Artical, Camp, Kem Latihan & Rekreasi

Asas Perkhemahan di Hutan

Pengetahuan asas perkhemahan sangat penting apabila kita ingin berkhemah di hutan . Aktiviti perkhemahan sangat sinonim dengan ‘outdoor adventures’ yang mampu mendatangkan keseronokan dan keterujaan berganda buat para pelajar mahupun peserta kem. Namun demikian, asas perkhemahan ini merupakan kerangka asas dalam membuat persediaan awal dan tatacara persediaan untuk aktiviti perkhemahan yang tidak harus dipandang dengan sambil lewa. Hal ini kerana, perkhemahan kem unit beruniform dengan penyertaan dari para pelajar sekolah rendah mahupun menengah biasanya melibatkan angka yang ramai. Persediaan awal yang jika dipandang sepi akan membuka kepada ruang-ruang kecemasan yang pastinya akan menggugat perjalanan program perkhemahan dan fokus para peserta.

Di dalam artikel panduan asas perkhemahan di hutan, pihak Kementerian Kesihatan telah menggariskan beberapa fokus yang melibatkan faktor keselamatan yang patut dititikberatkan oleh setiap peserta, fasilitator mahupun guru pengiring perkhemahan tersebut.   

Pemilihan kawasan lapang dan di tanah tinggi merupakan langkah asas keselamatan yang utama apabila berhadapan dengan situasi kecemasan

Asas perkhemahan bagi pemilihan kawasan dan tapak perkhemahan:

  1. Pilih tanah atau tapak yang rata. Ini memudahkan pemasangan khemah yang selesa sebagai tempat tidur atau berehat dan akan mengelakkan daripada berlakunya air bertakung semasa hujan.
  2. Berhampiran dengan punca air. Air yang bersih penting digunakan untuk memasak, membersihkan diri dan sebagainya. Punca air tersebut hendaklah dipastikan kebersihannya supaya tidak berlaku sakit perut,cirit birit atau penyakit lain yang boleh dijangkiti melalui air yang tidak bersih.
  3. Jauh daripada dahan kayu mati. Ini penting kerana jika berlaku tiupan angin yang kuat atau hujan, pokok atau ranting serta dahan mati tersebut tidak menimpa khemah dan orang yang berada ditapak perkhemahan tersebut.
  4. Pemilihan tapak yang lebih tinggi dari punca air. Ini adalah penting untuk mengelakkan daripada dihanyutkan air jika berkhemah di tepi sungai.
  5. Kawasan yang mudah untuk mendapatkan bantuan. Ini penting jika berlaku sebarang kecemasan, pilih tapak perkhemahan yang berhampiran kawasan kampung, laluan orang serta mudah dihubungi.
  6. Makluman kepada pihak berwajib. Setiap aktiviti perkhemahan juga haruslah dimaklumkan kepada pihak berwajib seperti Polis dan Jabatan Perhutanan yang berhampiran agar bantuan dan maklumat kecemasan akan dapat dimaklumkan secepat mungkin.
  7. Mudah untuk mendapatkan bahan bakar. Bahan bakar perlu untuk memasak jika memasak menggunakan unggun api.
  8. Keselamatan kawasan perkhemahan. Pastikan kawasan tersebut terselamat dari binatang buas atau penceroboh yang tidak diingini.

Kesimpulannya, asas perkhemahan di hutan ini memerlukan persiapan rapi yang haruslah dititik-beratkan dari pelbagai aspek. Pengetahuan asas perkhemahan dimulakan dengan asas pemilihan tempat perkhemahan yang akan melibatkan kelancaran perjalanan program dan aktiviti perkhemahan yang baik. Rujukan di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=3aBZvDDiins

Klik disini untuk artikel seterusnya>>

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *