Artical, Camp, Motivation Quote

Memberi Kritikan Membina

Memberi kritikan merupakan satu modul refleksi diri yang perlu diambil-berat oleh setiap orang

Menerima dan memberi kritikan membina merupakan satu rahmat. Oh wow. Bagaimana kritikan dari orang lain terhadap diri kita itu dianggapkan seba rahmat? Mari kita lihat kritikan ini dalam sudut pandang yang berbeza.

 

Tahukah anda, di luar sana ratusan syarikat-syarikat besar seperti McDonalds, Starbucks, PizzaHut dan Google sendiri menjadikan budaya memberi kritikan membina ini sebagai satu kaedah untuk membangunkan yang lain?

 

Kaedah ini dikenali sebagai What What Why sistem yang menggunakan 3 elemen utama yaitu; Connect, Discover & Respond. Kaedah ini merupakan tabiat yang dibentuk dan dirancang secara khusus untuk membantu orang lain dalam memberitahu perbezaan di antara satu titik perbuatan (kesilapan) kepada satu titik perubahan yang lebih baik.

 

Contohnya dalam budaya kerja Starbucks, kaedah memberi kritikan membina ini dikenali sebagai ‘The Latte Habit Loop’. Para pekerja Starbucks diajar mengenali kemahuan para pelanggan mereka yang datang dalam pelbagai bentuk perasaan. Loop atau relung laluan itu dipecahkan lagi kepada 3;

  1. Isyarat (cue) – mood pelanggan yang datang (kadangkala pelanggan datang dalam keadaan marah, bengang dengan situasi hidup, terburu-buru hendak cepat dan lain-lain)
  2. Rutin (routine) – memahami kehendak pelanggan dan memberikan rawatan yakni servis yang terbaik
  3. Ganjaran (reward) – diberikan dalam bentuk free gift, servis layanan yang terbaik, pujian atau kredit point dari Pengurus kepada pekerja, atau dalam bentuk produk Starbucks itu sendiri

 

Beginilah caranya Starbucks menukarkan kemahuan (kedua-dua pekerja dan pelanggan mereka) menjadi kebiasaan; dengan memilih tingkah laku tertentu dari masa ke masa, dan kemudian memahami rutin dan memberikan rawatan yang terbaik kepada mereka. Rawatan di sini adalah kritikan membina yang diberikan sama ada dalam bentuk perkataan, perlakuan, mahupun sentuhan perasaan dan sebagainya.

 

Kritikan membina penting dalam memajukan diri dan merangsang perubahan dalam diri individu

Kritikan membina penting dalam memajukan diri dan merangsang perubahan dalam diri individu

 

Jika dinilai semula, inilah juga aspek yang digunapakai di pusat-pusat latihan dan rekreasi seperti di Asia Camp. Kita menggunakan pendekatan memberikan kritikan membina kepada peserta sebagai modus operandi dalam merangsang daya berfikir, membukakan ruang dan titik perubahan dan membentuk seseorang individu itu untuk lebih progresif dan berdaya tahan.

 

“Taking constructive criticism from others is required to get to the next level” – Wendy Starland

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *