Menikmati Keindahan Semula Jadi dengan Jungle Trekking

Jungle trekking merupakan satu cara terbaik untuk mendekati alam semula jadi. Ini adalah cara untuk anda mengalami keindahan alam semulajadi yang sebenar dan mendapatkan peluang seumur hidup untuk mengagumi flora dan fauna yang jarang berlaku. Pengembaraan hutan umumnya merupakan pengalaman yang sangat mendebarkan dan mencabar.

Aktiviti jungle trekking adalah satu aktiviti lasak yang lazimnya dijalankan dalam program rekreasi. Namun begitu, semasa menjalankan aktiviti ini, akitiviti keselamatan hendaklah sentiasa diutamakan tidak kira kepada peserta, guru pengiring, fasilatator mahupun jurulatih itu sendiri.

Pengurusan risiko terhadap aktiviti ini boleh diuruskan dengan menggunakan satu kaedah yang dinamakan HIRARC. HIRARC adalah singkatan kepada Hazard Identification, Risk Assessment & Risk Control. HIRARC merupakan satu kaedah dimana setiap hazard dikenal pasti pada sekitar kawasan jungle trekking, laluan denai, peralatan, manusia dan lain-lain. Setiap hazard yang dikenalpasti akan dinilai sejauh mana risiko ke atas keselamatan para peserta dan setiap risiko akan dikawal mengikut hieraki kawalan.

AsiaCamp.

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.