Artical, Team Building

SITUASI RACUN DALAM TEAMBULIDING – KENALI DAN ATASI SEGERA

Sebagai seorang ketua pasukan, mengenali situasi-situasi yang diibaratkan sebagai racun dalam teambuilding adalah sangat perlu bagi mengelakkan pergaduhan yang lebih besar dan mewujudkan suasana tidak harmoni dalam pasukan.

Antara situasi tersebut adalah :-

  1. Apabila ahli menyerang ketua kumpulan. – menyerang ketua kumpulan merupakan tingkah laku secara langsung yang disebabkan oleh masalah tertentu dalam kumpulan tersebut. Terdapat teori yang berpandangan bahawa “MENYERANG AKAN MENINGKATKAN PERGERAKAN KUMPULAN” (Donigian & Malnati, 1987). Oleh itu adalah penting bagi ketua kumpulan untuk tidak mempedulikan serangan ini. Sekiranya berlaku, perkara ini harus ditangani segera dengan baik dan selamat bagi mengelakkan storming akan berterusan.

 

  1. Lempar salah juga adalah racun dalam teambuilding. Melempar salah atau mengarahkan perhatian negatif kepada individu lain dengan tujuan supaya perhatian lebih kepada orang yang melemparkan salah dan juga dengan tujuan supaya memudahkan urusan dirinya apabila menghadapi hal-hal yang tidak menyenangkan. Ia juga dikenali dengan strategi untuk menjatuhkan orang lain supaya dapat menaikkan nama sendiri. Individu yang suka melempar salah ini akan mengenalpasti mangsa terlebih dahulu sebelum mengejek atau mempersendakan mangsa. Dalam situasi ini, kaunselor luar adalah digalakkan untuk menilai situasi kerana tiada unsur berat sebelah.
Image result for tunding jari

menunding jari – racun dalam teambuilding

 

 

  1. Bersikap dingin dan bermusuh. – ahli yang bersikap sebegini kebiasannya kelihatan sangat sombong dan lama kelamaan akan menjadi racun dalam teambuilding. Kebiasannya sikap sebegini dipamerkan secara terang-terangan oleh ahli tersebut dan menganggap bahawa ahli pasukan yang lain tidak penting baginya. Situasi ini akan menyukarkan pasukan sekiranya terdapat sebarang program yang memerlukan semua ahli terlibat sama. Oleh kerana sikap dingin dan sombong ahli tersebut maka adalah sukar bagi ahli pasukan lain untuk berkerjasama dengannya.

  1. Mendiamkan diri juga adalah situasi yang mengganggu semangat berpasukan. Ahli yang lebih gemar mendiamkan diri mungkin juga cuba mengelak daripada terlibat dalam pertelingkahan yang tidak diketahui oleh ketua tersebut. Ada juga ahli pasukan yang mendiamkan diri kerana merasa rendah diri dan tidak tahu cara untuk berkomunikasi dengan baik.

Justeru, ketua pasukan haruslah sentiasa peka dan mendengar pandangan setiap ahli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *