rekreasi

definisi rekreasi

SEMBANG-SEMBANG REKREASI

Assalamualaikum & slm sejahtera buat semua.

Perkongsian kali ini adalah lebih menjurus untuk menunaikan permintaan beberapa rakan penggiat berkaitan poster yg telah sy pamerkan di UPSI baru2 ini. Ramai yg minta penerangan lanjut berkaitan poster tersebut & ada juga yg minta the actual poster! Bagi tujuan tersebut & selaras dlm usaha utk menyampaikan pengetahuan berkaitan definisi rekreasi dgn lebih meluas, sy share di sini the master copy of the poster ye, so that sesiapa shj boleh & mampu memilikinya.

Berkaitan penerangan pula, well…huraian secara ringkasnya adalah seperti berikut:

Secara amnya, terdapat beberapa pendapat di dlm existing literature berkaitan asal usul perkataan REKREASI. Majoriti penerbitan dlm bidang ini menggunakan perkataan Latin ‘recreare’ & ‘recreatio’ bg menjelaskan origin perkataan tersebut. Namun begitu, ada juga naskah2 penerbitan yg turut menggunapakai perkataan French ‘recreacion”. Walaubagaimanapun, ketiga-tiga perkataan tersebut membawa maksud yg sama iaitu “sesuatu yang menyegarkan atau menyembuhkan, menghasikan sesuatu pembaharuan dari segi emosi & fizikal, penyembuhan, dan penyegaran semula”.

Pada zaman kontemporari ini pula, kebanyakkan pengkaji ataupun penulis-penulis buku di dalam bidang ini mentakrifkan rekreasi sebagai satu bentuk aktiviti atau perolehan pengalaman yang mana berlaku di dalam waktu senggang, secara bersendirian ataupun berkumpulan, bercirikan keseronokan dan kebebasan, mendatangkan faedah, mempunyai tarikan unik (unique attractions) serta tidak dipengaruhi ganjaran (reward) ataupun keperluan serta-merta (immediate necessity). Selain itu, sekiranya kita lihat dari perspektif yang lebih mendalam, pengertian definisi rekreasi turut melibatkan elemen-elemen seperti berikut:

a) Rekreasi merupakan satu bentuk aktiviti yang versatile iaitu turut merangkumi kegiatan sosial dan penglibatan emosi serta tidak hanya tertumpu kepada aktiviti berbentuk fizikal semata-mata.
b) Rekreasi boleh wujud dalam pelbagai bentuk (diversity) termasuk sukan, permainan (games), persembahan muzik dan drama, perjalanan (travel), kraftangan, hobi dan aktiviti sosial. Dengan kata lain, aktiviti rekreasi secara umumnya boleh dikelasifikasikan kepada 3 jenis yang utama iaitu aktiviti berdasarkan lokasi penglibatan (indoor / outdoor), aktiviti berdasarkan corak penglibatan (active / passive) serta daya tarikan penglibatan (resource-oriented / user-oriented).
c) Rekreasi dilakukan secara sukarela (voluntary), tanpa melibatkan unsur-unsur paksaan dalam pemilihan aktiviti serta pengendaliannya.
d) Rekreasi bermula dari motivasi dalaman (intrinsic motivation) dan keinginan untuk mencapai kepuasan diri (self-satisfaction), bukannya bergantung kepada ganjaran tertentu ataupun bagi mencapai matlamat ekstrinsik.
e) Rekreasi turut bergantung kepada persepsi (perception) iaitu perasaan seseorang dalam melaksanakan sesuatu aktiviti serta apa yang diperolehi dan bukannya hanya berpandukan kepada apa yang dibuat atau mengapa ianya dilakukan semata-mata.
f) Rekreasi dari aspek pelaksanaan secara efektif turut dipengaruhi oleh faktor-faktor sokongan seperti sumber (resources), kemudahan, perkhidmatan, agensi, kepimpinan serta pengguna / peserta.

Dengan kata lain, contrary to popular belief (especially di Malaysia ni), perkataan REKREASI tersebut bukanlah semata-mata merujuk kpd kegiatan / aktiviti lasak shj. Ianya lebih besar & meluas dari tu sekiranya kita menyelami atau faham akan maksud sebenarnya – sebagaimana yg digunakan di dlm pengajian akademik dlm bidang ini.

Dari sudut kepentingan rekreasi pula, banyak penulisan ilmiah telah mengketengahkan aktiviti rekreasi sebagai gerak kerja yang mampu mendatangkan kesan atau output yang positif. Faedah-faedah yg dimaksudkan di sini boleh dikelaskan kpd beberapa kategori seperti faedah kesihatan, psikologi (faedah kpd individu), sosial dan komuniti, ekonomi, & persekitaran / alam semulajadi. Contoh-contoh spesifik bagi setiap katefori boleh dilihat/rujuk di bahagian RECREATION BENEFITS pd poster tersebut.

Sekian shj perkongsian pd kali ini. Diharapkan ianya mampu memenuhi kehendak rakan2 semua. So selepas ini, poster & penerangan berkaitan bolehlah dijadikan individual reference kpd rakan2 penggiat mahupun dijadikan asas perkongsian / bahan pengajaran / medium for knowledge transfer kpd org2 lain yg berminat utk mendalami ilmu rekreasi ini. Nak jadikan poster penghias dinding rumah pun boleh – duniawi je semua ni hehe. Muchas gracias atas kesudian membaca & semoga bermanfaat dan dpt dimanfaatkan dgn sempurna.

#nadaesimposible
#recreation

Sumber : Alejandro Aaron Aventura
Ekspedisi Kayak

Ekspedisi Kayak

Ekspedisi KayakKayakTERREXpedition 2020
—————————————
DATE : 29th.Feb- 1st.March 2020

VENUE : Pulau Besar, Melaka.

ORGANIZERS : TERREX Outdoor Recreation Centre (T.O.R.C)

PARTICIPANTS:
All Watersports Junkies
(kayakerz) 🌊🌊🌊

FEE : RM250/pax
Includes:-
– Kayak Equipment
– 2D1N tents accommodation
– 4 meals: 1x lunch, 1x dinner, 1x breakfast ,1x Brunch
– Safety boat escort
– Kayak Guiders
– Prog Certificate
– Program Tee-shirt

CONTACT PERSONS:
EpuLterreX https://wa.me/60173766032

BOOKINGS: RM100 per pax

FINAL PAYMENT : 15th FEB 2020

PAY TO : TERREX OUTDOOR RECREATION CENTRE [T.O.R.C]
CIMB ACC #8601138694

Cancellations after 15th FEB 2020 are NOT entitled to any refunds

PLEASE REGISTER HERE AFTER MAKING THE PAYMENT >> https://bit.ly/2upyipv

The Itinerary
Day 1
0830 hrs: Arrival + Registeration at Pantai Siring, Serkam, Melaka (please have own breakfast before check-in)

0900 hrs: Welcome note, safety briefing, warming-up session

0930 hrs:Start eXpedition

1230 hrs: ETA campsite at P.Besar – lunch, solat Zuhur
1300 hrs: free & easy

1630 hrs: Ice Breaking & de-Hibitizer

1920 hrs: Maghrib🔥Dinner

2030 hrs: Kayak Care-deMy🚣🏻🚣🏻‍♀

End of Day 1

Day 2
0730 hrs: Morning Exercise @Pulau Besar

0800 hrs: Breakfast

0900 hrs: Beach cLean-up
1000 hrs : Happy hours

1130 hrs: Packing, clear ⛺camp-site

1200 hrs: Br-unch🍴

1245 hrs: PaddLing back to jetty Crystal Bay , Alai

1430 hrs: Clean Up KayaK & End of program ~

 

kredit kad

KEBURUKAN KAD KREDIT

Keburukan kredit kad melalui 4 perangkap kad kredit.

a. Along berdaftar.

Bank boleh kenakan bunga dari kiri dan kanan kita. Apabila kita bayar minimum, kadar faedah bertambah.

Apabila kita bayar lewat, kadar faedah bertambah dan ada caj pengurusan lagi.

Kita guna kredit kad dengan jumlah yang sikit juga akan dikenakan yuran tahunan yang tinggi.

Pendek kata, bank ada pelbagai cara untuk kenakan bunga apabila kita telah mula menggunakan kredit kad.

b. Rasa selamat yang membahayakan

Kita guna kredit kad dengan mindset yang kredit kad kita mempunyai limit yang cukup untuk dibelanjakan. Risikonya adalah kita ada masanya kita sukar untuk limit kemampuan pendapatan kita.

Meskipun kita berjaya mengawal perbelanjaan kita dan membayar balik secara konsisten kepada pihak bank, ini akan menjadikan sikap ini sebagai tabiat yang bakal sebati di dalam diri kita.

Disinilah rasa selamat kita memerangkap kita. Kita tidak tahu bila masanya kita akan menghadapi kekangan perbelanjaan. Sebaliknya, pihak bank sudah bersedia bila-bila masa pada bulan akan datang menunggu kesulitan kita.

Akhirnya, kita terpaksa memulakan langkah membayar bunga yang melambung tinggi hasil dari penggunaan kredit kad. Ya, bunga tertinggi untuk kadar pinjaman adalah dari bunga kredit kad.

c. Bunga kredit kad adalah bunga yang tertinggi faedahnya dibandingkan dengan pinjaman lain.

Pinjaman rumah hanya sekitar 4%, begitu juga dengan kereta. Pinjaman peribadi sekitar 8%, begitu juga dengan pinjaman perniagaan. Pinjaman kredit kad lebih dari itu.

d. Rekod CCRIS mudah tercalar.

Kita mesti bayar tiap-tiap bulan sekurang-kurangnya nilai minimum. Jika tidak, ia akan dikira sebagai butang yang tidak dibayar selama sebulan.

Ini akan merendahkan skor kredit kita sekaligus menyukarkan kita mengambil pinjaman atau fasiliti bank yang lebih penting.

tapak perkhemahan

WHAT TO BRING

WHAT TO BRING AT CAMP

PERSONAL ITEMS AND HYGIENE
  1. Soap, shampoo, toothbrush, toothpaste, cotton buds Sun block (All the items above must be packed in a toiletry bag.)
  2. Towel (2 pieces)
  3. Water tumbler (1 litre)
  4. Torchlight
  5. Blanket

CLOTHING AND ACCESSORIES

1.Sports attire

– 3 pairs (long sleeve shirt and track suits recommended)

2. Casual clothes

– 4 pairs (Graphic t-shirts with vulgar prints are not allowed)

3. For sisters- Sisters are to observe their awrah and modesty at all times

– All clothing must be long-sleeved and loose fitting

– Jeans and tights t-shirts are not allowed

– Hijab and clothing MUST NOT be transparent

4. Footwear

– Sports shoes

– Extra shoes (for water activities)

– Sandals

– Socks – 3 pairs per day

5. Laundry and plastic bags (for wet and dirty clothes) Clothe hanger – 3 pcs

6. for those with spectacles

– Safety band (for outdoor activities)

WHAT TO BRING

  1. MEDICATIONS AND HEALTH
  2. Allergy pills
  3. Personal medication
  4. Insect repellents (critical item)

ORGANIZER are to ENSURE that the participants DO NOT bring the following prohibited items to the camp:

  1. Media Devices (iPods, iPads, tablets, laptops, etc)
  2. Portable Gaming Devices (PSP, Nintendo, etc)
  3. Expensive Valuables (Jewelleries, expensive watches, etc)
  4. Sharp objects (Blades, swiss army knife, etc)
  5. Electronic cigarette / Vapes Cigarettes and lighter Any items of the same nature
73217453_2294674003976957_6528046068796489728_o

KENALI FAKTOR MENJADI INDIVIDU HEBAT DAN CEMERLANG : ASAS MODUL KEM JATIDIRI

Menurut penulis buku Managing Creativity yang diterbitkan pada tahun 1991, faktor menjadi individu hebat telah dikategorikan olehnya kepada lima faktor utama. Ianya merangkumi perkara-perkara berikut iaitu :-

Motif : bagi menguruskan diri menjadi cemerlang dan mampu menjana idea baru yang kreatif, matlamat dan motif seseorang itu perlu jelas. Motif dan keinginan yang kukuh akan membantu seseorang supaya tidak tersasar daripada perjalanannya menuju ke arah kejayaan. Motif juga menjadi alat yang dapat melonjakkan paradigm lama kepada yang baru. Malah teori Hieraki Keperluan Asas oleh Carl Rogers turut menyatakan, faktor menjadi individu hebat juga adalah di mana individu tersebut sentiasa berusaha untuk mengenal pasti motif dan tujuan hidupnya di samping meningkatkan konsep kendiri bagi memperolehi tahap keperluan yang dicapai.

Sukan memanah yang menguji kekuatan tangan turut disediakan di sini

 fokus pada sasaran dan motif anda

Personaliti : personaliti individu yang cemerlang kebiasaannya adalah mereka dikategorikan dalam golongan yang mudah bergaul dengan sesiapan jua dan mempunyai perwatakan yang menarik dan menyenangkan orang lain. Malah, menjadi satu bonus pula bagi golongan sebegini sekiranya mereka sentiasa mempunyai idea dan pandangan yang menarik minat individu lain untuk sentiasa berurusan dengannya. Malah mereka juga dikategorikan sebagai seseorang yang mempunyai sense of humor. Kelebihan sebegini menjadikan mereka sangat disenangi oleh semua pihak.

individu cemerlang adalah yang senang bergaul

Kemahiran : juga adalah faktor menjadi individu hebat dan cemerlang. Sama sahaja dengan pentingnya pengetahuan. Setiap manusia juga dianugerahkan dengan kemahiran yang berbeza. Kemahiran yang ada dalam setiap diri individu yang cemerlang adalah kemahiran mempersiapkan diri untuk menghadapai dugaan dan cabaran pada keesokan harinya. Tiada orang cemerlang yang membuang masa. Kerana itu jugalah, masa dianggap sebagai emas oleh golongan mereka yang telah berjaya dan cemerlang.

Pengalaman : pengalaman juga tidak kurang pentingnya dalam menentukan sesuatu keputusan yang diambil. Kata pujangga, pengalaman adalah guru terbaik sama ada individu hebat tersebut belajar daripada pengalamannya sendiri atau menjadikan pengalaman orang lain sebagai panduan dan iktibar kehidupan.

Kesimpulannya, faktor-faktor yang dinyatakan di atas adalah perlu untuk dipupuk dalam diri setiap individu yang inginkan kejayaan.

67873008_415686235817508_1493700582286819328_n

RAIKAN CINTA DENGAN KEUNIKAN DAN KEINDAHAN DI ASIA CAMP TAMAN NEGARA JERANTUT PAHANG

Meraikan cinta anda dengan memilih Asia Camp Taman Negara sebagai lokasi terbaik untuk andai dan pasangan mengabadikan kenangan cinta. Buat julung-julung kalinya, Asia Camp Taman Negara yang dahulunya lebih sinonim dengan pelaksanaan program dan kem motivasi oleh pelbagai jabatan, namun kini seiring dengan tambahan kelengkapan dan peralatan, pihak kami turut menawarkan pakej melansungkan perkahwinan di sini.

Dengan suasana hutan yang mendamaikan dan pemandangan alam semulajadi yang sangat menenangkan, lokasi kami bukan sahaja sesuai untuk diadakan majlis perkahwinan, malah sangat sesuai bagi pasangan yang ingin terus berbulan madu dan meraikan cinta bersama pasangan.

Saban hari, semua lapisan golongan masyarakat semakin sibuk dengan tugasan harian dan beban kerja. Jika dibandingkan dengan keadaan semasa majlis kenduri kendara yang diadakan 20 tahun yang lalu, konsep gotong royong atau merewang cukup sinonim semasa majlis perkahwinan. Dapat dilihat sebuah kampung pada masa itu berganding bahu dan cukup bekerjasama bermula dari persiapan mendirikan khemah perkahwinan hinggalah ke acara masak-memasak.

Namun demikian, seiring dengan kemajuan dan peredaran zaman, masyarakat lebih memilih untuk membiarkan majlis perkahwinan mereka diuruskan oleh wedding planner lantaran kesibukan kerja. Begitu juga dengan ahli keluarga. Untuk pulang ke kampung bagi menghadiri majlis meraikan cinta sebegini selama berhari-hari dianggap tidak relevan lagi.

pemandangan yang menenangkan

Selain kesukaran untuk mendapatkan kelulusan bagi tempoh cuti yang lama, jadual anak-anak juga pasti akan terganggung sekiranya ibu bapa bercuti terlalu lama. Maka, amatlah mudah bagi pasangan yang berhasrat untuk mengadakan majlis hari kebesaran mereka sebagai raja sehari di premis kami kerana selain ahli keluarga dapat berehat dan bersantai tanpa perlu renyah masak-memasak, di Asia Camp Taman Negara juga sangat sesuai untuk dijadikan tempat bagi seisi keluarga mengadakan program family day.

Ibarat kata pepatah sambil menyelam minum air, maka itulah pepatah yang paling sesuai bagi menerangkan bahawa premis ini bukan sahaja sesuai untuk meraikan raja sehari malah turut sesuai untuk memberikan masa berkualiti kepada seluruh isi keluarga dan saudara mara.

22042089_1296903213754046_6369430218348077475_o

MENGENALI KONSEP KREATIF KENDIRI ASAS KECEMERLANGAN INDIVIDU : MODUL KEM JATIDIRI

Kreatif kendiri adalah satu konsep di mana setiap individu itu lahirnya dengan nilai kreativiti yang tersendiri. Namun demikian, perlu diingatkan juga aspek kreatif itu hanya mampu menjadi aktif apabila diransang dengan betul. Malah ia bukan sahaj cukup apabila diransang, aspek kreatif tesebut juga perlu diamalkan serta dipupuk saban waktu.

Walaupun terdapat sesetengah pengkaji ilmuwan yang berpendapat bahawa tahap dan nilai kreativiti ini berkorelasi dengan darjah kecerdasan. Namun demikian, sebahagian besar pengkaji bidang psikologi kognitif pula mendapati kecerdasan hanyalah sebahagian kecil daripada keperluan untuk melahirkan daya kreativiti.

No photo description available.

Dalam erti kata lain, kecerdasan fikiran bukan faktor terpenting dalam aspek kreatif kendiri ini. Sejak kebelakangan ini, pakar-pakar psikologi kognitif telah menemuin elemen terpenting dalam memupuk kecerdasan dan kemahiran berfikir secara seimbang. Jika istilah IQ adalah label bagi kecerdasan logik, maka EQ pula ditakrifkan sebagai kepintaran menguasai emosi dan menjadi ukuran dalam memupuk pemikiran cemerlang.

Jika diperhatikan juga dalam silibus-silibus mata pelajaran di sekolah turut menerapkan konsep yang dipanggil KBAT iaitu konsep berfikir di luar kotak yang ternyata berjaya menjana sisi kecerdasan minda para pelajar. Sebuah kajian yang dijalankan oleh Howard Gardner pada tahun 1988 menyatakan bahawa manusia mempunyai tujuh tahap kecerdasan dalam diri masing-masing dalam konsep kreatif kendiri ini.

Image may contain: 9 people, people smiling

SEMUA INDIVIDU MEMPUNYAI KEMAHIRAN TERSENDIRI

Tujuh ciri kecerdasan itu adalah ;-

  1. Kemahiran liguistik : iaitu kemahiran menguasi bahasa. Apabila seseorang mampu menguasai bahasa maka dia mampu menjadi sasterawan, penulis, penyajak, atau juruhebah.
  2. Kemahiran kinestatik : sejenis kemahiran individu yang mahir menggerakkan bahagian-bahagian fizikal anggota badan seperti golongan penari, ahli sukan dan akrobatik.
  3. Kemahiran muzik : kemahiran menguasi irama, rentak dan alunan bunyi-bunyian. Golongan seperti ini mampu memainkan alatan muzik dengan baik seperti piano dan trompet.4
  4. Kemahiran spatial : sejenis kemahiran yang mampu menguasi ruang sama ada ruang udara, daratan dan lautan.
  5. Kemahiran interpersonal : kemahiran berunding dan berkomunikasi. Sebagai contoh ahli politik dan agen insurans.
  6. Kemahiran logic matematik : sejenis kemahiran bagi mereka yang mahir menggunakan otak kiri.
  7. Kemahiran intrapersonal : sejenis kemahiran dalam mengawal emosi diri supaya tidak bersikap terburu-buru dan sentiasa tenang dalam membuat keputusan.
  1. kemahiran muzik di ASIA CAMP

Kesimpulannya, setiap individu harus mengetahu kemahiran mana yang dikuasai oleh dirinya kemudian barulah dia mampu mengorak langkah dalam mencapai kejayaan.

64437559_2052502951527398_557885083172732928_o

Latihan Dalam Perkhidmatan LADAP

LADAP atau Latihan dalam perkhidmatan merupakan latihan yang dijalani oleh guru sekolah di dalam mempertingkatkan muti latihan. AsiaCamp ada menyediakan modul kreativiti melalui konsep experiential learning kepada guru.

Sesebuah institusi  yang mampu mengenali dan menghidari faktor yang mengekang kreativiti dalam organisasi di peringkat awal mampu membawa pasukannya bergerak lebih maju berbanding pasukan yang atau organisasi yang memandang enteng terhadap kepentingan kreativiti. Malah, pada masa ini, masih terdapat organisasi yang seolah-olah tidak mengambil berat tentang kepentingan kreativiti dan impaknya kepada sesebuah pasukan tersebut.

Dalam konteks lain, terdapat juga organisasi yang tidak tahu bahawa amalan dan budaya kreativiti ini mampu menjadikan organisasi dan pasukannyan lebih cemerlang dan gemilang. Implikasi daripada mengabaikan kreativiti ini maka pasukannya nyata ketinggalan lebih jauh berbanding pasukan lain.

Image may contain: 4 people, people standing, tree, child, sky and outdoor

menjana kreativiti bersama

Di dalam latihan LADAP yang AsiaCamp sediakan, pelbagai faktor yang mengekang kreativiti dalam sesebuah pasukan akan dibendung melalui sesi pembelajaran disini. Antaranya adalah ;-

  1. Komunikasi yang lemah antara superior dan subordinat
  2. Kurangnya kerjasama dalam pasukan
  3. Menekankan status quo
  4. Menekankan motivasi intrinsik.
  5. Prosedur yang terlalu ketat dan mengongkong
  6. Persaingan menang-kalah dalam organisasi sendiri
  7. Sumber yang tidak mencukupi
  8. Penilaian dan tekanan kerja yang berat

Jika kesemua faktor ini wujud dalam sesebuah pasukan maka ketua pasukan perlu mengambil langkah segera bagi mewujudkan ruang untuk ahli pasukan mereka. Ini kerana sifat semulajadi manusia adalah di mana dia mampu lebih berimaginasi dalam keadaan yang tenang dan tiada tekanan.

Image may contain: 3 people, people smiling, people standing, child, outdoor, nature and water

tiada tekanan pasti lebih ceria dan gembira

Kesemua faktor yang mengekang kreativiti ini dilihat bukan sahaja tidak mampu membangunkan sesebuah organisasi atau pasukan itu ke tahap yang lebih tinggi, tetapi juga akan mewujudkan suasana kerja yang tidak selesa.

Perlu diingatkan antara faktor kejayaan sesebuah organisasi pula adalah di mana ia berjaya memperkasa pembangunan sumber manusia terlebih dahulu melalui kaedah :

  1. Mewujudkan kepercayaan dan komitmen menyeluruh dalam proses pembelajaran dan pembangunan
  2. Komunikasi yang jujur, terbuka dan gaya kepimpinan yang berwawasan.
  3. Budaya organisasi yang kreatif, terbuka, inovatif serta struktur organisasi yang kondusif
  4. Amalan proses menyelesaikan masalah secara kreatif dengan menggunakan teknik yang betul
  5. Proses kemahiran projek yang fleksibel serta sumber dan kemahiran yang berkualiti.

Kesimpulannya, semua faktor kecemerlangan di atas perlu diterapkan manakala situasi yang mengekang kreativiti ahli pasukan perlu dielakkan, ini boleh dilakulan dengan menyertai kem LADAP di AsiaCamp

57180191_1946144728829888_1072614876121137152_n

PROSES MENERBITKAN IDEA DALAM INDIVIDU DAN KUMPULAN

Proses menerbitkan idea tidak kira sama ada dalam individu atau pun dalam sesebuah kumpulan adalah satu proses permulaan dalam menjana kejayaan dalam sesebuah pasukan. Kebanyakan organisasi mengamalkan kerja secara berkumpulan dan tidak mengalakkan ahli pasukannya untuk bergerak seorang diri. Ini kebiasaanya dilihat daripada mereka yang berkerja dalam bidang pemasaran.

Terdapat sembilan faktor yang mampu menjadikan sesebuah kumpulan itu berkesan dalam kerjasama bagi membuat keputusan bersama iaitu matlamat yang jelas, kemahiran yang relevan, komitmen bersatu, komunikasi kumpulan yang baik, kepimpinan yang sesuai, kepercayaan dua pihak, sokongan dalaman dan akhir sekali adalah sokongan luaran.

Image may contain: one or more people, people sitting and child

perbincangan perlu dalam proses menerbitkan idea

Kesemua faktor di atas membantu dalam proses menerbitkan idea yang baik dan berkesan dalam menentukan hala tuju sesebuah pasukan dan organisasi. Antara aspek-aspek penting dalam konsep ini adalah ;-

  1. Masa depan yang tidak dijangka dan amaran yang lemah ; membawa pengertian di mana masa depan adalah sesuatu yang tidak dapat diramal secara tepat. Namun demikian, dengan jangkaan masa depan yang tidak jauh tersasar akan menjadikan unjuran kecemerlangan organisasi mampu tercapai jika tidak secara menyeluruh tetapi hampir kepada target dan sasaran maka ia sudah boleh dianggap sebagai sebuah kejayaan.
  2. Motivasi dalaman merujuk kepada semangat individu iaitu ahli pasukan dan seluruh organisasi dalam proses menerbitkan idea Organisasi yang tidak mempunyai ahli pasukan yang sentiasa termotivasi tidak akan mampu menjana idea yang hebat dan hanya akan berada di takuk yang sama.
  3. Kebergantungan kumpulan pula adalah salah satu aspek dalam konsep ini di mana ia merujuk kepada beberapa kumpulan kecil yang dibina untuk mencapai matlamat yang ditetapkan. Sebagai contoh dengan mewujudkan satu jawatan kuasa kecil bagi mengendalikan sebarang program sementara.
  4. Persediaan sumber : dalam mana-mana organisasi sumber memainkan peranan penting dalam memacu kejayaan lebih-lebih lagi sumber kewangan. Tanpa sumber kewangan yang mencukupi tentu sahaja sesebuah program tidak mampu dijalankan dengan baik dan pasti akan ada kekurangan besar yang berlaku. Justeru, ketua organisasi atau pasukan perlu memandang serius tentang perkara ini.
Image may contain: 14 people, people smiling, outdoor

kejayaan dalam pasukan adalah apabila semua ahli mampu menjana idea bersama

Kesimpulannya, kesemua aspek-aspek di atas perlu dititik beratkan dalam proses menerbitkan idea untuk membantu ahli pasukan lebih mudah menjana idea yang segar dan berinovatif.

 

 

51165026_334710597248406_4424074481069195264_n

KONSEP PERANAN SEBAGAI PENGEMBARA : ILMU SURVIVAL KEPADA INDIVIDU

Peranan sebagai pengembara adalah satu konsep dan kepercayaan dalam mendorong seseorang individu itu untuk melahirkan idea-idea baru yang sentiasa segar dan kreatif juga seiring dengan kehendak dan peredaran zaman.

Sebagai seorang pengembara, lazimnya golongan ini mempunyai sifat yang dipanggil sifat kembara yang tinggi. Golongan seperti ini adalah golongan yang memilih untuk berhijrah ke tempat yang dikatakan lebih membuka pelbagai ruang dan peluang dalam memacu kejayaan. Lihat sahaja sebagaimana yang terkandung dalam karya agung Buya HAMKA iaitu Tenggelamnya Kapal Van Der Wick di mana Zainuddin sendiri berjaya memperoleh kejayaan setelah berhijrah ke Batavia.

Image result for tenggelamnya kapal van der wijck full

BABAK DI MANA ZAINUDIN TELAH BERJAYA DI PERANTAUAN

 

Konsep peranan sebagai pengembara ini dipercayai mampu mengarahkan minda dan jiwa individu untuk belajar daripada kesilapan individu yang lain. Pengembara yang kreatif akan melihat dan merenung segenap kejadian dan kegiatan semua makhluk di muka ini sama ada manusia mahupun kelompok haiwan. Oleh sebab itu juga, daya tumpuan dan pemerhatian kreatif dan kritis seseorang pengembara ini sangat tinggi lantaran dia mampu untuk menjiwai apa sahaja yang dilihat, didengar, dihidu, dirasai dan disentuh olehnya.

SETIAP HAIWAN PUNYAI CARA HIDUP TERSENDIRI

Bak kata pujangga, jauh pemandangan maka luaslah pandangan. Pepatah ini jelas menegaskan tentang konsep pengembara dalam memutuskan sesuatu hal. Hal ini berbeza dengan golongan pelancong yang matlamatnya berhibur atau bersenang-senang.

Konsep peranan sebagai pengembara ini lebih menekankan situasi di mana seseorang itu akan berusaha untuk survive dalam kehidupan sehariannya. Jika sebelum ini situasi yang sama sahaja dilalui olehnya setiap hari, namun ia tidak akan terjadi kepada seseorang itu apabila dia mula mengembara dan berhijrah.

Malah, di ASIA CAMP sendiri para peserta akan berpeluang merasai pengalaman survival cooking yang nyata mencabar minda dan kemampuan fizikal mereka. jika sebelum ini ada di antara mereka yang apabila pulang dari sekolah dan makanan telah siap terhidang di atas meja makan, namun berbeza pula dalam aktiviti survival cooking.

Image may contain: one or more people and outdoor

MENYALAKAN API SEMASA SURVIVAL COOKING

Mereka perlu melakukan semuanya sendiri bermula daripada langkah-langkah menyediakan hidangan sehinggalah hidangan tersebut siap dimasak dan sedia dimakan. Kesimpulannya, konsep peranan sebagai pengembara ini perlu diajar kepada setiap murid dan pelajar supaya mereka tahu ilmu kemahiran hidup apabila dewasa kelak.

 

angin-puting-beliung-ilustrasi-_111030103355-755

MENGENALI CIRI-CIRI ANGIN SEBELUM MEMULAKAN PERKHEMAHAN – TIPS PERKHEMAHAN DI ASIA CAMP

Mengenali ciri-ciri angin adalah ilmu yang sama pentingnya dengan ilmu mengenali asap dan awan yang perlu dikuasai oleh setiap para pencinta alam yang gemarkan aktiviti perkhemahan di dalam hutan. Mengenali sifat-sifat angina ini bukan sahaja akan membantu para pengembara untuk berkhemah dengan lebih baik dan memudahkan perjalanan, malah juga tidak salah dikatakan boleh membantu mereka untuk mengelakkan kemalangan yang tidak dingini.

Sesetengah angin kadang kala bertiup sekejap sahaja dan terasa lembut atau lebih dikenali dengan nama panggilan angin sepoi-sepoi bahasa. Angin tersebut tidak berbahaya malah terasa sangat mendamaikan jiwa. Dalam konsep mengenali ciri-ciri angin ini juga para pengembara harus berwaspada dengan angin yang bertiup kencang.

Image result for angin lembut

angin sepoi sepoi bahasa

Walaupun hanya bertiup beberapa minit sahaja, namun dengan kekuatan angin tersebut atau lebih dikenali dengan rebut taufan mampu merosakkan harta benda dan mengorbankan nyawa dengan sekelip mata. Istilah puting beliung juga adalah satu jenis bencana alam yang sangat digeruni oleh semua individu.

Ribut dan hujan yang lebat mampu membawa tiupan angin yang sejuk dan kuat selama tempoh satu hingga dua minit sahaja. Kebiasannya, fenomena ini akan turut diiringi dengan awan hitam yang tebal dan besar menyelubungi langit.

Selain daripada itu, arus jet juga antara perkara penting dalam ilmu mengenali ciri-ciri angin ini. Arus jet adalah satu fenomena di mana angin laju yang bermula kira-kira jarak sejauh empat batu ke atas atmosfera bumi. Ia terhasil akibat perbezaan suhu yang mendadak antara udara di lapisan troposfera dengan udara di lapisan stratosfera.

Arus udara jet ini juga dikatakan mungkin mampu bertiup sehingga berjuta-juta kilometer panjang jaraknya. Malah apa yang lebih membimbangkan adalah kadang kala ia naik lebih tinggi dalam atmosfera dan kadang kala ia turun mendekati bumi dan membentuk ribut.

berbincang dahulu sebelum memulakan perjalanan

Kesimpulannya, bagi mengelakkan sebarang kecelakaan dan kemalangan jiwa terjadi semasa perkhemahan atau pengembaraan di dalam hutan, para pengembara perlu memastikan cuaca dalam keadaan baik sebelum memulakan perjalananan dan perkhemahan.

 

71514388_448309215888543_8148050721451802624_o

PERSEMBAHAN MUZIK TRADISIONAL DI ASIA CAMP TAMAN NEGARA JERANTUT CIPTA PENGALAMAN BERBEZA

Persembahan muzik tradisional secara amnya digunakan sebagai lambang budaya sesuatu bangsa selain daripada tujuan untuk hiburan dan mengiringi upacara-upacara tertentu. Pelbagai jenis muzik tradisi ini yang terdapat di Negara kita tidak kira sama ada di Semenanjung Malaysia mahupun di Sabah dan Sawarak.

Gabungan ritma dan intonasi muzik yang murni akan bergabung menjadi satu melodi yang indah dan sangat istimewa didengari oleh para pencinta seni muzik. Tentu sahaja melodi yang indah tersebut digabungkan pula dengan persembahan tarian ditambah pula berlatar belakangkan pemandangan yang indah pasti akan mencipta kenangan manis.

Persembahan muzik tradisional yang penuh dengan nilai kesenian dan kebudayaan ini kini mampu dirasai oleh para pengunjung di Asia Camp Taman Negara Jerantut Pahang. Malah, satu program yang telah dianjurkan oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) yang diberi nama KITA KAN KELUARGA telah berjaya diadakan di sini pada 28 sehingga 29 September 2019 yang lalu.

Para peserta yang menyertai program ini telah disajikan dengan persembahan paluan kompang dari jemputan khas dan nyata mereka sangat terhibur pada malam persembahan tersebut. Persembahan budaya sebegini sangat baik bagi mengubati jiwa yang sedang lara dan mengalami pelbagai tekanan di tempat kerja mahupun di sekolah.

Persembahan muzik tradisional juga kebiasannya juga boleh dipersembahkan dengan pelbagai jenis tarian tradisional lain seperti Tarian Zapin, Tarian Mak Yong atau Tarian Sumazau. Malah masyarakat kaum Cina juga tidak kurang hebatnya pembangunan kesenian dan kebudayaan mereka. Lihat sahaja di sekolah-sekolah jenis kebangsaan Cina pasti akan ada persatuan di sekolah yang berfungsi untuk menerapkan Tarian Naga kepada golongan anak-anak muda.

Image result for tarian naga asia camp

Ia adalah salah satu contoh usaha yang baik dan harus dicontohi oleh semua kaum dalam usaha memastikan generasi moden tidak lupa akan asal usul nenek moyang mereka dan mencintai keindahan budaya masing-masing. Tarian Naga juga pada dipercayai boleh membawa keuntungan dan nasib baik kepada mereka jika dipersembahkan pada perayaan Tahun Baru Cina.

Kesimpulannya, adalah menjadi tanggungjawab semua lapisan masyarakat untuk sentisa cuba memelihara keunikan kesenian dan kebudayaan ini supaya sentiasa utuh dan teguh ibarat kata pepatah “tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.”