mount tahan

Mount Tahan

About Mount Tahan

Hiking lovers who like to climb hills and mountains are sure wanting to catch the highest peak in the Peninsular Malaysia, Mount Tahan. The challenge to climb it can be as challenging as its name where it takes you days to get to the top.

Furthermore, you have to face the challenges of crossing the forests, crossing the rivers, climbing the hills and spending the night in the woods. Thus, to catch the peak of this mountain is known to be very challenging and that you need to prepare well.

Although the peak of this Mount Tahan (2,187 meters) is lower than Malaysia’s highest mountain, which is Kinabalu Mountain (4,095 meters), the challenge of Mount Tahan is remarkably different.

The Insights of Mount Tahan

  • The sixth highest mountain in Malaysia.
  • Located in the Banjaran Tahan.
  • Filled with dense forests with timber, moss, and bonsai.
  • The condition and structure of the track surface vary. There are steep, steep roads up to 90 degrees, which require river crossing, muddy roads, and even rocky roads
  • Irregularities of weather. Sometimes, it is hot and some other time, it is raining. Sometimes, it is cloudy, accompanied by thunder and the temperature can reach up to 8 degrees Celsius in the Botak Camp and peaks.
  • Only 48 climbers are allowed to go up per day and it requires a trail guide for every 12 climbers.
  • There are two types of beginning routes to choose from which are the Kuala Tahan and Merapoh or Relau River routes.
  • The temperatures at the peaks will be cooler between December to January.

Climbing the Mount Tahan

Are you someone who loves nature challenges? Have you ever imagined yourself climbing the highest mountain in Peninsular Malaysia and one of the most challenging mountains to climb?

Yeah! The mountain, which has a height of 2,187m from the sea level, is 32km from Kuala Juram, Sungai Relau and Merapoh and 53km from Kampung Kuala Tahan. You have to climb and descend the hills, cross the river, cross the jungle, and stay overnight in tents before taking over the summit of Mount Tahan, the highest mountain in Peninsular Malaysia.

The challenge of conquering the sixth highest mountain in all of Malaysia requires you to have strong physical and mental endurance. If not, you will need to have enough physical and mental endurance training in preparation to prevent any unwanted events.

Imagine yourself reaching the summit where you will be enchanted by the beauty of the Banjaran Tahan that stretches across the eye and your journey is adorned with rows of bonsai trees. To get to this Mount Tahan, you can choose whether to depart from Kuala Tahan or Merapoh.

Various species of flora and fauna await your arrival such as the giant trees, fungus, and mushrooms across four rivers whose waters are cool and clear so you can see fishes swimming in the rocky slopes and waterfalls charmingly.

In addition, this Mount Tahan area is well maintained by the National Park management as each climber is obliged to declare the goods to be taken during the hike. This is because every item that is taken away must be taken home with the exception of leftover food that can be decomposed on its own. This step is taken to preserve the beauty and authenticity of Mount Tahan to last forever.

It is important to make sure that the items in your bag are wrapped in plastic and are neatly packed as traveling along the river with these slippery rocks may cause you to slip along with the heavy bag-pack that may make your move imbalanced.

Some Tips

It is certainly possible if you choose to climb this Mount Tahan by yourself. However, compared to the costs you have to bear alone, with the level of challenges that you will face, it can make you feel it as unworthy it unless you go in groups.

Here are some tips in preparing yourself before climbing the Mount Tahan: –

  1. Make sure that you have done exercises to strengthen your physical and mental well-being as well as getting the optimum level of stamina.
  2. Only bring the necessary and lightweight items such as tents that are made of lightweight and durable material, not too thick but well ventilated, easy to dry and so on.
  3. Bring a power-bank to charge your phone and camera.
  4. Bring clothes that can warm you up in a cool place.
  5. Bring the mosquito repellents, anti-depressants and other medications in case of emergency.
  6. Bring a waterproof protective bag to protect your electronics devices.
Taman Negara

Taman Negara

Taman Negara

Firstly, an attractive place in Pahang that you should know and is quite popular for those who want to be adventurous in the jungle and are in a jungle atmosphere that still remains the authenticity.

There are many chalets and accommodation options that offer exciting outdoor activities such as Hiking Mount Tahan, Canopy Walk, Rapid Shooting, and so on. For those who want to organize events such as family day, team building & motivational camp, this National Park destination in Pahang should consider visiting.

Once a day away from the City area with your family & friends you’re a bit of an exciting experience for you. Besides mengeratkan silaturahim, you also can appreciate the natural beauty of the flora of fauna here & learn about the importance of maintaining this natural environment for ecosystem balance in our country. Not too extravagant to keep in mind, this National Park in Pahang is the most exciting destination in Peninsular Malaysia for you to get closer to our nature & treasures.

Oldest Tropical Rainforest

Explore the oldest tropical rainforest in the world on a full-day tour from Kuala Lumpur to Taman Negara National Park. You’ll trek to a canopy walkway through the treetops, get views across the jungle from Teresek Hill, then cruise the Tahan River to a waterfall and swimming hole. Group size is limited to 6 people to ensure personal service as you explore the Malaysian.

Nature’s ambience for those who want to experience what it is like walking in the jungle. The height reach 45m above ground. Reach the canopy walk by walking 2km from the park centre and return home by long boats. Very nice experience. See and feel the real different experience.

Walk on the world’s longest canopy walkway, 530 m long and 40 m above the ground level. This is a must do activity in Taman Negara and one of the most memorable memories for you to bring home. Enjoy the magnificent panoramic view of flora and fauna along the walkway.

Canopy Walkway

The canopy walkway was initially built for research purposes, turned out to be, main attractions for local and international tourists to Taman Negara. The Wildlife Department supervise on safety aspect and manage the daily operation. The canopy walkway is about 1.2 km from Wildlife HQ and can be reached by boat or trekking.

Additional information:

  • Just pay rm5 per person, and if you bring camera pay another rm5.

 

Mount Tahan

Mount Tahan, at 2,187 m, is the highest point in Peninsular Malaysia. It is located within the Taman Negara national forest, in the state of Pahang. The mountain is part of the Tahan Range in the Tenasserim Hills and is popular with local climbers.

  1. Elevation: 2,187 m
  2. Prominence: 2,140 m
  3. Location: Taman Negara National Park, Pahang, Malaysia
  4. Mountain range: Tahan Range
  5. Did you know: Mount Tahan is the sixth-highest mountain in Malaysia (2,187 m)

Let’s conquer the highest peak in Peninsular Malaysia, Gunung Tahan . If you are courage enough to ascend and descend mountains, cross over rivers, long distance trek and camp for days. It just might be the best experience you’ll ever make. Gunung Tahan, located in Taman Negara is one of the most challenging mountains to climb. It’s about 53km from Kampung Kuala Tahan, Jerantut or 32km Kuala Juram, Merapoh. The trek requires you to be mentally and physically fit. Medical check up and sufficient trainings prior to the trekking are important to accomplish your expedition plan. Be prepared and enjoy your thrilling nature journey!

There are 3 popular trails/route for you to reach the summit. They are: –

  1. Sungai Relau – Gunung Tahan – Sungai Relau
  2. Sungai Relau – Gunung Tahan – Kuala Tahan
  3. Kuala Tahan – Gunung Tahan – Sungai Relau

Rapid Shooting

Rapid shooting is one of the best activities in Taman Negara. In a wooden boat, you are going to ride through seven (7) rapids along Sungai Tembeling. This full of excitement and fun activity starts from Kuala Tahan jetty to Kuala Terenggan vice versa.

Additional information: –

  1. Follow the boatman and/or your nature guide instructions for this rapid shooting trip.
  2. Required to wear Life Jackets for your own safety!
  3. Its advisable not to bring any devices such as iPods, mobile phones, cameras, etc. If you do bring such devices, please put them in a waterproof bag or covering.
  4. Do not wear any valuable items which can drop out easily such as bracelets.

and many more family activities can be done here. Just check more activity at www.tamannegara2u.com

By Marsya Aina

 

Family Day Set A 2

Pakej Family Day

Pakej Family Day

Pakej family Day merupakan event tahunan syarikat yang biasanya dilaksanakan oleh syarikat. Ia mendatangkan banyak manfaat kepada syarikat yang menjalankan aktiviti ini. Berikut adalah manfaat melaksanakan program family day.

a. Mengeratkan hubungan antara staf.

Ini adalah kebajikan sosial yang  boleh disumbangkan syarikat kepada pekerja. Setiap hari pekerja berkomunikasi di tempat kerja bercakap tentang hal ehwal syarikat.

Menjelang event family day, mereka dapat membawa keluarga berkenalan sesama sendiri. ini tentulah dapat mengeratkan hubungan sesama mereka.

Di dalam event yang seronok ini, pastinya komunikasi terjalin dengan lebih mudah dan bersemangat. Komunikasi sangat penting di dlam membina pasukan. Pasukan yang terbina baik mempunyai ahli yang menjalinkan hubungan sosial dengan erat.

Apabila hubungan terjalin semakin erat, produktiviti syarikat pasti akan meningkat.

b. Sebagai landasan untuk memberi penghargaan staff

Setelah setahun staff mengejar KPI masing-masing, tentulah mereka akan berasa gembira apabila hasil kerja mereka diiktiraf di tempat umum. Tambahan pula apabila pengumuman ini di buat di tengah-tengah crowd yang ramai. Pasti akan memberi lebih motivasi kepada staff.

Banyak cara penghargaan boleh diberikan di tempat umum. Antaranya adalah memberikan

  1. hadiah peralatan berkaitan rumah
  2. sijil penghargaan
  3. saguhati untuk keluarga yang hadir
  4. kata-kata pujian dari ketua jabatan

c. Sebagai sumbangan khidmat komuniti syarikat.

Sumbangan yang mana terbaik untuk syarikat? adakah kepada orang lain, kampung lain atau keluarga sendiri?. Ya, semua sumbangan adalah bagus dan amat digalakan untuk dilaksanakan. Banyak jenis sumbangan yang biasanya dilakukan oleh syarikat untuk program komuniti. Antaranya:

  1. melawat ke rumah anak yatim
  2. Program komuniti ke rumah jagaan orang tua
  3. melawat perkampungan orang asli
  4. membersihkan rumah ibadah
  5. bantuan kewangan kepada orang susah

Namun, sumbangan terbaik adalah dimulakan dengan lingkungan keluarga sendiri. Di dalam konteks ini, khidmat terbaik sebelum syarikat keluar ke menjalankan program khidmat masyarakat adalah menyumbang ke pekerja sendiri.

Pekerja adalah keluarga syarikat yang perlu diutamakan sebelum yang lain.

d. Memperbaiki emosi keluarga pekerja.

Ada dikalangan ketua keluarga di syarikat kita mempunyai kometmen tinggi. Ini kerana boleh jadi akan beberapa sebab yang tertentu. Boleh jadi kerana sejarah silam kewangan tentang hutang, keluarga yang besar, komitmen terhadap masalah kesihatan keluarga.

Ini menjadi sebab kemungkinan ada keluarga pekerja tidak pun dapat melakukan aktiviti bersama-sama diluar rumah.

Ada yang sudah lama tidak melancong dan melawat sesama seisi keluarga. Dengan adanya program hari keluarga, sudah tentu mengembirakan keluarga pekerja.

Kami di AsiaCamp ada menyediakan aktiviti family day untuk syarikat yang ingin melaksanakan. Kami sedia membantu dari a-z tentang pemibikinan event family day. Ini adalah antara srt famili day yang sesuai untuk kanak-kanak.

Ada beberapa jenis family day yang boleh dilaksanakan. Ia adalah:

  1. Konsep BBQ
  2. Konsep Karnival
  3. Konsep Annual Dinner
  4. Konsep aktiviti outdoor
  5. Konsep pelancongan.

Untuk konsep karnival ianya sesuai melibatkan jumlah nombor pekerja  yang besar. Ianya melibatkan banyak faktor untuk menjadikan ianya 1 event yang berjaya. Kebolehan meramal demografi pegujung sangat penting di dalam menjayakan famili day.

Di AsiaCamp sendiri, kami pernah melaksanakan event seramai 3000 orang serentak. Semua senario dan kemungkinan harus diambil kira.

Contohnya, berapa banyak kereta yang akan parking di satu-satu masa. Apa plan kotigensi apabila berlaku nya hujan atau kemalangan. Pengalaman penganjur menjadi faktor penting di dalam melaksanakan aktiviti family day.

Peralatan yang bersesuaian juga penting di dalam menjayakan satu-satu konsep family day.

Ini adalah set paralatan untuk family day konsep karnival:

Set A: Rental RM600 per unit

Set B: Rental RM700 Per Unit

Set C: Rental RM1800 per unit

Set D: Rental RM900 per day

Seandainya mahukan aktiviti bersifat outdoor, kami juga ada sediakan. Ini termasuklah program kayak, explorace, karnival besar-besaran.

Hubungi pegawai kami untuk info lanjut.

Jungle trekking @ taman negara

Jungle Trekking di Taman Negara

Jungle Trekking di Taman Negara

Sebut tentang Jungle Treking di Taman Negara. Mesti ada yang suka aktiviti yang lasak seperti Jungle Treking kan?

Saya adalah salah seorang pengemar dengan aktiviti seperti ini. Sebelum sy nak melakukan aktiviti seperti ini,terlebih dahulu sy akan research dulu tempat-tempat yang menarik.

Dan salah satu tempat yang menarik perhatian saya untuk pergi adalah di Taman Negara Jerantut. Taman Negara Jerantut adalah hutan tertua di Malaysia. Mendengar mengenai itu pon dah buat saya terkobar-kobar nak terokai hutan tersebut.

Taman Negara Pahang terletak di Jerantut Pahang. Kira-kira 1 jam perjalanan untuk masuk ke kawasan Taman Negara dari Bandar Jerantut. Jauh kan?Tapi ia tidak mematahkan semangat saya untuk meneruskan perjalanan saya ke sana.

Sebelum kita nak ke sana,pertama sekali kita kena tahu cuaca di sana macam mana,sama ada hujan atau tidak. Jika hujan aktiviti seperti Jungle Trekking tidak dibenarkan kerana risau keadaan jalan yang licin dan juga risau tentang pokok-pokok yang tumbang.

Iyelah dah nama hutan tertua,mesti ada pokok-pokok yang dah uzur kan. Cuaca paling sesuai adalah cuaca yg panas dan erti kata lain cuaca yang cantik la ye.

Saya bersama kawan saya seramai 3 orang akan pergi kesana menaiki kereta sendiri. Kami pandu sendiri ye.

Nasib baik jalan ke sana cantik. Dan kami tiba disana pada pukul 5petang setelah 7 jam perjalan dari Johor. Kami menginap di Asia Camp Resort. Dan kami juga buat tempahan untuk aktiviti dengan AsiaCamp juga. Kami memulakan aktiviti kami pada keesokkan harinya iaitu sudah semestinya Jungle Trekking.

Kami memulakan aktiviti kami pada pukul 9 pagi. Kami gerak dari resort pada pukul 8. 30 pagi. Kami pergi ke main jetty menaiki hilux daripada Asiacamp Resort. Resort mereka menyediakan pengangkutan secara percuma untuk semua penggungjung Asia Camp. Menarik kan?

Untuk aktiviti ini kami pergi bersama guide yang ada di Taman Negara. Jangan risau guide yang ada disini semuanye pempunyai lesen sebagai guide dan diiktiraf oleh Kementerian Pelancongan.

Untuk aktiviti Jungle Trekking juga anda juga boleh pergi sendiri tanpa guide. Tapi saya prefer untuk pergi dengan guide kerana lebih selamat dan kita akan tahu lebih banyak info mengenai hutan tertua ini.

Sebelum masuk ke kawasan Taman Negara,kite mestilah mengambil permit masuk ke Taman Negara terlebih dahulu.

Harga permit RM1 sahaja dan valid sampai kite last day di Taman Negara ni. Guide kami membawa kami masuk ke kawasan hutan yang penuh dengan pokok-pokok besar. Dan di setiap pokok ada nama die. Macam-macam pokok kami temui. Dan pokok dia bear-besar. Sangatlah cantik dan sangat mengagumkan.

Guide kami juga menceritakan juga megenai pokok dan ape kelebihan pokok yg ada. wow menakjubkan. Sambil kami berjalan,kami juga menikmati flora dan fauna dan melihat air sungai tembeling yang sangat cantik.

Dan jika kita lucky,kita akan nampak binatang seperti ular,serangga yang kita tak pernah tahu kewujudannya juga kita akan tahu ketika itu.

Malah guide juga bagitahu ada kalanya kita akan ternampak rusa dan tapir. Ini adalah binatang yang ada di dalam kawasan Taman Negara ini.

Bukit Teresek

Kami berjalan kira-kira 20 minit dan kami mula menaiki bukit yang dinamakan Bukit Teresek. Tinggi bukit teresek kira 334meter. Perjalanan ke sana mengambil masa selama 2 jam  dan jaraknaya sejauh 1. 7 kilometer.

Jangan risau kerana jalan disini berplatform dan tanahnya rata sahaja. Untuk orang yang baru nak cuba aktiviti ni jangan lupa sediakan air mineral ye. Perjalannya agak memenatkan tetapi bila kite sampai di kemuncaknya,satu kepuasan untuk kita.

Wow sangat cantik pemandangan dari atas bukit. Kita boleh nampak sungai dan pemandangan hutan tertua yang sangat luas. Sewaktu kami sampai di puncak keadaanya masih berkabus dan suasana sangat sejuk dan sangat nyaman. Kalau korang nak tahu dari sini kita boleh nampak puncak Gunung Tahan!wow sangat best.

Selesai kami tangkap gambar dan menikmati pemandangan di sana,kami turun dengan perasaan sangat berpuas hati.

Aktiviti kami tidah habis di situ sahaja. Selepas kami menaiki Bukit Teresek kami pula menaiki titian jambatan gantung atau dikenali sebagai Canopy Walkway. Panjang canopy walkway sepanjang 550 meter dan paling terpanjang di dunia. Dan kanopy ni,adalah kanopy yang tergantung pada pokok-pokok yang ada di dalam hutan Taman Negara. Pada mulanya kami sangat takut. Sebab memang sangat tinggi. Tapi lama kelamaan ia menjadi sangat best. Jangan risau,di setiap point akan ada staff perhilitan yang pantau perjalan kita sepanjang meniti kanopy tersebut. Memang tak rugi kalau datang ke sini.

Kami menaiki jambatan gantung tersebut lebih kurang satu jam setengah sahaja. Dan selesai semuanya kami pulang semula ke resort melalui jalan yang sama. SO,kepada sesiapa yang belum cuba lagi,boleh la cuba aktiviti ini. Harga yang mereka tawarkan juga sangat berpatutan. Try la.

 

idea team building

5 IDEA TEAM BUILDING YANG PASTI DISUKAI OLEH PESERTA

5 IDEA TEAM BUILDING YANG PASTI DISUKAI OLEH PESERTA

Oleh : ISMAIL MUAHARAN

Idea team building merupakan tindakan awal yang bagus untuk membina pasukan. Pasukan yang mempunyai bonding yang rapat adalah pasukan yang memiliki team building yang kuat.

Latihan bina pasukan atau team building adalah latihan yang popular di Malaysia. Ia menggabungkan pelbagai aktiviti sebagai modul teras atau pengisian latihan.

Aktivitinya juga terdiri dari aktiviti dalam dewan (indoor) dan aktiviti luar (outdoor). Kebiasaannya aktiviti akan dimulakan mengikut turutan keutamaan agar dapat mengekalkan momentum.

Sebagai permulaan, aktiviti biasanya akan dimulakan dengan sesi ‘ice breaking’. Ia bertujuan untuk membantu individu memulakan proses melibatkan diri dalam membentuk pasukan.

5 aktiviti yang pasti disukai oleh peserta adalah seperti berikut :

  1. Suaikenal
  2. Betul ke Bohong?
  3. Temu Ramah
  4. Apa Khabar Semua!
  5. Identiti Pasukan

Suaikenal

Individu diminta untuk memperkenalkan nama dan beberapa fakta tentang diri mereka. Ini adalah untuk mewujudkan perkenalan dan menggalakkan interaksi di antara ahli kumpulan.

Betul ke Bohong?

Setiap individu dikehendaki menyediakan 3 (tiga) pernyataan tentang diri mereka. 2 (dua) pernyataan yang benar dan 1 (satu) pernyataan yang tidak benar.

Seterusnya, ahli kumpulan yang lain akan cuba mengenalpasti kebenaran pernyataan tersebut.

Aktiviti ini dapat menambahkan lagi kemesraan di kalangan peserta serta mewujudkan kepercayaan.

Temu Ramah

Peserta akan dipasangkan secara rawak. Setiap pasangan diberikan masa serentak 5 (lima) minit untuk menemuramah pasangan masing-masing. Selepas itu, semua peserta diminta untuk berkumpul semula. Peserta akan dipilih secara rawak untuk memperkenalkan pasangan masing-masing kepada semua.

Ini dapat menonjolkan bakat kepimpinan serta meningkatkan keyakinan diri peserta.

Apa Khabar Semua !

Semasa sesi ini, semua peserta dikehendaki untuk memberi respon secara serentak. Jurulatih akan menunjukkan bagaimanakah caranya untuk menjawab laungan pertanyaan.

Respon tersebut akan disulami dengan beberapa pergerakan tangan dan kaki. Jurulatih akan mula bertanyakan khabar kepada peserta dengan laungan

“apa khabar semua…?!!” Seterusnya, peserta akan menjawab laungan tersebut dengan

jawapan “baik…!!! Sangat baik…!!! Terrrbaik…!!! Ini akan menggegar semangat

mereka di dalam melakukan yang terbaik sepanjang latihan.

Identiti Pasukan

Semua pasukan dikehendaki untuk menyediakan identiti pasukan mereka. Identiti ini merangkumi nama pasukan nama pasukan dan keceriaan pasukan. Nama pasukan haruslah mengikut tema yang diberikan.

Di samping itu, pasukan mestilah menyediakan keceriaan pasukan seperti sorakan, lagu dan sebagainya. Ini untuk menggalakkan mereka berfikir secara kolektif dan mengekalkan semangat sebagai satu pasukan.

Selamat mencuba idea team building ini!

Rapid shooting

Rapid Shooting

Rapid shooting

Rapid shooting adalah antara aktiviti menarik yang boleh dicuba di Taman Negara pahang

Pengunjung pasti menjerit kebasahan dengan gelagat bot panjang yang  mencurahkan air dibot sebelah. Mereka tidak risau lagi kerana prosedur keselamatan dijalankan dengan memakai bouyancy aid.

Apabila tiba di Kuala Tahan, peserta akan menunggu giliran menaiki Bot panjang kepunyaan orang kampung. Pemandangan indah di jeti taman negara memberikan sentimen yang begitu menenangkan perasaan.

Peserta akan melihat suasana restoran terapung yang berada ditepian sungai. Restoran ini menggunakan prinsip rakit untuk didirikan.

Apabila air naik, bot ini akan turut ikut aras air naik. Sekali sekala apabila sempat, pengunjung boleh membeli makanan sementara menunggu giliran menaiki bot panjang.

Apabila bersedia, pengemudi bot akan memanggil pengunjung. Pengemudi bot akan meminta peserta memakai bouyancy aid sebagai langkah keselamatan. Enjin pun dipanaskan.

Pengunjung akan duduk berdua-dua di bot. Sepanjang berada di jeti sebelum bergerak, pengunjung mesti berhati-hati dengan dinding jeti atau bot sebelah.

Kemungkinan bot akan bersentuh dengan objek berdekatan. Oleh itu, tangan pengunjung tidak boleh diletakkan di tepi bot untuk mengelakkan tersepit.

Pada waktu ini, pakaian dan persediaan sebelum aktiviti memainkan peranan penting. Peserta mesti bersedia untuk basah sekeluarga.

Pakaian yang terbaik adalah:

  1. pakaian gelap yang tak menampakan warna bentuk badan apabila basah.
  2. Pakaian yang tebal yang tidak menampakan bentuk badan seksi.
  3. Kasut dan stokin. Tanpa stokin, dikhuatiri peserta akan melecet. Kasut adalah pilihan yang lebih selamat walaupun kasut itu akan basah.
  4. Gadget eletronik diletakkan di plastik untuk mengelakkan basah. Hanya dikeluarkan apabila diperlukan. Lebih elok jika menggunakan peralatan yang bersambung tali dengan tangan atay leher. Ini bagi mengelakkan peralatan tersebut jatuh.
  5. Beg sandang belakang adalah yang paling sesuai dan stabil. Elakan membawa beg sandang tepi. Beg travel beroda adalah dilarang sama sekali.

Aktiviti bot pun bermula. Peserta akan disapa angin yang begitu segar. Angin yang laju tidak memadamkan kesegaran udara yang menghempas muka pengunjung. Peserta akan melalui 7 jeram yang menyeronokkan. 7 jeram ini akan memperlihatkan kemahiran pengemudi bot mengendalikan bot dengan mudah di tempat yang sukar.

Sekali sekala, bot akan memotong satu sama lain. Apabila bot memotong, air akan tersimbah ke bot berhampiran di sebelah. Peserta kebiasaanya menjerit kesejukan. Sudahlah dihempas angin segar sejuk, air sungai yang tersimbah menambahkan kesejukan ketika bot membelah sungai.

Jika pengunjung bernasib baik, pengunjung akan melihat kijang, gajah dan monyet. Walaubagaimanapun, potensi untuk melihatnya sangatlah rendah. Ini kerana binatang di taman negara adalah binantang yang liar. Ia akan mengambil langkah menjauhi manusia. Hanya yang bernasib baik sahaja akan nampak.

Penulis sendiri ada terlihat kucing hutan bersama 2 ekor anaknya bermain-main. Walaupun cantik dan gebu, jangan sekali-kali dekat dengan haiwan ini. Ia tidak manja seperti kucing dirumah, ia akan mencakar dan menggigit apabila terasa diancam. Sekali dalam perjalanan ada ternampak rusa kecil sedang minum air. Ia berlaku pergi apabila bunyi bot menghampiri ia yang sedang minum air sungai. Binatang ini memang sukar untuk kita terserempak dengannya, mungkin orang kampung dan penulis yang selalu ada disini sahaja bernasib baik untuk melalui pengalaman itu.

Walaubagaimanapun, jangan lupa haiwan yang berterbangan. Taman negara adalah antara tumpuan penggemar burung seluruh dunia. Mata yang peka pastinya akan menjumpai bentuk badan burung yang unik dan cantik. Sesetengah pengunjung yang sudah arif tentang burung pasti leka memerhati langit dan pokok.

Melawat Orang Asli Bateq

Apabila tiba disatu perkampungan tepi sungai, kaum perempuan yang berbatik kebanyakkannya akan masuk kerumah. Ramai perempuan yang malu dengan kehadiran pelancong. Itulah perkampungan orang asli bateq di Taman Negara. Pengemudi bot akan merapatkan bot di tepi sungai berpasir yang landai. Dari situ, pengunjung akan membuka bouyancy aid dan keluar dari bot.

Pengunjung akan merasai aktiviti harian orang asli. Mereka akan menunjukkan demonstrasi menangkap makanan dengan cara menyimpit. Pengunjung juga berpeluang menyumpit pada sasaran yang telah ditetapkan.

Selain itu, pengunjung juga berkesempatan mempelajari secara praktikal menghidupkan api. Ya!. Kita akan menghidupkan api tanpa menggunakan sebarang peralatan moden.

Pastinya pengalaman rapid shooting dan melawat orang asli ini memberi pelajaran berguna kepada diri kita. Guide akan memberikan penerangan yang membolehkan kita belajar banyak perkara dari alam.

Marilah ke Taman Negara!

Pantai pulau tioman

PULAU TIOMAN

PULAU TIOMAN

Oleh : NOORILDA OMAR

Pulau Tioman merupakan sebuah pulau yang terletak di pantai timur Semenanjung Malaysia. Ianya berada di Negeri Pahang.

Ia juga terkenal dengan pantai-pantai yang menarik dan menjadi lokasi popular kepada penyelam serta mereka yang meminati aktiviti snorkeling. Pulau ini terdiri daripada 4 kampung utama.

Kampung Tekek, Kampung Juara, Kampung Salang dan juga Kampung Air Batang. Pulau ini juga boleh di akses melalui 2 jeti, iaitu Jeti Mersing dan juga Jeti Tanjung Gemuk.

Antara 5 aktiviti menarik di Pulau Tioman adalah :

i. Menyelam di Pulau Tioman

Menyelam di sini merupakan syurga kepada penggemar aktiviti menyelam yang mempunyai lesen menyelam. Kawasan perairan dan dasar laut yang banyak pembentukan batu karang yang menarik.

Dasar lautnya juga banyak menyimpa

 

n rahsia yang misteri dengan besemadinya kapal-kapal yang karam. Anda juga boleh melakukan penyelaman di waktu malam.

ii. Snorkeling

Pantai pulau tioman

Snorkeling merupakan salah satu cara untuk menikmati kehidupan dasar laut. Anda boleh membuat tempahan daripada pengusaha chalet.

Terdapat banyak lokasi-lokasi snorkeling yang menarik di sini. Antaranya Pulau Rengis, Pulau Tulai, Taman Laut dan Monkey Bay.

iii. Island Hoping

 

Mengelilingi pulau (Island Hopping) juga adalah salah satu aktiviti yang polular di sini kerana anda boleh menyusuri dari satu pulau ke satu pulau yang lain. Terdapat beberapa buah pulau disekitar Pulau Tioman yang boleh anda kunjungi.

iv. Air terjun

Pulau Tioman juga mempunya beberapa air terjun. Dimana anda boleh bermandi-manda dan berkelah .

Salah satu yang popular adalah Air Terjun Asah yang terletak di Kampung Mulut di selatan Pulau Tioman.

v. Mendaki

Mendaki juga antara aktiviti menarik di sini. Gunung Nenek Semukut dan pasangannya Batu Simau mempunyai ketinggian kira-kira 703 meter dari aras laut dan menjadi sebahagian daripada lagenda pulau indah di Negeri Pahang.

Gunung Kajang pula adalah puncak tertingi di Pulau Tioman. Ked

 

udukannya yang berada di tengah-tengah Pulau Tioman menjadikan ia sebagai tulang utama pulau ini.

Boleh lihat lebih maklumat disini : https://asiacamp.my/pakej-pulau-tioman/

CARA KE PULAU TIOMAN DARIPADA KUALA LUMPUR

 

Pulau Tioman boleh di akses melalui 2 jeti, iaitu dari Jeti Mersing, Johor dan juga di Jeti Tanjung Gemuk, Pahang dengan menaiki feri.
Disini disertakan beberapa cara untuk pergi ke Pulau Tioman daripada Kuala Lumpur.

1. Menaiki Bas

 

i. Ke Jeti Mersing, Johor

Dari Terminal Bas Bersatu (TBS) anda boleh menaiki bas dari mana-mana syarikat bas yang ke Jeti Mersing. Disarankan untuk anda menaiki bas yang paling akhir iaitu sekitar jam 11 malam. Ini kerana, setibanya di Jeti Mersing anda boleh terus mendapatkan tiket feri ke Pulau Tioman. Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Jeti Mersing mengambil masa sekitar 4 ke 5 jam. Setibanya di Jeti Mersing anda hanya perlu berjalan sekitar 10 ke 15 minit ke Jeti.

 

ii. Ke Jeti Tanjung Gemuk, Pahang

Dari Terminal Bas Bersatu (TBS) anda boleh menaiki bas dari mana-mana syarikat bas yang ke Jeti Tanjung Gemuk. Memandangkan perjalanan dari (TBS) mengambil masa sekitar 5 ke 6 jam, disarankan untuk anda menaiki bas paling akhir iaitu sekitar jam 11.30pm. Ini kerana, setibanya di jeti Tanjung Gemuk anda boleh terus ke jeti untuk menunggu atau membeli tiket feri paling awal ke Pulau Tioman. Setibanya di stesen bas Tanjung Gemuk, anda hanya perlu berjalan sekitar 5 ke 10 minit ke Jeti.

2. Menaiki Kenderaan Sendiri

Jika memandu menggunakan kenderaan sendiri, jeti yang paling dekat adalah Jeti Tajung Gemuk. Boleh juga pergi ke Jeti Mersing sebagai pilihan jeti.

Bagi mereka yang penat memandu dari jauh, Air Papan di Mersing boleh menjadi lokasi menarik untuk berehat selama 1 malam sambil menikmati keindahan pantai Mersing.


Anda boleh menggunakan Lebuhraya berikut :-

Lebuhraya Pantai Timur (LPT)

– Dari Kuala Lumpur > Kuantan > Pekan > Rompin > Tanjung Gemuk. Anggaran masa perjalanan sekitar 4 jam.

Lebuhraya Urata-Selatan (PLUS)

– Dari Kuala Lumpur > Seremban > Bahau > Muadzam Shah > Rompin > Tanjung Gemuk. Anggaran masa perjalanan sekitar 3 jam setengah.
– Dari Melaka > Tangkak > Segamat > Muadzam Shah > Rompin > Tanjung Gemuk. Perjalanan sekitar 2 setengah sehingga 3 jam.

 

cara menjadi jurulatih rekreasi malaysia

Cara Ingin Menjadi Jurulatih Rekreasi Malaysia

BAGAIMANA CARA INGIN MENJADI JURULATIH REKREASI MALAYSIA

Oleh : NOORILDA OMAR

Artikel ini adalah tentang cara menjadi jurulatih rekreasi di Malaysia. Rekreasi Luar telah menjadi satu kegiatan atau gaya hiudp yang sangat popular. Ia dahulunya hanyalah sekadar hobi dan dijadikan sebagai aktiviti waktu lapang.

Kini, ianya telah menjadi satu kerjaya yang sangat diminati di Malaysia. Ianya juga telah menjadi satu elemen yang popular bagi pengisian aktiviti latihan.

Oleh kerana ia melibatkan aktiviti luar, aktiviti ini mempunyai pengurusan risiko tersendiri. Oleh itu, seseorang yang ingin mengendalikan aktitiviti rekreasi perlu kompeten dan bertauliah.

Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS) bertanggungjawab mentauliahkan Jurulatih Rekreasi di Malaysia. Ianya diselia dan diselaraskan bersama dengan Persatuan Jurulatih Rekreasi Malaysia (PJRM).

Terdapat 3 peringkat di dalam proses untuk menjadi seorang Jurulatih Rekreasi :-

Peringkat 1 – Kursus Asas Rekreasi Luar Tahap 1 (OUTREC 1)

Di dalam kursus ini peserta akan diberikan pendedahan dan pengenalan asas rekreasi .

Mereka juga akan melalui beberapa aktiviti yang wajib sebagai elemen asas rekreasi. Antara aktiviti yang wajib adalah :-

i) Asas dan Etika Perkhemahan

ii) Asas Pertolongan Cemas

iii) Asas Simpulan dan Ikatan dan Aktiviti Tali Tinggi

iv) Asas Kayak dan Aktiviti Air

v) Asas Panduan Hutan, Kembara dan Ikhtiar Hidup

vi) Pengenalan Kompas dan Peta Di penghujung kursus peserta mesti melalui sesi ujian kefahaman. Sekiranya lulus, barulah mereka layak untuk ke peringkat seterusnya.

Tempoh kursus : 4 hari 3 malam

Peringkat 2 – Kursus Kemahiran Rekreasi Luar Tahap 2 (OUTREC 2)

Kursus ini akan lebih menumpukan kepada kemahiran peserta di dalam aktiviti-aktiviti rekreasi. Peserta dikehendaki untuk melalui kesemua aktiviti di atas secara intensif.

Mereka juga perlu menguasai kemahiran teknikal dan keselamatan bagi setiap aktiviti. Peserta seterusnya perlu menduduki ujian kemahiran dalam bentuk pembentanga dan bertulis.

Peserta yang berjaya akan ditawarkan untuk menjalani saringan bagi peringkat seterusnya.

Tempoh kursus : 8 hari 7 Malam

Peringkat 3 – Kursus Kejurulatihan Rekreasi Luar Kebangsaan Tahap 3 (OUTREC 3)

Peserta yang berjaya menyertai kursus ini adalah peserta yang terpilih semasa saringan. Peserta mestilah menguasai sepenuhnya kemahiran di dalam rekreasi luar.

Mereka akan membentangkan secara lisan dan bertulis sebelum melaksanakan setiap aktiviti. Setiap aktiviti juga dirancang dan diselaraskan oleh peserta sendiri. Peserta wajib mempunyai daya kepimpinan serta daya tahan fizikal yang tinggi.

Semua peserta wajib menjalani ujian bertulis dan lisan sebagai penamat kursus. Mereka juga wajib untuk melengkapkan log mengajar sebelum ditauliahkan sebagai Jurulatih Rekreasi. Seorang Jurulatih Rekreasi perlulah mempunyai minat yang mendalam di dalam rekreasi.

Kesungguhan dan fokus yang tinggi juga adalah elemen penting untuk berjaya. Ketahanan dan kemampuan fizikal juga perlu diberi perhatian.

Tempoh kursus : 10 hari 9 malam

etika perkhemahan

5 etika perkhemahan yang perlu diikuti ketika berkhemah.

Etika Perkhemahan adalah perkara asas di dalam berkhemah. Khemah atau juga dengan maksud lain adalah tempat perlindungan sementara yang selamat, selesa dan mempunyai kemudahan asas. Penting untuk kita cakna tentang etika perkhemahan walau di mana-mana kawasan atau persekitaran sekali pun. Terdapat beberapa etika perkhemahan yang perlu kita tekankan untuk mengelakkan perkara yang tidak selamat daripada berlaku.

Antara etika yang perlu diterapkan semasa melakukan aktiviti perkhemahan ialah peserta dilarang membuat kotor di kawasan perkhemahan. Terutamanya jika peserta berkhemah di kawasan hutan. Kotoran makanan akan menarik perhatian binatang-binatang buas untuk datang menghampiri kawasan perkhemahan. Selain itu, peserta juga dilarang untuk merosakkan alam semulajadi. Jangan sewenang-wenangnya memetik, mengutip, menorah dan sebagainya terhadap flora dan fauna di sekitar tapak perkhemahan.

Seringkali program perkhemahan ini diadakan di penempatan yang jauh dari tempat tinggal kita. Ini kerana kita ingin mendatangkan rasa dan aura yang berbeza dari tempat asal kita. oleh itu, peserta hendaklah menjaga tingkah laku dan tidak mengejek adat resam sesuatu tempat tersebut. Peserta perlu menjaga sikap yang berunsur provokasi terhadap sesuatu perkara atau tempat.

Sehubungan itu, etika perkhemahan yang penting untuk peserta terapkan ialah awas dari penggunaan api terlalu dekat dengan kawasan perkhemahan. Jangan memasang unggun api di waktu malam berhampiran tapak perkhemahan. Ini kerana, khemah yang digunakan sangat sensitive dengan bahan api. Lilin, lighter dan alatan yang berkaitan sebaiknya digunakan jauh dari khemah untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku.

Kesimpulannya, jika pergi ke tempat orang, kita perlu ikut adat resam tempat tersebut. Seperti kata pepatah “masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum”. Jangan terlalu sombong dan berlagak jika masuk di kawasan orang lain. Perlu berhemah dan berhati-hati dalam bertutur kata dan juga perlakuan. Inilah dia kelima-lima etika perkhemahan yang sedikit sebanyak dapat memberi panduan kepada semua.

72660065_2296600247117666_9014632640539525120_o

Explorace Games Module

This is the set of question can be ask if you want to do the explorace games. Explorace games Malaysia offered by AsiaCamp if you wish to enjoy the games!

Q: You draw a line. Without touching it, how do you make the line longer?

A: You draw a shorter line next to it, and it becomes the longer line.

Q: Name four days of the week that start with the letter “t”?

A: Tuesday, Thursday, today, and tomorrow.

Q: A man was outside taking a walk, when it started to rain. The man didn’t have an umbrella and he wasn’t wearing a hat. His clothes got soaked, yet not a single hair on his head got wet. How could this happen?

A: The man was bald.

Q: You walk across a bridge and you see a boat full of people yet there isn’t a single person on board. How is that possible?

A: All the people on the boat are married.

Q: A boy was rushed to the hospital emergency room. The ER doctor saw the boy and said, “I cannot operate on this boy. He is my son.” But the doctor was not the boy’s father. How could that be?

A: The doctor was his mom.

Q: What’s full of holes but still holds water?

A: A sponge.

Q: If an electric train is going east at 60 miles an hour and there is a strong westerly wind, which way does the smoke from the train drift?

A: There is no smoke coming from electric trains.

Q: What do the numbers 11, 69, and 88 all have in common?

A: The read the same right side up and upside down.

Q: How can you throw a ball as hard as you can, to only have it come back to you, even if it doesn’t bounce off anything?

A: Throw the ball straight up in the air.

Q: I am an odd number. Take away one letter and I become even. What number am I?

A: Seven (take away the ‘s’ and it becomes ‘even’).

Q: What word looks the same backwards and upside down?

A: SWIMS.

Q: A boy fell off a 30 meter ladder but did not get hurt. Why not?

A: He fell off the bottom step.

Q: Using only addition, how do you add eight 8’s and get the number 1000?

A: 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1000.

Q: What belongs to you but other people use it more than you?

A: Your name.

Q: What 5-letter word becomes shorter when you add two letters to it?

A: Short.

64437785_2052210874889939_8613857907731070976_n

PENCERAMAH MOTIVASI

Siapa tidak kenal dengan nama Dato Dr. Hj Mohd Fadzilah Kamsah seorang pakar motivasi yang amat di kenali dan dikagumi oleh rakyat Malaysia. Beliau di lahirkan pada 16 Julai 1951 di kampong sungai pinang klang Selangor. Nama lain bagi Dato Dr Hj Mohd Fadzillah Kamsah adalah DMFK. Seorang yang bergiat sebagai pakar penceramah motivasi.  Beliau menyambung pelajaran di Universiti Malaya dan seterusnya Universiti Wisconsin.

Beliau memulakan kerjaya sebagai pensyarah di university putra Malaysia pada tahun 1977. Seterusnya beliau menubuhkan sebuah syarikat bagi menyediakan perundingan pembangunan motivasi dan keluarga pada tahun 1993. Mendapat pengiktirafan sebagai tokoh maal hijrah pada tahun January 2008 diatas sumbangan beliau terhadap keluarga dan pembangunan modal insan.

Beliau menyambung pelajaran di Universiti Malaya dengan memegang ijazah sarjana muda sains dalam sains pertanian dengan kepujian pertama. Dan menyambung ijazah sarjana sains pertanian kewartawanan daripada Wisconsin university amerika syarikat.

Pencapaian yang beliau telah lakukan adalah:

1. 1977 – Pensyarah di university Putra Malaysia

2. 1987 – 1992 – Pengerusi AJK surau Al-Uum Bandar baru bangi

3. 1993 – Menubuhkan sebuah syarikat untuk menyediakan perundingan pembangunan motivasi  syarikat. Pakar motivasi segman motivasi RTM 1. Pakar Rujukan Komunikasi rumah tangga

4. 1995 – Ahli badan perunding islam. Ahli majlis kementerian belia dan sukan. Ahli panel jawatan kuasa dekad cemerlang negeri Selangor.Ahli seumur hidup MCOBA.

Antara hasil penulisan beliau adalah:

1. Kemahiran kekeluargaan : menjadi ibu bapa cemerlang – 1997

2. Kecemerlangan mendidik anak : menjadi ibu bapa cemerlang – 1997

3. Selamat dating ke university – 2004

4.Menjalin hubungan bahagia – 2004

5. 21 kaedah mendidik anak cemerlang – 2005

6. Petua mendapat pasangan – 2005

7. Menerobos sempadan negeri – 2006

8. Menjalin hubungan bahagia – 2007

9. Tip menjadi pelajar IPT cemerlang – 2008

10. Petua membantu anak Berjaya – 2009

Antara sumbangan beliau di dalam bidang kejurulatihan adalah menegendalikan hamper lebih 6000 kursus dalam perkhidmatan untuk agensi kerajaan dan juga swasta dalam bidang motivasi, pembina pasukan, pembangunan diri, teknik kejurulatihan, penulisan laporan, kepimpinan, penyeliaan, pengurusan, khidmat pelanggan dan banyak lagi.

pakej cuti kampung

5 KELEBIHAN KEM CUTI SEKOLAH UNTUK ANAK SERTAI

Setiap ibu bapa akan mengharapkan anak-anak mereka cemerlang dalam pelajaran mahupun kehidupan. Terdapat agensi swasta yang akan menganjurkan kem cuti sekolah semasa cuti sekolah bermula.

Kelebihan kem ini akan melahirkan murid yang cemerlang dan berwawasan. Setiap murid di Malaysia seharuskan mengikuti kem-kem yang di adakan oleh pihak sekolah atau penganjur lain. Terdapat beberapa kebaikan kebaikan atau kelebihan jika murid mengikuti kem tersebut.

kem cuti sekolah

Selain itu, Setiap murid yang mengikut kem  cuti sekolah akan mengetahui teknik-teknik belajar yang betul. Teknik belajar yang betul amatlah penting kepada pelajar supaya pelajar tersebut cepat mengingati kandungan pelajaran yang dibaca dalam jangka masa yang panjang.

Pelajar juga akan diberi kesedaran tentang pengurusan masa yang yang tepat. Oleh yang demikian, semua pelajar digalakkan membuat jadual sendiri dan mengikuti jadual yang telah di buat.

Kebaikan seterusnya mengikuti kem cuti sekolah adalah pelajar dapat memupuk nilai-nilai murni dalam diri pelajar itu sendiri. Nilai ini dapat dipupuk secara tidak langsung atau secara langsung dalam setiap diri pelajar tersebut.

Antara nilai murni adalah hormat-menghormati dan nilai kejiranan. Jika pelajar mengamalkan nilai tersebut, secara serta merta pelajar boleh berjaya dengan cemerlang dalam pelajaran mahupun kehidupan akan datang.

Disamping itu, Pelajar akan dapat menambah kenalan semasa menyertai program kem cuti sekolah tersebut. Ini kerana kem cuti sekolah akan menggabungkan sekolah-sekolah lain. Pelajar juga boleh bertukar-tukar pandangan dan soalan peperiksaan yang mereka miliki.

Kebaikan lainnya adalah pelajar akan menggunakan masa lapang tersebut dengan aktiviti yang berfaedah. Jika masa yang ada tidak di gunakan dengan sebaiknya, Pelajar akan banyak melepak dan menonton bahan hiburan yang tidak berfaedah.

Oleh itu, Pihak sekolah dianjurkan mengadakan program kem cuti sekolah untuk mengelakkan perkara tersebut berlaku.

Kesimpulannya, ibu bapa perlulah menggalakkan anak-anak mereka mengikutui program cuti sekolah yang diadakan oleh pihak sekolah. Dengan menyertai program kem cuti sekolah ini, pelajar akan mendapat pengalaman baru, sahabat-sahabat baru, sahsiah diri baru dan dapat membentuk jati diri mereka untuk kehidupan masa depan yang lebih cemerlang,