Camp, Kem Latihan & Rekreasi, Mount Climb, Team Building

Jungle Trekking Menaikkan Stamina Badan

Malaysia adalah favourite di kalangan pelancong luar yang menggemari aktiviti eksplorasi ke atas hutan, hidupan liar dan alam semulajadi. Buktinya, statistik kehadiran pelancong-pelancong asing terutamanya ke Taman Negara Malaysia seperti di Pahang, Taman Negara Bako, Tanjung Kukup semakin meningkat saban tahun. Kebiasaannya, aktiviti eksplorasi seperti ini kebiasaannya dilakukan dengan jungle trekking ke kawasan-kawasan yang mahu diterokai oleh pelancong berkenaan.

Secara asasnya, jungle trekking adalah satu aktiviti rekreasi luaran berkembara atau menjelajah hutan dengan tujuan mendekati alam semula jadi secara lebih dekat. Di pusat-pusat latihan dan rekreasi seperti di Asia Camp, jungle trekking ini merupakan aktiviti wajib yang akan dilalui oleh para peserta khususnya progam yang melibatkan durasi selama 3hari2malam. Perbezaannya hanya pada laluan trail jungle trekking dan durasi masa yang diambil atau dianggarkan oleh jurulatih.

Di Asia Camp, fokus utama bagi modul jungle trekking adalah latihan ketahanan diri bagi menaikkan stamina dan kesihatan tubuh badan para peserta selain memberikan tekanan kepada daya fokus dan kepentingan terhadap alam sekitar.

https://www.youtube.com/watch?v=viK-zRS2lao

Salah satu manfaat utama trekking adalah meningkatkan kesihatan fizikal para peserta. Cuba bayangkan, para peserta atau pelajar perlu berjalan sejauh berapa kilometer, kadangkala perlu berlari mengejar ahli pasukan yang sudah jauh ke hadapan, sesekali perlu memanjat di sekitar batu, melompat batu, menuruni cerun dan memeluk batang pokok serta duduk merangkak untuk melalui rimbunan pokok.

Aktiviti jungle trekking ini sesekali memerlukan peserta memegang tali dan menuruni cerun
Di Asia Camp, aktiviti ini turut dibuat di watu malam yang lebih dikenali sebagai night walking
Para peserta berhenti rehat dan bersedia mendengar taklimat jurulatih bagi aktiviti seterusnya

Ini semua secara tidak langsung memberikan senaman kardio yang mampu meningkatkan kekuatan diri, ketangkasan dan kecergasan kardio tubuh badan. Jumlah masa yang diperuntukkan untuk jungle trekking juga akan meningkatkan jumlah langkah yang diperlukan harian, sebagaimana Kementerian Kesihatan Malaysia telah menyarankan setiap individual dewasa memerlukan 10,000 langkah sehari bagi mengekalkan gaya hidup yang sihat. Laluan trekking yang lama juga mampu menguji kebolehan sosial yang lain seperti menerima dan mendengar arahan, semangat setiakawan dan prihatin kepada yang lain.

Kesimpulannya, melalui modul trekking ini ia mampu menjadi tool dalam menguji kebolehan fizikal diri dan kekal sebagai motivator yang hebat untuk meningkatkan kecergasan fizikal.

Klik disini untuk artikel seterusnya>>

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *