Camp, Kem Latihan & Rekreasi, Team Building

Water Rafting (Part 2)

Seterusnya, setelah kesemua keperluan pemasangan rakit telah lengkap, ikatan dan simpulan rakit telah disemak oleh jurulatih, para peserta diarahkan untuk membawa rakit mereka ke tepi tasik untuk dilayarkan. Aktiviti mengusung rakit ini juga telah mula menampakkan rasa ‘excited’, rasa tidak sabar, teruja dan bersemangat para peserta untuk berakit. Mereka seluruhnya bersama-sama bergandingan bahu untuk menyiapkan modul ini sebaik mungkin.

Para peserta melepaskan rakit ke dalam air dan membuat final check ke atas rakit berkenaan
Para peserta menaiki rakit dan memulakan dayungan, satu rakit buatan ini mampu menampung sehingga 10-12 orang muatan

Tidak  dapat dinafikan bahawa modul water rafting ini merupakan sukan rekreasi yang penuh risiko (high risk sport). Risiko di sini dilihat dari aspek keselamatan para peserta atau pemain dan juga persediaan kemampuan mental peserta. Ketidakseimbangan muatan dan susun atur ahli kumpulan di rakit mampu menyebabkan rakit terbalik dan para peserta terdedah kepada risiko lemas. Oleh yang demikian, pemakaian life-jacket adalah amat penting bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini berlaku.

Secara keseluruhannya, aktiviti atau modul water rafting ini menuntut kepada kemahiran. Kemahiran ini memerlukan masa untuk berkembang dan ini akan menjadikan pemasangan, pengusungan rakit serta pengemudian rakit di dalam air menjadi lebih terurus dan efisien. Melalui modul ini, para peserta mempelajari kefahaman teknikal, kemampuan mental dan ketahanan fizikal yang seterusnya akan berkembang kepada pengetahuan mengenai sifat-sifat sungai, peluang berlatih mendayung, dan langkah-langkah keselamatan ketika berlaku kecemasan di dalam air.

Apa yang menarik, sukan rekreasi air atau modul water rafting ini sesungguhnya merupakan satu terapi yang menarik yang boleh digunapakai bagi menghilangkan kelesuan selepas bekerja, meningkatkan daya fokus dan stamina badan ke arah yang lebih baik.

https://www.youtube.com/watch?v=AJP_GenATXM
Mari kita ikuti video pendek perjalanan modul water rafting oleh para peserta dari UNISZA pada sesi yang lepas.

Testimoni langsung dari peserta Kolej Komuniti Kuala Langat.

https://www.youtube.com/watch?v=KsfayspEkzs

UNTUK TEMPAHAN DAN QUOTATION HARGA, SILA HUBUNG NO YANG BERKENAAN:

Klik disini untuk artikel seterusnya>>

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *