Artical, Camp, Kem Latihan & Rekreasi

MENGENALI ILMU PERUBAHAN AWAN SEMASA PERKHEMAHAN

Mengenal perubahan awan semasa dalam perkhemahan juga adalah antara ilmu perkhemahan yang sangat penting sekiranya peserta tersesat di dalam hutan. Titisan-titisan wap halus yang terapung-apung di udara juga dikenali sebagai wap. Proses pembentukan awan berlaku apabila air di permukaan bumi seperti di laut, sungai, tasik dan paya tersejat ke udara. Wap air yang tersejat itu pula akan naik ke atas dan berkumpul di langit yang membentuk fenomena yang dikenali sebagai awan.

Awan pula bukanlah semuanya sama. Ia mempunyai berbagai-bagai bentuk dan jenis serta berada pada tahap ketinggian yang berbeza malah juga mempunyai bentuk yang berbeza-beza. Justeru, pengetahuan mengenal perubahan awan ini perlu diketahui oleh para pengembara bagi membolehkan mereka bersedia untuk mendirikan khemah atau mencari tempat berteduh yang sesuai sekiranya hari menandakan hendak hujan.

Terdapat tiga jenis awan yang perlu diketahui oleh sang pengembara iaitu awan kumulus, awan stratus dan awan sirus. Gumpalan awan jenis cumulus ini dapat dilihat melalui pembentukan bahagian bawah yang gelap dan membumbung tinggi membentuk himpunan kubah-kubah putih. Pada kebiasaannya ketinggian awan cumulus ini berada pada paras 6100 meter hingga 9000 meter yang bermaksud agak tinggi. Awan cumulus ini pada kebiasannya memberikan petanda bahawa cuaca adalah agak baik. Namun demikian, dalam ilmu mengenal perubahan awan ini, perlu diingatkan sebarang pertembungan yang berlaku antara udara yang panas terik dengan tekanan udara yang rendah akan membentuk hujan.

Awan stratus pula termasuk dalam kumpulan awan yang berkedudukan rendah iaitu sekitar paras 200 meter sahaja. Kumpulan awan ini kebiasaannya berwarna kelabu seperti ada bayangan gelap. Ia juga membentuk suasana yang suram dan malap dan kebiasaannya mengundang gerimis.

Kategori awan yang ketiga pula adalah awan sirus iaitu awan yang mempunyai kedudukan ketinggian yang paling tinggi sekitar 6100 meter hingga 12,200 meter.  Awan jenis ini membentuk kepulan nipis dan kelihatan seperti kapas. Awan jenis ini menandakan cuaca yang cerah dan membentuk pemandangan waktu senja yang indah.

Kesimpulannya, semoga dengan ilmu mengenal ciri-ciri awan ini akan membantu para pengembara untuk merancang perkhemahan mereka dengan lebih baik dan teratur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *