72087837_451120162274115_2606120729975980032_n

MENCAPAI HIDUP YANG BERKUALITI – PRINSIP JATI DIRI UNTUK MENCAPAI KECEMERLANGAN

Hidup yang berkualiti tentu sahaja menjadi impian semua individu di dalam dunia ini. Namun begitu, tidak ramai yang menyedari bahawa hakikat untuk mendapatkan kehidupan sedemikian bukanlah semudah yang disangka. Justeru, kebiasannya melalui penerapan kehidupan positif dalam kem jati diri, akan dikongsikan ilmu kepada para peserta bagaimana cara mereka boleh mengatur kehidupan mereka supaya rutin harian menjadi lebih baik dan berkualiti.

Sehari yang berkualiti adalah bermula dengan :-

 1. Pagi yang bersemangat – rata-rata individu cemerlang dan berjaya memulakan harinya dengan bangun awal pagi dan tidak bermalas-malasan di atas katil. Ini kerana mereka menyedari bahawa prinsip hidup yang berkualiti adalah yang paling utama menghormati dan menghargai masa. Malah, pengurusan masa yang terbaik akan membantu seseorang berjaya dalam hidupnya.
 2. Ceriakan diri, hati pun bahagia – bayangkan dalam perjalanan seseorang ke sekolah atau ke tempat kerja, dan semua orang yang dijumpai dalam perjalanan tersenyum dan memberikan aura positif. Tentu sahaja semua yang ada di situ akan merasa senang hati. Ucapkan selamat pagi atau lazimkan tabiat memberi salam kepada sesiapa sahaja yang dijumpai. Pasti hati akan menjadi ceria dan bahagia.
 3. Penampilan kemas, yakin dan bergaya – tidak perlu bergaya dengan barangan mewah dan mahal untuk mempamerkan hidup yang berkualiti atau dengan tujuan untuk mendapatkan pujian daripada orang lain. Penampilan kemas, yakin dan bergaya di sini adalah merujuk kepada pakaian yang bersih dan sederhana yang sesuai untuk majlis tersebut. Sebagai contoh, baju yang terlebih labuci atau kilauannya adalah sama sekali tidak sesuai untuk dipakai ke pejabat. Justeru, baju kurung biasa yang ringkas dan bersih dan telah digosok kemas adalah tampak lebih sesuai dan meyakinkan.
 4. Bersedia untuk hari esok – sebaiknya sebelum masuk tidur, buatlah perancangan ringkas to do list tentang apa yang perlu diselesaikan pada keesokan harinya. Teknik to do list ini sangat membantu bagi mereka yang mudah terlupa untuk menyelesaikan tugasan lantaran terlalu banyak perkara yang perlu diselesaikan dalam masa satu hari lebih-lebih lagi bagi golongan ibu berkerjaya.

 

membuat to do list

 

ibu berkerjaya merehatkan minda di Asia Camp

Kesimpulannya, kita harus menyedari bahawa hari-hari yang berlalu tidak mungkin akan kembali. Justeru manfaatkan setiap hari dengan perkara positif dan jalani hidup yang berkualiti.

56603144_1944845128959848_1697839029245968384_n

KEM KEPIMPINAN KETUA PASUKAN – ASAS MELAKSANAKAN TUGAS DENGAN BERKESAN

Melaksanakan tugas dengan berkesan adalah diibaratkan sebagai kayu pengukur kejayaan sesebuah pasukan atau organisasi. Sebagai seorang ketua pasukan yang baik, terdapat beberapa perkara yang perlu diambil kira dalam memastikan tugasan berkumpulan terlaksanan dengan cemerlang dan menepati objektifnya. Antara perkara tersebut adalah :-

 1. Ikhlas dan jujur memegang jawatan – mendapat pujian yang menggunung, disangjung tinggi, dihamparkan permaidani merah, dihidang dengan makanan mewah, malah turut diberi sanjungan yang gah, jika semua situasi di atas adalah diharapkan sebagai layanan apabila menjadi ketua maka sebaiknya berhentilah menjadi pemimpin. Keinginan sebeginilah sebenarnya ibarat racun dalam kepimpinan yang merosakkan pasukan untuk melaksanakan tugas dengan berkesan.
 1. Mempunyai jati diri dan semangat yang teguh – mempunyai kemahiran dan kepakaran sahaja tidak mencukupi untuk membolehkan seorang pemimpin atau ketua menjadi ketua yang hebat. Justeru, pemimpin dan ketua yang hebat perlu mempunyai visi dan misi yang jelas, ketekunan dalan menjalankan tugasan bersama-sama anak buahnya, dan daya usaha untuk sama-sama berdaya maju.

 1. Kepimpinan bukan menjadikan ahli pasukan sebagai kuli atau orang suruhan – pemimpin yang baik akan bertindak sebagai leader atau penunjuk jalan yang sama-sama memastikan objektif pasukan tercapai. Seorang ketua adalah melakukan kesilapan sekiranya hanya tahu memberi arahan mandatori kepada anak buahnya sahaja.
 2. Dalam usaha melaksanakan tugas dengan berkesan juga, pemimpin perlu sentiasa positif pada perbezaan pendapat. Perbezaan pendapat atau konflik idea selalu berlaku dalam setiap pasukan atau organisasi tidak kira sama ada di sekolah mahupun di pejabat. Justeru, kaedah terbaik adalah dengan menghadapi situasi ini dengan bijak dan tenang. Apa yang penting adalah untuk mengingatkan kepada semua ahli pasukan supaya menghormati pendapat dan pandangan ahli yang lain. Walaupun pendapat dan pandangan mereka berbeza-beza, namun selagi tidak menyalahi undang-undang maka pasti ia boleh digunapakai.

Justeru, apa yang penting adalah ketua pasukan dan ahlinya hendaklan sentiasa bermuhasabah atau mendapatkan maklum balas daripada semua pihak dalam memastikan keberkesanan memimpin. Menghargai orang di sekeliling melalui ucapan terima kasih dan perbualan yang sopan santun juga akan membantu menimbulkan suasana harmoni dalam pasukan.

71737058_2239776332800058_8641546075829698560_n

KANAK-KANAK PERMATA NEGARA – TERAPI KANAK-KANAK DALAM KEM MOTIVASI

Kanak-kanak ibarat permata Negara adalah satu cogan kata yang sering diungkapkan di medan perhubungan sosial pada masa kini. Permata adalah satu barangan kemas yang sangat mahal nilainya dan dikategorikan sebagai asset yang sangat berharga. Justeru, cogan kata tersebut cuba menerangkan tentang betapa berharganya seorang kanak-kanak dalam Negara kita kerana mereka adalah penyambung generasi akan datang.

Oleh yang demikian, dalam menghadapi pelbagai cabaran pada masa kini, kanak-kanak juga tidak terlepas daripada beban kehidupan tersebut. Saban hari cabaran dan tekanan yang dihadapi oleh mereka juga semakin bertambah. Justeru, pendedahan kepada ilmu motivasi diri dan menerangkan kepada mereka bahawa kanak-kanak ibarat permata adalah sangat digalakkan dalam semua program kem motivasi sama ada di sekolah mahupun di pusat latihan kem.

melatih kerjasama

Kepada para ibu bapa dan para guru pula, mereka harus sedar bahawa tugas utama mereka adalah untuk mewujudkan persekitaran yang selamat kepada kanak-kanak ini. Sebagai contoh, bagi golongan ibu bapa yang berkerja dan perlu meninggalkan anak di rumah, maka mereka perlu menyediakan talian telefon untuk memudahkan kanak-kanak tersebut menghubungi ibu bapa mereka sekiranya ada kecemasan.  Selain daripada itu, memasang perakam cctv juga adalah salah satu langkah yang baik untuk menjamin keselamatan kanak-kanak di rumah.

Cogan kata kanak-kanak ibarat permata ini pada dasarnya lebih kepada menekankan aspek keselamatan fizikal kanak-kanak. Namun begitu, tidak dinafikan bahawa ia turut menekankan ilmu pembentukkan jati diri seawal usia mereka. Itulah sebabnya dalam kebanyakkan program kem motivasi kanak-kanak, akan diselitkan selingan terapi emosi untuk mendidik kanak-kanak ini dan menyedarkan mereka bagaimana besarnya kasih sayang dan pengorbanan ibu bapa dan guru terhadap mereka.

Apa yang diharapkan oleh para ibu bapa dan guru ini tadi hanyalah supaya kanak-kanak yang dididik ini akan menjadi insan yang sentiasa positif, bermotivasi diri dan mampu menguruskan diri sendiri dengan cemerlang selain bijak membahagikan masa dengan baik.

Tiada apa yang lebih menggembirakan hati setiap ibu bapa dan para guru melainkan melihat anak didiknya berjaya dan menjadi insan yang cemerlang.

53378245_1900767446700950_4050895261029892096_n

MENDAPAT KEPUASAN DALAM MELAKSANAKAN TUGAS – TIPS PASUKAN GEMILANG

Kepuasan dalam melaksanakan tugas dikenali sebagai satu perasaan yang senang hati dan gembira apabila seseorang itu diberi peluang untuk mengendalikan sesebuah tugasan. Sebagai contoh, seorang pelajar yang merasa gembira apabila dipilih oleh guru kelas untuk menjadi ketua kelas.

Tentu sahaja perasaan pertama yang timbul di hati murid tersebut adalah perasaan gembira dan bangga apabila dipilih. Namun demikian, cabaran yang perlu dihadapi olehnya saban hari akan mempengaruhi kualiti tugasan tersebut. Sebagai contoh, murid ini tadi sikit demi sedikit mula merasa terbeban dan tidak lagi seronok apabila rakan-rakannya enggan memberikan kerjasama semasa ketiadaan cikgu di dalam kelas.

Apabila situasi ini wujud, maka kepuasan dalam melaksanakan tugas telah tiada dalam diri murid tersebut sebaliknya diganti dengan perasaan TERPAKSA menjalankan tugasan. Justeru, dalam artikel kali ini akan dikongsikan 3 perkara untuk membantu individu supaya mendapatkan kembali perasaan teruja seperti pada awal tugasan diberikan. Perkara-perkara tersebut adalah :-

 1. Ingat kembali mengapa anda berada di situ. Teknik ini digunakan untuk memberi motivasi kepada murid atau individu dalam membantu mengingat kembali tujuan utama dan mengapa dia terpilih untuk melaksanakan tugasan tersebut. Adalah perlu bagi ketua untuk menegaskan keistimewaan yang ada pada dirinya yang melayakkan dia menyandang jawatan atau melaksanakan tugasan tersebut.
 2. Aspek kepuasan dalam melaksanakan tugas ini juga memerlukan individu tersebut untuk sentiasa cuba mencari inspirasi yang baru. Mungkin cara lama yang diamalkan sudah membosankan. Sebagai contoh, seorang ketua darjah akan mengugut untuk menulis nama murid yang bising dan nakal di dalam kelas. Maka, tidak salah sekiranya guru kelas tersebut menyarankan kepada ketua kelas untuk membawa murid-murid lain ke bilik tayangan media dan membenarkan mereka menonton cerita yang sesuai semasa ketiadaan guru di dalam kelas.
 3. Individu tersebut juga perlu sentiasa berusaha untuk mengekalkan kesegaran minda dan sentiasa berfikiran positif dalam melaksanakan tugas. Sebagai contoh, dia harus sentiasa cuba berfikir bahawa setiap hari diibaratkan seperti hari pertama dalam melaksanakan tugasan.

cuba aktiviti baru di Asia Camp

Justeru, dengan tiga langkah di atas perasaan puas dan gembira dalam melaksanakan tugas akan dapat dipupuk oleh individu tersebut.

 

51090869_334713873914745_4072431034505887744_n

KENALI FLORA DAN FAUNA DI HUTAN DARA ASIA CAMP JERANTUT PAHANG

Flora dan fauna atau lebih dikenali sebagai tumbuh-tumbuhan dan haiwan yang menjadikan habitat mereka di hutan belantara adalah salah satu keunikan dan keindahan alam semulajadi yang perlu dipelihara dan dipulihara kewujudannya. Ini kerana semakin hari apabila dunia semakin diasak dengan kemodenan dan natijah daripada kerakusan nafsu manusia, semakin banyak hidupan dan khazanah hutan yang menjadi PUPUS.

kancil di Taman Negara Asia Camp

Masyarakat zaman sekarang tidak lagi berpeluang mengenali pelbagai jenis hidupan yang telah pupus tersebut. Maka, jika keadaan yang ada sekarang tidak dijaga dengan baik dan tidak dipeliharan dan dipulihara sepenuhnya, maka generasi akan datang tidak lagi berpeluang mengenali keindahan flora dan fauna tersebut.

Akar banir adalah akar tunjang kepada pohon yang besar dan hanya berpeluang dilihat di dalam hutan. Akar banir ini memberikan sokongan kepada pokok lapisan atas kanopi yang besar. Lapisan atas kanopi pula merupakan tempat berlakunya proses fotosintesis yang terjadi di dalam hutan hujan. Semasa proses fotosintesis ini, daun di lapisan atas kanopi akan menyerap cahaya matahari untuk dijadikan makanan. Semasa proses inilah, daun akan menyedut karbon dioksida dan membebaskan oksigen ke udara untuk disedut pula oleh manusia.

Sesetengah pokok besar ini mempunyai akar yang dalam menyerap ke dasar tanah untuk membantunya mencari air semasa kemarau.

Keunikan flora dan fauna juga ditakrifkan dengan mengenali haiwan-haiwan yang mendiami hutan tersebut. Binatang-binatang berbisa seperti kala jengking atau labah-labah gergasi adalah sangat berbahaya kepada manusia. Kesan bisa daripada sengatannya mampu membunuh manusia. Haiwan-haiwan ini dianugerahkan dengan bisa dan sengatan yang boleh membunuh adalah salah satu teknik mempertahankan diri mereka sekiranya diancam oleh pemangsa.

Justeru, adalah sangat penting bagi sang pengembara yang gemar meneroka keunikan alam semulajadi di hutan belantara ini untuk mengenali dan hadam tentang ilmu pengembaraan di dalam hutan. Sedikit pengetahuan mungkin mampu membantu para pengembara menyelamatkan nyawa mereka atau ahli pasukan yang lain sekiranya ditimpa kemalangan yang tidak diingini.

Meskipun ada segelintir daripada haiwan-haiwan dan tumbuhan ini sudah boleh dilihat di zoo, namun merasai sendiri pengalaman di dalam hutan adalah sangat berbeza dan pasti menjadi pengalaman paling berharga bagi sang pencinta alam.

65046055_2064716433639383_2519476529352671232_n

SITUASI RACUN DALAM TEAMBULIDING – KENALI DAN ATASI SEGERA

Sebagai seorang ketua pasukan, mengenali situasi-situasi yang diibaratkan sebagai racun dalam teambuilding adalah sangat perlu bagi mengelakkan pergaduhan yang lebih besar dan mewujudkan suasana tidak harmoni dalam pasukan.

Antara situasi tersebut adalah :-

 1. Apabila ahli menyerang ketua kumpulan. – menyerang ketua kumpulan merupakan tingkah laku secara langsung yang disebabkan oleh masalah tertentu dalam kumpulan tersebut. Terdapat teori yang berpandangan bahawa “MENYERANG AKAN MENINGKATKAN PERGERAKAN KUMPULAN” (Donigian & Malnati, 1987). Oleh itu adalah penting bagi ketua kumpulan untuk tidak mempedulikan serangan ini. Sekiranya berlaku, perkara ini harus ditangani segera dengan baik dan selamat bagi mengelakkan storming akan berterusan.

 

 1. Lempar salah juga adalah racun dalam teambuilding. Melempar salah atau mengarahkan perhatian negatif kepada individu lain dengan tujuan supaya perhatian lebih kepada orang yang melemparkan salah dan juga dengan tujuan supaya memudahkan urusan dirinya apabila menghadapi hal-hal yang tidak menyenangkan. Ia juga dikenali dengan strategi untuk menjatuhkan orang lain supaya dapat menaikkan nama sendiri. Individu yang suka melempar salah ini akan mengenalpasti mangsa terlebih dahulu sebelum mengejek atau mempersendakan mangsa. Dalam situasi ini, kaunselor luar adalah digalakkan untuk menilai situasi kerana tiada unsur berat sebelah.
Image result for tunding jari

menunding jari – racun dalam teambuilding

 

 

 1. Bersikap dingin dan bermusuh. – ahli yang bersikap sebegini kebiasannya kelihatan sangat sombong dan lama kelamaan akan menjadi racun dalam teambuilding. Kebiasannya sikap sebegini dipamerkan secara terang-terangan oleh ahli tersebut dan menganggap bahawa ahli pasukan yang lain tidak penting baginya. Situasi ini akan menyukarkan pasukan sekiranya terdapat sebarang program yang memerlukan semua ahli terlibat sama. Oleh kerana sikap dingin dan sombong ahli tersebut maka adalah sukar bagi ahli pasukan lain untuk berkerjasama dengannya.

 1. Mendiamkan diri juga adalah situasi yang mengganggu semangat berpasukan. Ahli yang lebih gemar mendiamkan diri mungkin juga cuba mengelak daripada terlibat dalam pertelingkahan yang tidak diketahui oleh ketua tersebut. Ada juga ahli pasukan yang mendiamkan diri kerana merasa rendah diri dan tidak tahu cara untuk berkomunikasi dengan baik.

Justeru, ketua pasukan haruslah sentiasa peka dan mendengar pandangan setiap ahli.

Kritikan membina penting dalam memajukan diri dan merangsang perubahan dalam diri individu

KENALI PUNCA GANGGUAN EMOSI – TIPS MENGAWAL EMOSI DI KEM JATI DIRI

Punca gangguan emosi adalah antara perkara yang perlu diberi perhatian dalam sesebuah pasukan. Gangguan emosi yang berlebihan akan menyebabkan kestabilan sesebuah organisasi itu terganggu yang akhirnya dikhuatiri akan menjejaskan keseluruhan kecemerlangan pasukan atau organisasi tersebut.

Image may contain: 9 people, people sitting and outdoor

Ellis (1970) telah menggariskan 12 perkara atau peristiwa yang sering menjadi punca seseorang individu itu menjadi tidak rasional dan menunjukkan perubahan emosi yang sangat terganggu. Di antara perkara-perkara tersebut adalah :-

 1. Merasa diri tidak disayangi dan dipercayai oleh orang-orang yang penting bagi dirinya.
 2. Mempercayai bahawa orang lain adalah sangat zalim, jahat dan akan menggunakan dirinya untuk kepentingan peribadi
 3. Punca gangguan emosi juga adalah kerana mereka merasakan diri mereka tidak berguna.
 4. Sekiranya berlaku sesebuah perkara yang tidak mengikut perancangan yang telah ditetapkan, maka semangat hidup mereka hilang secara total.
 5. Tidak mampu untuk mengawal emosi sebagai contoh apabila dia merasa sedih maka dia akan tetap melayan perasaan tersebut sehingga tidak mahu bangkit dari tempat tidur.
 6. Kehilangan orang yang tersayang seperti kematian atau ditinggalkan secara mengejut.

Kesemua perkara di atas adalah antara punca-punca yang menyebabkan seseorang hilang semangat daripada hidupnya dan tidak mahu lagi berkerja kerana menganggap segala yang dilakukan adalah tidak berguna dan sia-sia.

Punca gangguan emosi ini adalah faktor pencetus kepada masalah-masalah lain dalam organisasi dan pasukan. Ini kerana, apabila seseorang ahli tidak mampu lagi menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, maka secara automatik, beban tugasan tersebut akan pergi kepada ahli atau pegawai yang lain.

Ketua pasukan pula tiada pilihan lain selain mengagihkan tugasan tersebut kepada ahli yang tinggal sehinggalah pasukan atau organisasi tersebut mendapat ahli yang baru. Maka, situasi sebegini boleh dikategorikan ibarat telur di hujung tanduk, hanya menunggu masa untuk jatuh dan pecah sahaja jika tidak dibendung awal.

Image result for telur di hujung tanduk

Sebagai ketua pasukan, jika gangguan emosi sebegini telah menerjah masuk ke dalam pasukan anda, maka segeralah mencari jalan penyelesaian terbaik supaya tidak mengganggu emosi kakitangan yang lain pula. Ini kerana jika seluruh kakitangan telah diganggu emosi negatif maka pincanglah perjalanan organisasi atau pasukan tersebut.

 

54462426_353031778749621_460416680200241152_n

MENGENALI MASYARAKAT HUTAN DI ASIA CAMP, TAMAN NEGARA JERANTUT PAHANG

Masyarakat hutan atau lebih dikenali sebagai penduduk orang asli dikatakan pada asalnya menghuni di Hutan Amazon kira-kira 500 tahun yang lalu. Pada waktu itu jumlah penduduknya adalah dianggarkan lebih kurang seramai 10 juta orang asli yang menetap di sana. Namun demikian, jumlah populasi tersebut telah berkurang berikutan kemodenan dunia dan kini yang tinggal hanya lebih kurang 200 ribu orang sahaja.

Dikatakan kebanyakan penduduk orang asli tersebut telah berhijrah ke bandar yang pada pandangan mereka lebih memberikan keselesaan hidup dan membuka lebih banyak pengalaman dan ilmu baru berbanding kehidupan mereka yang tinggal di dalam hutan.

Majoriti masyarakat hutan atau penduduk peribumi orang asli ini menjalani kehidupan sebagai pemburu, pemungut hasil hutan atau penangkap ikan. Mereka meneruskan kelansungan hidup dengan mendapatkan sumber-sumber makanan daripada hutan seperti mengutip buah-buahan, memburu haiwan seperti ayam hutan dan mengutip kekacang.

alatan memburu

Seiring dengan peredaran zaman pula, mereka semakin bijak mengambil peluang untuk menjana pendapatan sampingan di mana hasil hutan tersebut akan dijual pula kepada masyarakat luar yang tidak mampu memperolehinya sendiri. Ini dibuktikan dengan penduduk orang asli yang banyak berjual petai dan kraftangan buluh kepada para pelancong yang datang dari bandar.

Tidak dinafikan, penduduk orang asli ini juga mempunyai semangat jati diri berpasukan yang tinggi. Sejarah mencatatkan tentang masyarakat hutan yang dikenali sebagai Puak Korubo yang mendiami Hutan Hujan Amazon telah bermati-matian menentang penceroboh Brazil pada waktu itu. Sydney Possuelo adalah antara pegawai Brazil yang ditugaskan untuk berunding dengan penduduk orang asli tersebut yang pada mulanya bersetuju dengan pandangan kerajaan untuk memodenkan orang asli akhirnya membuat kesimpulan bahawa ideologi memodenkan orang asli tidak relevan.

Ini kerana, beliau berpendapat keunikan kehidupan penduduk orang asli yang jauh berbeza dengan masyarakat moden adalah satu keistimewaan yang perlu diperlihara. Justeru, begitu jugalah dengan Negara kita yang masih lagi memelihara keistimewaan penduduk orang asli malah menjadikan kehidupan suku kaum mereka sebagai salah satu aspek tarikan para pelancong dari luar Negara.

65939886_2067741160003577_1694840742641401856_n

KENALI EMPAT GAYA MEMIMPIN – ASAS KEPIMPINAN CEMERLANG

Gaya memimpin secara amnya terbahagi kepada empat jenis. Keempat-empat jenis gaya ini memberi dan menerangkan maksud yang berbeza untuk diaplikasikan semasa memimpin. Justeru, adalah sangat perlu bagi setiap pemimpin dan ketua pasukan untuk menentukan gaya yang mana lebih cocok dengan personaliti mereka sebelum mereka mengetuai sesebuah pasukan atau organisasi. Gaya-gaya tersebut adalah :-

 1. Gaya Autorotarian.
 2. Gaya Demoktarik.
 3. Gaya Laissez Faire.
 4. Gaya Birokratik dan Diplomatic.

 

Ciri-ciri bagi setiap gaya di atas pula dapat dirumuskan kepada

 1. Pemimpin autokratik = gaya autotarian : – ( contoh : ketua pasukan beruniform )
 2. Kesemua keputusan dan polisi kelompok dilakukan oleh ketua bagi menunjukkan gaya memimpin.
 3. Teknik yang digunakan dalam kelompok atau pasukan pula berbentuk arahan dari ketua.
 4. Ketua pasukan selalunya menentukan tugasan kerja.
 5. Ketua lebih bersifat peribadi apabila memuji dan mengkritik tugasan ahli.
 6. Ketua tidak melibatkan diri dari penyertaan yang aktif dalam kelompok

 

Ciri-ciri bagi gaya Demokratik pula adalah bersifat seperti berikut:-

 1. Membenarkan ahli pasukan menentukan keperluan serta membuat perancangan tersendiri.
 2. Berusaha untuk mengurangkan kekuasaanya dalam kelompok pasukan.
 3. Cuba untuk mengambil bahagian yang sama rata dalam kumpulan.
 4. Ketua lebih bersifat membimbing dan bukan hanya mengarah dalam gaya memimpin.
 5. Ketua pasukan juga bersifat lebih menerima terhadap pandangan ahli pasukan.

Ciri-ciri bagi gaya Laissez Faire pula adalah bersifat seperti berikut :-

 1. Memberi kebebasan sepenuhnya kepada ahli pasukan dalam membuat keputusan.
 2. Penyertaan ketua sangat minimum.
 3. Ketua tidak mengambil sebarang bahagian dalam aktiviti atau program.
 4. Ketua jarang membuat kritikan atau cadangan melainkan ahli pasukannya bertanya kepadanya sendiri.

 

Ciri-ciri bagi gaya Birokratik dan Diplomatic.

 1. Ketua menjarakkan hubungan dengan ahli pasukan
 2. Semua urusan hanya urusan rasmi sahaja.
 3. Juga bersifat mengarah.

Kesimpulannya, setiap gaya kepimpinan yang dinyatakan di atas adalah perlu disesuaikan mengikut keperluan organisasi itu sendiri. Apa yang penting bagi ketua pasukan adalah mereka perlu fokus untuk mencapai matlamat pasukan dan organisasi.

sebagai contoh, dalam kelompok psikopendidikan dan kelompok pasukan kerja, ketua pasukan perlu lebih kepada bersifat mengarah dan menegaskan undang-undang yang perlu dipatuhi. manakala, bagi kelompok kaunseling dan psikoterapi pula ketua perlulah lebih bersifat memberi sokongan dan mengambil berat terhadap ahli pasukan dan pekerja.

SIMPAN

MENJANA DANA – TIPS MENJALANKAN AKTIVITI BERPASUKAN

Menjana dana adalah satu usaha bagi setiap pasukan atau organisasi untuk membolehkan mereka menggerakkan aktiviti-aktiviti riadah bagi pasukan mereka. Pelbagai cara dan kaedah yang boleh dilakukan bagi tujuan mengumpul dana dan duit pasukan. Antaranya adalah :-

 1. Melalui kutipan yuran ahli.
 2. Membuat sendiri barangan atau cenderamata untuk dijual.
 3. Menganjurkan pertandingan.
 4. Membuka gerai jualan semasa program-prorgam besar.
 5. Memohon sumbangan.
 6. Menganjurkan majlis makan malam.
 7. Membuat t shirt persatuan dan menjualnya.
 8. Menerbitkan majalah atau buletin dan menjualnya.

Kaedah-kaedah yang dinyatakan di atas, jika kita lihat sering digunakan di peringkat sekolah dan kolej-kolej bagi tujuan menjana dana. Walaupun terdapat beberapa tanggapan negatif tentang kutipan wang ini, namun haruslah kita berusaha untuk memandang usaha mereka dari sudut positif.

MENGANJURKAN MAKAN MALAM

 

 

 

Ini kerana, tanpa kutipan wang yang cukup adalah mustahil bagi sesebuah sekolah atau jabatan mampu menjalankan aktiviti-aktiviti program seperti kem motivasi atau kem bina semangat. Malah tidak keterlaluan juga untuk dikatakan, tanpa kutipan wang dan dana yang mencukupi maka pincanglah sesebuah program.

Sebagai contoh, para peserta kem tentu tidak mampu dihidangkan dengan menu dan diet yang mencukupi sekiranya bajet untuk tempahan makanan tiada atau kurang cukup. Justeru, tidak dinafikan lagi kepentingan dalam sesebuah pasukan untuk berusaha menjana dana adalah sangat penting sebelum jawatankuasa merangka aktiviti dan langkah seterusnya.

Image may contain: 6 people, outdoor

Salah satu kaedah yang sering digunakan untuk mengutip wang dengan cara yang cepat adalah dengan memohon sumbangan. Justeru, bagi ahli yang telah diamanahkan tugasnya untuk mengutip sumbangan perlulah terlebih dahulu untuk mengumpul seberapa banyak maklumat penyumbang yang berpotensi menderma. Tentu sahaja lebih banyak maklumat penyumbang, maka lebih potensi kutipan dana akan diperolehi.

Surat permohonan meminta sumbangan juga adalah wajib untuk disediakan bagi tujuan ini. Ia bukan sahaja penting bagi persatuan tersebut, malah ia juga penting kepada penyumbang itu sendiri di mana mereka boleh membuat pengecualian cukai semasa cukai taksiran setiap tahun.

Sedikit tips : walaupun pengurusan kewangan wang terletak di bawah kuasa bendahari, namun segala keputusan yang berkaitan dengan wang tidak boleh dibuat tanpa mengambil kira pandangan ahli yang lain. semua keputusan haruslah melalui mesyuarat supaya lebih telus dan sepakat.

 

59462167_372952260090906_5261349003617894400_n

KEUNIKAN ALAM SEMULAJADI DI ASIA CAMP TAMAN NEGARA

Keunikan alam semulajadi di Asia Camp Taman Negara Jerantut Pahang adalah satu kenyataan yang tidak asing lagi bagi sesiapa yang pernah menjejakkan kaki dan melihat sendiri khazanah alam ini. Salah satu pemandangan yang indah adalah di LATA BERKOH Taman Negara dengan pemandangan matahari terbenam yang dapat dilihat semasa menaiki sampan menelusuri anak sungai.

Dengan dikelilingi hutan rimba yang masih lagi pekat bau hutannya yang turur digelar HUTAN DARA, ketenangan bercuti dan melepaskan segala tekanan di tempat kerja mahupun di rumah. Malah, jika ada anak kecil yang teringin untuk merasai pengalaman mandi-manda di sungai juga boleh merasai pengalaman tersebut.

Tidak cukup dengan itu, keunikan alam semulajadi turut dapat dirasai melalui pengalaman rapid shooting di sekitar Sungai Lata Berkoh. Selain daripada itu, para pengunjung dan peserta kem turut dapat merasai pengalaman meniti jambatan gantung yang ada di Asia Camp Taman Negara Jerantut Pahang.

Bagi sesiapa yang mahukan pakej percutian yang menenangkan dan tidak mahu bersesak-sesak di tepi pantai atau pulau, tidak dinafikan Asia Camp Taman Negara boleh menjadi antara pilihan yang sesuai. Pelbagai jenis makanan seperti sajian western dan msakan lauk kampung turut disajikan di restoran yang pasti bakal membuka selera. Justeru, isu makanan tidaklah menjadi masalah lagi apabila para pengunjung bercuti di sini.

Selain daripada itu, keindahan dan keunikan alam semulajadi di Asia Camp Jerantut Pahang ini dapat dirasai dengan pemandangan indah air terjun dan gua. Salah satu cara terapi yang paling baik untuk membuang segala penat lelah setelah tekun berlajar mahupun bekerja. Malah, pelbagai aktiviti turut disediakan sekiranya ada jabatan yang berminat untuk menjalankan kem motivasi di sini seperti lawatan ke kampung orang asli dan berakit.

Image may contain: bedroom and indoor

Jika para pengunjung berhasrat untuk merasai pengalaman bercuti, chalet persendirian dengan bilik penginapan yang sesuai turut disediakan. Justeru, tidak rugi sekiranya anda meletakkan Asia Camp Resort Taman Negara Jerantut Pahang ini sebagai salah satu destinasi percutian yang harus dicuba.

64582212_2053971598047200_6223186584297013248_n

MOTIVASI DI TEMPAT KERJA BENTUK SEMANGAT BERPASUKAN – MELALUI TEORI DUA FAKTOR OLEH HERZBERG

Teori dua faktor Hezberg menerangkan bahawa ada dua jenis faktor yang meninggalkan kesan motivasi kepada para pekerja yang perlu diketahui oleh setiap pemimpin atau ketua pasukan sekiranya mereka tidak mahu pasukan dilanda pelbagai masalah yang serius. Sebagai ketua pasukan atau pemimpin organisasi dan jabatan juga mereka pasti sedia maklum sekiranya pelbagai masalah dan konflik yang timbul pasti akan menghilangkan semangat teambuilding dan memberikan keburukan kepada pasukan.

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing and outdoor

Herzberg sangat menekankan kualiti hidup bekerja dengan menjadikan kerja sebagai rutin lebih menarik. Justeri, Teori dua faktor Hezberg adalah seperti berikut :-

 1. Faktor kesihatan atau hygience factors.
 2. Faktor pertumbuhan atau growth factors.

Kedua-dua jenis faktor ini apabila tidak berjaya diwujudkan di tempat kerja atau dalam sesebuah pasukan justeru akan menyebabkan terjadinya RASA TIDAK PUAS HATI di kalangan para pekerja atau ahli pasukan. Faktor-faktor ini secara tidak lansung mempunyai hubung kait dengan tempat kerja dan tugas-tugas yang dijalankan. Faktor-faktor kesihatan adalah seperti :-

 1. Gaji.
 2. Keselamatan pekerjaan.
 3. Gaya penyeliaan.
 4. Dasar-dasar pengurusan.
 5. Hubungan interpersonal.

Secara amnya, faktor kesihatan berfungsi mencegah timbulnya perasaan tidak puas hati, namun demikian ia tidak mampu untuk menjadi alat motivasi kepada pekerja untuk mengubah sikap mereka atau menaikkan semangat.

 

Walau bagaimanapun, Teori dua faktor Hezberg turut menyebut tentang faktor pertumbuhan. Faktor Pertumbuhan inilah yang mampu menjadi sebagai pendorong dan pemangkin motivasi para pekerja atau ahli pasukan untuk memberi semangat positif terhadap tugasan, sekaligus merubah sikap mereka daripada hati mereka sendiri tanpa sebarang paksaan.

Dalam faktor pertumbuhan, Herzberg menerangkan adalah penting supaya pekerja merasa tidak bosan untuk menunaikan tanggungjawabnya. Selain menerangkan bahawa pengalaman berkerja juga dapat dijadikan sebagai salah satu pengalaman hidup, seseorang ketua organisasi perlu memberi ruang kepada ahli bawahannya untuk mengurus sendiri sesuatu tugasan.

Anda perlu mencintai perkara yang sedang anda lakukan supaya anda berjaya menghasilkan suatu ciptaan yang baru – Phillip Green –