Team Building

Team Building di Perak

Team Building di Perak

AsiaCamp merupakan pusat latihan berdaftar yang mengendalikan aktiviti team building di Perak. Ini merupakan rangkaian kem yang kelima di Malaysia.

Team building merupakan salah satu aktiviti yang mampu meningkatkan produktiviti ahli di dalam organisasi. Asas team building boleh kita lihat pada maksudnya iaitu pembinaan pasukan.

Bahagian HR mahu kualiti kerja terbaik untuk semua department. Oleh itu, HR bukan mahu pekerja sibuk, HR mahu pekerja yang produktif. Pekerja yang produktif menyumbang manfaat besar dalam produktiviti syarikat.

Pembinaan pasukan sangat berkait rapat dengan produktiviti syarikat. Apabila pembinaan pasukan terjalin rapat, hubungan professional sesama staff semakin erat. Apabila hubungan professional erat, komunikasi berkesan sangat membantu perlaksanaan satu-satu kerja rutin syarikat.

Di dalam aktiviti team building, peserta akan dilatih untuk meningkatkan kualiti komunikasi. Kualiti komunikasi membolehkan peserta gembira dan bersemangat mengejar matlamat syarikat.

Modul

Antara modul penting di dalam komunikasi adalah:

 1. Rapport communication
  • Tujuan komunikasi adalah untuk menyampaikan maklumat. Staf perlu belajar cara komunikasi meyakinkan supaya rakan kerja dapat menerima maklumat dengan lebih baik. Penyampaian maklumat yang baik membina pasukan dengan lebih cepat.
 2. Komunikasi berkesan
 3. Komunikasi terhalang
  • Komunikasi terhalang biasanya disebabkan oleh faktor yang berlaku ditempat kerja dan diluar tempat kerja (keluarga). Amat penting peserta belajar memproses maklumat untuk menyudahkan kerja yang diberikan.
 4. Problem solving
  • Seringkali kerugian berlaku lebih teruk apabila berlaku masalah disebabkan cara penyelesaian masalah yang menambah kos. Peserta akan memahami cara berfikir yang tepat didalam aktiviti team building melalui slot problem solving.
 5. Sibuk vs produktif
  • Sudah tentulah pekerja tidak suka banyak kerja semata-mata. Pekerja yang berkualiti tidak mahu majikan menilai mereka berdasarkan kesibukan. Pekerja yang mahu meningkatkan kerjaya mereka ke tahap yang lebih baik mahu dinilai melalui hasil kerja mereka. Inilah prinsip produktiviti.

Menariknya disini, kelas dan kuliah tidak diperlukan untuk peserta mempelajari subjek pembinaan pasukan. Konsep latihan disini disulami dengan aktiviti rekreasi yang menyeronokkan.

Aktiviti rekreasi

Aktiviti rekreasi ini termasuklah :

 1. asas survival
 2. wilderness aid
 3. membuat kayak buluh
 4. merentasi halangan.
 5. Mini ekspedisi
 6. Perkhemahan di hutan
 7. Masakan rimba

 

Aktiviti ini dikendalikan oleh jurulatih bertauliah. Syarikat AsiaCamp juga merupakan syarikat yang memiliki kopetensi di dalam latihan luar. Bagi syarikat yang berdaftar dengan HRD Corp, syarikat kami adalah syarikat yang layak mngendalikan program yang boleh dibiayai oleh HRD Corp  (HRD Corp Claimable).

Apa kaitannya aktiviti yang disebutkan dengan modul komunikasi? Jurulatih kem yang mengendalikan program telah dilatih untuk memastikan setiap pengalaman yang peserta dapat ditukarkan kepada pembelajaran.

Inilah kelebihan teknikal yang ada pada jurulatih kami untuk memantapkan kualiti pembinaan pasukan sesuatu organisasi. Jurulatih kami bukan sahaja berpengalaman, bahkan memiliki sijil yang diiktiraf oleh Kementerian Sumber manusia di bawah HRD Corp.

Kemudahan latihan

Baiklah, ini pula kemudahan latihan yang kami sediakan untuk syarikat yang ingin melaksanakan program team building disini:

 1. Dewan aktiviti
 2. Penginapan asrama, chalet dan perkhemahan
 3. Padang dan kemudahan asas seperti toilet dan bilik mandi
 4. Pengurusan modul penuh dan aktiviti rekreasi.

Hubungi pegawai kami untuk tempahan team building di Perak.

Jom ke AsiaCamp!

Hubungi pegawai kami, Tuan Rizal untuk info lanjut:

www.wasap.my/60134394507/sayamahumengadakanprogramteambuilding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *