Banyak perkara baik tidak akan diperolehi dengan sekelip mata.

Setiap orang perlu berusaha untuk mendapatkannya. Kalau kita mahukan keputusan yang cemerlang dalam pelajaran, perlulah berusaha untuk memberi fokus dan mengulangkaji pelajaran.

5. Bersabar dengan ujian. Sebagai manusia kita perlu tahu akan menerima ujian dari Allah. Jangan kecewa dan berputus asa sebaliknya anggaplah itu ujian untuk diri kita sebelum menerima sesuatu yang lebih baik.

Sentiasalah berkongsi masalah atau perasaan dengan rakan karib, ibu bapa atau guru.

6. Tidak terburu-buru. Sikap terburu-buru juga akan menyebabkan kita menghadapi pelbagai masalah dan kerugian.

Jangan terburu-buru membuat keputusan terutama dalam keadaan marah. Pelajari cara bernafas dengan betul untuk mengelak perasaan marah terus menguasai diri.

Selain itu, kita boleh mengurus emosi dengan melakukan aktiviti kegemaran apabila sedang tertekan dan marah.

Malah jangan takut untuk berkongsi rasa dengan ibu bapa, guru dan rakan-rakan baik mengenai masalah yang mengganggu emosi kita.

Emosi yang terpendam tanpa diluahkan kepada tempat dan melalui saluran yang betul akan merosakkan diri termasuk memberi kesan buruk terhadap prestasi dalam pelajaran.

komunikasi berkesan

Kebolehan berkomunikasi

Kebolehan komunikasi membolehkan karisma seseorang pelajar dapat dicipta dengan baik. Tahap Karisma dalam kalangan pelajar akan menjadi semakin meningkat apabila mereka  tahu cara berkomunikasi dan menguasainya dengan baik.

Pelajar yang pandai berkomunikasi akan membuatkan orang sekeliling suka mendekati mereka. Situasi itu juga menunjukkan karisma dalam diri setiap pelajar semakin terserlah dan semakin meningkat naik.

Dengan terserlahnya karisma seseorang itu maka mudah untuk mereka mencapai matlamat yang diingini seperti menjadi pelajar yang disukai dan sebagainya.

Tips meningkatkan kebolehan komunikasi adalah:

 1. Bukan sekadar menunjukkan simpati, tetapi menunjukan empati dengan tidak merendah-rendahkan ujian yang sedang dihadapi rakan. Pelajar yang berkarisma akan sentiasa membantu rakan-rakan yang memerlukan pertolongan.
 2. Menjadi pendengar yang baik dengan banyak menutup mulut dan menyembunyikan perasaan tidak puas hati.  Seorang pelajar yang berkarisma sentiasa mengetahui masa sesuai untuk menggunakan gajet dan memberi perhatian kepada rakan-rakan ketika sedang bercakap.
 3. Tidak menjadi hakim terhadap apa yang rakan lain telah lakukanatau katakan. Seorang pelajar yang tinggi dengan sikap karismanya juga tidak mudah menilai pendapat rakan yang lain, sebaliknya mengangguk tanda faham dan berlapang dada dengan pandang orang lain.
 4. Memberi pendapat hanya apabila diminta. Pelajar yang mempunyai daya karisma yang tinggi juga lebih suka mendengar pendapat rakan-rakan sekolah dalam sesuatu perkara contohnya cara menyelesaikan tugasan sekolah. Dan tidak akan ragu untuk memberi pandangan apabila diminta.
 5. Tidak mengkritik idea yang bercanggah dengan pendapat sendiri. Sikap pelajar yang berkarisma juga tidak akan mengkritik idea rakan lain sekiranya ada percanggahan, sebaliknya cuba menerima dengan hati yang terbuka atau membuktikan idea itu kurang sesuai digunakan dengan cara baik.
 6. Menggunakan intonasi yang betul. Jangan selalu menjerit atau berkasar ketika berkomunikasi dengan rakan-rakan atau guru. Pilih intonasi sederhana yang membolehkan orang mendengar pertuturan kita dengan jelas dan faham. Jika sedang marah, elakkan diri daripada bercakap atau berkomunikasi dengan rakan-rakan.

Ilmu komunikasi sangat penting dikuasai pelajar ketika berada di sekolah menengah supaya mereka mudah bergaul dan lebih menonjol. Untuk menguasainya pelajar perlu melatih diri dengan mencuba tips di atas.

team building gopeng

Team Building Gopeng

Team Building di Gopeng

AsiaCamp melaksanakan program Team Building di Gopeng dengan menggunakan ciri-ciri latihan experiential learning iaitu menggabungkan pembelajaran dengan pengalaman.

Obejektif Team Building

Peserta akan memahami bagaimana matlamat hidup yang jelas, keluar dari zon selesa dan creative thinking akan memberi semangat di dalam kerjaya.

Ini meningkatkan potensi diri dan kecenderungan peserta untuk bekerjasama dengan orang sekeliling.

Peserta akan lebih bersedia mempertingkat profesionalisme didalam:

 1. kemahiran menyelesaikan masalah.
 2. kemahiran membuat keputusan
 3. kemahiran komunikasi berkesan

Ini sekaligus meningkatkan produktiviti syarikat.

3. Peserta akan lebih jelas dengan hala tuju masa hadapan bagi meyakinkan bahawa kualiti kendiri pasti memberi manfaat berterusan.

Modul

Ini menggalakkan peserta untuk mencari inisiatif meningkatkan mutu profesionalisme organisasi.

1. Zon selesa vs Zon belajar
2. Pembangunan Jati diri
3. Kemahiran Menyelesaikan masalah
4. Kemahiran Komunikasi
5. Halatuju Staf

Perjalanan Program

SLOT 1

Taklimat kesihatan dan keselamatan – Menjelaskan fungsi pentadbiran dan struktur organisasi aktiviti rekreasi luar.

  1. Mengenal pasti kawasan yang sesuai untuk menjalankan aktiviti.
  2. Mengenali jurulatih dan urusetia
  3. Mengesahkan jumlah peserta.
  4. Mengenali latar belakang peserta
  5. Memahami fungsi dan tanggungjawab dalam berorganisasi
  6. Meminimakan risiko

Slot 2

Ice breaking & Mind Setting -Penetapan mind setting

  1. Overview objektif program
  2. Pengelasan ajk program / setiap slot untuk peserta
  3. Penerangan konsep program
  4. Pengelasan kumpulan
  5. pre test

SLOT 3

Taklimat aktiviti & Pengurusan Risiko

  1. Menimbulkan sikap yakin diri peserta bahawa sempadan potensi diri peserta sebenarnya lebih dari apa yang difikirkan.
  2. Merangsang minda peserta peri pentingnya meneroka bakat dalam diri bagi meningkatkan tahap karisma kepimpinan staf.

SLOT 4

Peserta akan memahami 4 fasa yang penting di dalam menyelesaikan masalah iaitu

  1. fasa mencari maklumat dan data berkenaan masalah yang timbul
  2. fasa mendalami maklumat dan masalah yang timbul
  3. fasa mengenalpasti penyelesaian masalah
  4. fasa melaksanakan penyelesaian masalah.

Peserta akan memahami bahawa tidaklah penting masalah tersebut, apa yang penting adalah solusi kepada masalah tersebut.

Peserta akan berpengalaman menyelesaikan masalah dibawah tekanan dalam masa yang pantas

Slot 5

Peserta akan memahami kepentingan menyampaikan maklumat dan makna yang tepat kepada orang lain.

Slot 6

Peserta akan memahami, proses kejayaan melibatkan kesabaran dan ketekunan di dalam mempelajari ilmu baru di tempat baru.

Slot 7

Peserta akan memahami kejayaan adalah proses. Proses yang tidak akan berhenti.

  1. Peserta akan memahami semua orang tidak bermula dari garisan yang sama.
  2. Peserta akan percaya semua orang memiliki kecerdasan yang unik.

SLOT 8

Rumusan, Majlis Penutupan dan Penyampaian Sijil Penyertaan.

Aktiviti Rekreasi Pilihan

 1. White water rafting at sg jahang
 2. Jungle trekking
 3. caving
 4. Orienteering
 5. Compass Matching
 6. Management games
  – Tarantula
  – Spot it
  – Alpha numeric
  – Ball placement
  – Railway

Lokasi pilihan

Antara tempat yang akan menjadi lokasi aktiviti kami adalah di

 1. My Gopeng Resort | Eco Green Resort
 2. Sementra Nature Resort , Gopeng
 3. Natasya Riverside Resort Gopeng
 4. Rock Garden Camping Resort
 5. Gopeng Glamping park

Program Team Building di Gopeng pasti memberi manfaat yang besar sekiranya perancangan objektif dan output learning dapat ditetapkan. Ini perlulah dilaksanakan sebelum program.

Team Building Ipoh

Team Building Ipoh

Team Building Ipoh

Organisasi di Ipoh yang mahu melaksanakan team building boleh melakukan aktiviti ini dibeberapa tempat yang berdekatan. Antara contoh tempat yang boleh dilaksanakan adalah di Gopeng, Teluk Batik, Pulau Pangkor dan Lumut. Bahkan, jika ada dewan di tempat sendiri, aktiviti ini boleh dijalankan dengan kos yang lebih jimat.

Tempat yang menarik bukanlah segalanya untuk melaksanakan team building. Hakikatnya, program pembinaan pasukan adalah lebih dari summer holiday. Perkara yang penting di dalam program ini adalah perlaksanaan objektif utama. Objektifnya tentulah meningkatkan produktiviti syarikat.

Melantik perunding latihan yang tepat akan menjadi faktor penentu impak program. Sudah tentulah pihak syarikat mahu impak yang positif apabila melaksanakan program team building.

Ini adalah kelebihan apabila melantik perunding latihan yang bertauliah untuk melaksanakan team building

 1. Pengurusan risiko aktiviti luar akan lebih terjamin. Ini kerana banyak aktiviti team building yang akan melibatkan aktiviti luar seperti white water rafting dan flying fox. Pihak perunding bertauliah pasti tahu bagaimana mengurus risiko berdasarkan umur dan kemampuan peserta
 2. Pengalaman peserta tidak akan menjadi sia-sia. Ini kerana, banyak kategori pengalaman yang tidak membantu kepada pembangunan potensi staf akibat ketidakfahaman penganjur menentukan halatuju program.
 3. Memudahkan urusan perolehan syarikat. Kebiasaannya perunding latihan tahu bagaimana menguruskan keseluruhan acara team building bagi memberi laluan kepada staf syarikat untuk fokus pada pengisian program.

Keseronokan staff melaksanakan aktiviti di hotel mewah dan di kem rekreasi merupakan elemen tambahan. Seandainya syarikat ada peruntukan yang lebih, tentulah program ini boleh dilaksanakan disini. Walaubagaimanapun, objektif program mestilah didahulukan untuk memastikan peruntukan syarikat tidak terbazir.

Antara keutamaan pihak kami di dalam menguruskan team building untuk syarikat yang ada di Ipoh adalah pemilihan objektif dan penentuan tempat latihan.

Pemilihan Objektif

Pemilihan objektif yang baik adalah objektif yang menepati modul-modul berikut

 1. Tingkahlaku sebagai pengikut yang baik
 2. Penguasaan di dalam seni berunding
 3. Kemahiran membuat keputusan yang mementingkan hasil
 4. Penguasaan terhadap “growth mindset”

Pilihan Tempat

Apabila objektif telah dipilih, barulah tempat ditentukan. Inilah cara yang tepat melaksanakan team buiding. Pilihan tempat adalah berdasarkan budget organisasi. 3 jenis tempat yang boleh dipilih adalah:

 1. hotel dan resort
 2. Kem rekreasi
 3. dewan syarikat/tempat luas

3 jenis ini langsung tidak mempengaruhi hasil program. Ianya berkisar tentang kemampuan syarikat sahaja. Seandainya perlaksanaan di dewan syarikat dilakukan, jurulatih yang mahir dan berpengalaman akan memastikan program berjalan dengan keadaan yang positif.

Antara kaedah perlaksanaan team building pula adalah melalui kaedah:

 1. Pembelajaran berdasarkan “gamification method”
 2. Explorace
 3. Problem Solving
 4. Latihan dalam kumpulan

Semoga perlaksanaan team building yang dirancang dapat menaikkan kualiti staff. Perlaksanaan program ini memberikan faedah yang sangat baik kepada pembangunan diri staff. Tentulah syarikat akan mendapat manfaat juga dari program pembangunan staff ini.

Selamat melaksanakan team building untuk organisasi yang berada di Ipoh!

 

berbudi bahasa

Kemahiran Berbudi Bahasa

Kebolehan menggunakan kata panggilan yang betul dan sopan dalam komunikasi.

“Apa guna berkain batik, kalau tidak berbaju kasa, apa guna memang cantik, kalau tidak berbudi bahasa.”

3 Kelebihan  Berbudi Bahasa

1. Disenangi rakan-rakan

Anak-anak yang diajarkan dengan budi bahasa akan disenangi dan disayangi rakan-rakan kerana pertuturan mereka yang baik.

2. Imej

Pelajar yang berbudi bahasa sentiasa mempunyai imej yang baik di kalangan rakan-rakan sekolah. Malah akan menjadi contoh bagi pelajar lain.

3. Berhemah

Kanak-kanak yang diajar dengan budi bahasa lebih berhemah ketika berkata-kata. Orang sekeliling juga akan menghormati mereka.

12 Kemahiran Berbudi Bahasa Yang Perlu Diterapkan Dalam Diri

1. Menjawab salam dan memberi salam dengan semangat

Ajar anak untuk memberi salam ketika bertemu dengan orang ramai yang beragama Islam dan menjawab dengan jelas untuk menunjukkan mereka memberi perhatian.

2. Menghargai orang sedang bercakap

Anak-anak yang diajar dengan budi bahasa tidak akan menyampuk cakap orang lain, dan menghargai nasihat atau tunjuk ajar yang diberikan rakan-rakan, guru dan orang lebih dewasa.

3. Memperkenalkan diri kepada orang yang baru berjumpa

Adab berjumpa orang baru adalah dengan memperkenalkan diri kepada mereka, seperti guru ataupun rakan-rakan.

4. Mengetuk pintu

Anak-anak perlu diajar dengan adab mengetuk pintu sebelum masuk ke bilik guru.

5. Memuji kawan-kawan

Cuba ajar anak-anak untuk tidak lokek memberi pujian kepada kawan-kawan sekiranya ada yang berjaya dalam sesuatu pertanding atau cemerlang dalam pelajaran.

Hal ini juga boleh mengelakkan rasa iri hati anak-anak.

6. Hormat menghormati

Anak-anak perlu diterapkan dengan adab menghormati antara satu sama lain. Hal ini termasuklah menghormati rakan-rakan sekolah jika ada yang tidak mahu berkongsi barang peribadi dengan orang lain.

7. Tolong-menolong

Ibu bapa perlu mendidik anak-anak supaya sentiasa menghulurkan tangan sekiranya ada orang yang memerlukan terutama rakan-rakan di sekolah.

8. Ikhlas

Ajar anak untuk menolong rakan-rakan atau guru dengan ikhlas tanpa mengharapkan upah dan balasan.

9. Tidak sombong

Jangan biarkan anak bersikap sombong dengan orang lain. Ajar mereka untuk bermesra dan bertolak ansur dengan rakan-rakan dan orang sekeliling.

10. Adil dan saksama

Terapkan kepada diri anak-anak untuk melayan semua orang dengan baik, jangan pilih kasih dan menghina mereka yang mempunyai kekurangan diri.

11. Mendengar kata

Perbuatan mengeluh boleh dianggap tidak baik dan biadap terutama dilakukan ketika guru atau ibu bapa meminta tolong anak-anak melakukannya.

Ajar anak-anak untuk tidak mengeluh dan menuruti arahan yang diminta.

12. Tidak mementingkan diri sendiri

Anak-anak perlu diajar supaya sentiasa bertimbang rasa dan tidak mementingkan diri sendiri apabila melakukan sesuatu.

Semangat kekitaan perlu diterapkan kepada anak-anak melalui aktiviti berkumpulan dan sebagainya.

 

kemahiran bersosial

Kemahiran Bersosial

Kemahiran bersosial adalah kebijaksanaan menjaga perhubungan dengan orang lain.

3 Kelebihan Kemahiran Bersosial

1. Keyakinan diri

Pelajar yang boleh menguasai kemahiran bersosial yang baik dapat membantu meningkatkan keyakinan diri ketika berhadapan dengan rakan dan guru di sekolah.

2. Toleransi

Pelajar juga pandai bertolenrasi dengan kawan-kawan sekolah terutama ketika melibatkan aktiviti di institusi itu.

Pelajar juga akan mudah melakukan aktiviti dalam kumpulan dan sentiasa dapat bekerjasama antara satu sama lain.

3. Berjaya

Kemahiran bersosial juga boleh membantu pelajar maju ke hadapan dalam pelajaran, kerana mereka tidak malu untuk melibatkan diri dalam aktiviti sekolah.

Anak-anak mudah bergaul dan mudah untuk mencapai impian ketika dibangku sekolah termasuk mengambil bahagian dalam acara olahraga, sukan, kuiz dan sebagainya.

5 Kemahiran Bersosial Yang Perlu Ada Pada Kanak-kanak

1. Meminta maaf

Pelajar perlu tahu cara untuk meminta maaf ketika melakukan kesalahan. Meminta maaf adalah amalan mulia untuk mengakui kesalahan yang dilakukan.

Ajar anak-anak supaya sentiasa bersedia memohon maaf sekiranya melakukan sebarang kesalahan.

2. Memahami privasi orang lain

Kanak-kanak perlu diajar untuk tidak menyampuk ketika orang lebih dewasa sedang bercakap dan tidak mengganggu pelajar lain di sekolah.

Contohnya ajar anak-anak untuk mengetuk pintu sebelum masuk ke dalam bilik guru atau pun bilik tidur orang lain.

3. Memberi pendapat

Latih anak-anak cara memberi pendapat dengan betul, bukan dengan menyakiti hati rakan-rakan yang lain.

Seharusnya anak-anak boleh memberi pujian dan tidak mengeji orang lain sekiranya ada rakan-rakan mereka melakukan kesilapan. Sebaliknya mengajar anak-anak supaya memberi tunjuk ajar kepada yang lain.

4. Kawal suara

Anak-anak perlu diajar intonasi dan cara untuk mengawal suara ketika bercakap dengan orang lebih dewasa, guru dan kawan-kawan.

Suara perlu sentiasa direndahkan namun bercakap dengan jelas supaya orang lain mudah memahami apa yang diperkatakan.

5. Beradab sopan

Sebagai seorang pelajar, anak-anak perlu diajar cara untuk meminta tolong jika memerlukan sesuatu dari orang lain.

Anak-anak juga perlu meminta izin sebelum menggunakan barang-barang atau harta benda bukan milik mereka.

Kemahiran bersosial penting diajar dan diketahu anak-anak sejak dari bangku sekolah rendah lagi supaya proses tumbesaran mereka lebih baik.

Kanak-kanak perlu mempelajari kemahiran bersosial untuk memastikan mereka disenangi dan gembira ketika berada di sekolah bersama kawan-kawan.

 

didik4

Jati diri

Kemahiran ini adalah untuk memberi kesedaran kepada peserta bahawa seorang mukmin yang kuat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah.

3 Kepentingan Menyedari Jati Diri Yang Betul

1. Keyakinan

Keyakinan boleh terbentuk dengan menyedari kelebihan diri yang dianugerahkan oleh Allah terhadap anak-anak.

2. Bersemangat

Anak-anak akan menjadi sentiasa bersemangat menghadapi sebarang cabaran dalam kehidupan mereka sekiranya mempunyai kesedaran terhadap jati diri sebagai seorang yang beragama Islam.

3. Berprinsip

Sikap anak-anak tidak mudah goyah dengan pengaruh yang tidak baik terutama melalui media sosial dan rakan-rakan sekolah.

Mereka yang telah dididik dengan nilai jati diri akan lebih berpegang teguh kepada prinsip dan ajaran agama Islam.

5 Tips Menguatkan Jati Diri

1. Menyedari peranan manusia sebagai hamba Allah

Jangan terlewat mendidik anak-anak mengenai peranan manusia sebagai khalifah Allah di muka bumi ini.

Dengan menyedari peranan sebagai seorang manusia, pendirian anak-anak terhadap agama Islam akan terus menjadi kukuh walaupun hidup dalam arus kemodenan dan teknologi.

2. Menyedari peranan manusia untuk beribadah

Ibu bapa perlu mengajar anak-anak sejak dari kecil mengenai peranan manusia sebagai hamba Allah yang perlu mengikut perintah Pencipta dengan melakukan ibadah.

Antaranya sebagai seorang yang bergama Islam, anak-anak perlu dididik mengenai rutin solat lima waktu, berpuasa dan mengenai rukun Iman serta Islam.

3. Menghargai peranan anak-anak

Tanda penghargaan juga perlu ditunjukkan kepada anak-anak apabila mereka berjaya menunjukkan pencapaian dalam pelajaran dan menjaga adab.

Penghargaan ini akan membuatkan mereka suka untuk melakukan benda-benda baik yang lain.

4. Menepati waktu

Anak-anak perlu dididik untuk sentiasa menghargai dan menepati waktu. Caranya boleh menyediakan jadual harian anak-anak untuk memastikan mereka sentiasa mengikut dan tidak mensia-saikan masa terluang dengan perkara tidak berfaedah.

5. Mematuhi peraturan sekolah

Ibu bapa boleh memantau anak-anak supaya mematuhi peraturan sekolah termasuk dari segi pemakaian, dan pelajaran.

Anak-anak yang mengikut peraturan sekolah yang telah ditetapkan akan menjadikan mereka lebih berdisiplin.

Justeru itu, kesedaran anak-anak tentang jati diri perlu diterapkan sejak dari sekolah rendah lagi supaya mereka teguh berpendirian terutama mempertahan akidah dan agama Islam.

 

 

 

 

keyakinan diri

Keyakinan diri

Kemahiran ini diperlukan supaya peserta sentiasa sedar bahawa keupayaan diri boleh dikembangkan. Peserta mesti dilatih untuk percaya bahawa keupayaan mereka lebih dari apa yang mereka fikirkan.

3 Kepentingan Meningkatkan Keyakinan Diri

1. Di sukai kawan

Anak-anak yang mempunyai keyakinan diri tidak malu memberi pendapatan dan berkomunikasi dengan orang lain.

2. Berjaya

Anak-anak juga mampu melangkah lebih jauh dalam pelajaran apabila yakin kepada diri sendiri. Mereka tidak malu untuk mencuba sesuatu yang baharu.

3. Inspirasi

Anak-anak akan menjadi inspirasi kepada kawan-kawan yang lain, dan boleh menjadi pelajar contoh serta inpirasi kepada murid lain di sekolah.

5 tips meningkatkan keyakinan diri

1. Berhenti memanding diri dengan orang lain

Ibu bapa jangan suka membandingkan kebolehan anak-anak dengan kawan-kawannya yang lain. Hal ini, akan melemahkan semangat dan mengurangkan rasa yakin terhadap diri anak-anak.

2. Menghadapi rasa takut

Peranan ibu bapalah untuk membantu anak-anak menghadapi rasa takut contohnya perlu berhadapan dengan ramai orang ketika mahu menjawab soalan di dalam kelas.

Ajar anak untuk tidak malu mencuba dan melakukan kesalahan ketika menjawab soalan.

3. Menjaga penampilan diri

Penampilan diri anak-anak perlu dijaga seperti memastikan pakaian sekolah mereka sentiasa bersih. Pakaian yang bersih akan meningkatkan keyakinan anak-anak berhadapan dengan kawan-kawan dan guru di sekolah.

4. Bertanggungjawab

Anak-anak perlu diajar mengenai tanggungjawab. Contohnya tanggungjawab mereka untuk menjaga buku-buku sekolah supaya sentiasa berada dalam keadaan baik dan tidak rosak.

Buku yang dijaga dengan baik akan meningkatkan rasa lebih berkeyakinan apabila berada di dalam kelas.

5. Impian

Tanya anak-anak mengenai impian atau cita-cita mereka. Cuba yakinkan mereka bahawa impian mereka boleh dicapai dengan bekerja keras atau belajar bersungguh-sungguh.

Ibu bapa perlu berusaha untuk memastikan anak-anak sentiasa berkeyakinan sejak dari sekolah rendah lagi. Sentiasalah memberi motivasi kepada anak-anak dalam apa jua keadaan yang dialami mereka.

Menjaga penampilan

10 Tips Menjaga Penampilan Diri

Menjaga penampilan diri perlu diterapkan kepada anak-anak sejak kecil lagi. Anak-anak yang berketerampilan kemas, dan bersih mampu membantu mereka dalam proses pembelajaran.

Kemahiran ini juga membantu peserta menguruskan diri sendiri untuk berusaha berdiri atas kaki sendiri terhadap aktiviti harian.

3 kepentingan Penampilan diri

1. Komunikasi

Menjaga penampilan diri penting dalam membantu anak-anak untuk berkomunikasi dengan rakan dan guru di sekolah.

2. Keyakinan diri

Anak-anak juga akan lebih berkeyakinan di sekolah dan tidak malu untuk menonjol.

3. Cekap

Percaya atau tidak dengan berpenampilan menarik, anak-anak akan dianggap lebih cekap dan bijak di sekolah.

Bagaimana mahu mendidik anak-anak supaya sentiasa menjaga penampilan diri, ini 10 tips penampilan diri :

1. Kebersihan pakaian

Pastikan pakaian anak-anak diganti atau dicuci setiap hari.

2. Merapikan rambut

Rapikan rambut anak-anak dengan meletakkan sedikit minyak atau krim rambut sebelum disikat. Anak-anak juga boleh diajar menyisir rambut sendiri sebelum ke sekolah.

3. Sentiasa senyum

Pastikan anak-anak memberus gigi sebelum ke sekolah untuk meningkatkan keyakinan mereka ketika senyum.

4. Mandi yang sempurna

Pastikan anak-anak menggunakan sabun dan syampu yang bersesuaian ketika mandi. Hal ini untuk mengelakkan iritasi kepada kulit mereka.

Ajar anak-anak menggosok di seluruh badan untuk menyental kekotoran dan daki.

5. Menyusun selipar

Ajar anak-anak untuk sentiasa menyusun selipar atau kasut ketika masuk ke dalam rumah.

6. Mengurus tempat tidur

Jadikan rutin anak-anak sebelum pergi ke sekolah dan bangun dari tidur, pastikan tempat tidur dikemaskan.

7. Potong kuku

Pastikan kuku anak-anak sentiasa pendek dan bersih. Amalan memotong kuku jari tangan dan kaki boleh dilakukan seminggu sekali pada hari Jumaat.

8. Pakai pakaian yang sesuai

Anak-anak juga diajar bagaimana memilih baju atau pakaian yang sesuai dipakai mengikut situasa dan aktiviti. Jika mahu bersukan, anak-anak perlu memakai kasut sukan untuk mengelakkan kecederaan.

9. Kemas beg sekolah

Jangan lupa beg sekolah anak-anak perlu sentiasa kemas untuk memudahkan mereka mengeluarkan buku yang diperlukan ketika di dalam kelas.

Minta anak-anak membuang sampah atau kertas yang tidak digunakan lagi ke dalam tong sampah.

10. Buang sampah

Sesekali minta anak menolong untuk membuang sampah yang ada di dalam bilik atau beg sekolah. Hal ini boleh mengajar anak-anak menjadi ringan tulang dan sentiasa menjaga kebersihan diri.

Terdapat banyak lagi cara untuk mengajar anak-anak yang masih kecil dan bersekolah rendah menjaga penampilan diri. Cubalah membantu mereka!