Artical, Team Building

KENALI PUNCA GANGGUAN EMOSI – TIPS MENGAWAL EMOSI DI KEM JATI DIRI

Kritikan membina penting dalam memajukan diri dan merangsang perubahan dalam diri individu

Punca gangguan emosi adalah antara perkara yang perlu diberi perhatian dalam sesebuah pasukan. Gangguan emosi yang berlebihan akan menyebabkan kestabilan sesebuah organisasi itu terganggu yang akhirnya dikhuatiri akan menjejaskan keseluruhan kecemerlangan pasukan atau organisasi tersebut.

Image may contain: 9 people, people sitting and outdoor

Ellis (1970) telah menggariskan 12 perkara atau peristiwa yang sering menjadi punca seseorang individu itu menjadi tidak rasional dan menunjukkan perubahan emosi yang sangat terganggu. Di antara perkara-perkara tersebut adalah :-

  1. Merasa diri tidak disayangi dan dipercayai oleh orang-orang yang penting bagi dirinya.
  2. Mempercayai bahawa orang lain adalah sangat zalim, jahat dan akan menggunakan dirinya untuk kepentingan peribadi
  3. Punca gangguan emosi juga adalah kerana mereka merasakan diri mereka tidak berguna.
  4. Sekiranya berlaku sesebuah perkara yang tidak mengikut perancangan yang telah ditetapkan, maka semangat hidup mereka hilang secara total.
  5. Tidak mampu untuk mengawal emosi sebagai contoh apabila dia merasa sedih maka dia akan tetap melayan perasaan tersebut sehingga tidak mahu bangkit dari tempat tidur.
  6. Kehilangan orang yang tersayang seperti kematian atau ditinggalkan secara mengejut.

Kesemua perkara di atas adalah antara punca-punca yang menyebabkan seseorang hilang semangat daripada hidupnya dan tidak mahu lagi berkerja kerana menganggap segala yang dilakukan adalah tidak berguna dan sia-sia.

Punca gangguan emosi ini adalah faktor pencetus kepada masalah-masalah lain dalam organisasi dan pasukan. Ini kerana, apabila seseorang ahli tidak mampu lagi menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, maka secara automatik, beban tugasan tersebut akan pergi kepada ahli atau pegawai yang lain.

Ketua pasukan pula tiada pilihan lain selain mengagihkan tugasan tersebut kepada ahli yang tinggal sehinggalah pasukan atau organisasi tersebut mendapat ahli yang baru. Maka, situasi sebegini boleh dikategorikan ibarat telur di hujung tanduk, hanya menunggu masa untuk jatuh dan pecah sahaja jika tidak dibendung awal.

Image result for telur di hujung tanduk

Sebagai ketua pasukan, jika gangguan emosi sebegini telah menerjah masuk ke dalam pasukan anda, maka segeralah mencari jalan penyelesaian terbaik supaya tidak mengganggu emosi kakitangan yang lain pula. Ini kerana jika seluruh kakitangan telah diganggu emosi negatif maka pincanglah perjalanan organisasi atau pasukan tersebut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *