Team Building

Kemahiran berunding

Kemahiran ini penting bagi pelajar untuk meningkatkan daya saing. Daya saing penting bagi menghadapi sebarang konflik.

Takut dan lari dari masalah akan menjadikan pelajar tidak berdaya saing. Daya saing yang tinggilah yang akan meningkatkan kebolehan diri pelajar.

Berdaya saing bukan bermaksud kita mesti bersaing dan menang. Ia bermaksud kita mampu memberikan yang terbaik ketika membuat sesuatu tugasan.

Tipsnya adalah:

1. Apabila tidak bersetuju, mesti kemukakan cadangan lain. Sekiranya tidak ada cadangan lain, kitamestilah menerima cadangan tersebut. Terima dengan hati ikhlas dan terbuka akan membuahkan hasil yang lebih baik.

2. Kita mesti mengetahui tidak ada menang kalah di dalam perbincangan. Semua pendapat mesti diraikan dengan tidak mengkritik pendapat orang lain.

Jangan merasa kecewa jika pendapat kita tidak diterima, sebaliknya cuba memberi yang terbaik.

3. Runding isunya sahaja, bukan runding tentang hal peribadi.Jangan suka bercakap tentang hal orang lain, sebalik memberi keutamaan kepada isu yang dibincangkan.

Orang pandai berunding tidak akan bercakap atau bersangka buruk kepada rakan yang lain.

4. Patuh pada hasil rundingan.Hasil rundingan yang dipersetujui perlu dilakukan segera dan jangan mengubah tanpa perbincangan dengan yang lain.

Sikap suka mengubah hasil rundingan ini akan memberi masalah bukan sahaja kepada hasil kerja sebaliknya hubungan dengan rakan-rakan yang lain.

5. Kawal emosi. Jangan cepat melenting dan membuat kesimpulan awal dalam perundingan. Ketika berunding, pastikan diri kita sentias dalam keadaan tenang. Jika tidak bersetuju diam sahaja.

6. Menjadi pendengar aktif. Dalam proses berunding ada masanya kita perlu diam sahaja, namun masih perlu memberi perhatian.

Kaedah mencatat di dalam buku atau telefon pintar juga boleh menunjukkan kita sedang memberi perhatian kepada rundingan.

7. Jangan mendesak. Sekiranya kita mahu tahu lebih lanjut mengenai hal yang dirundingkan jangan terlalu mendesak, sebaliknya beri peluang kepada orang sedang bercakap untuk menghabiskan ayat mereka.

Sebagai seorang pelajar sekolah menengah juga, kemahiran berunding yang dikuasi akan memudahkan mereka untuk berjaya dalam kehidupan akan datang.

Mereka akan berusaha dan mencari jalan menyelesaikan masalah untuk mencapai apa yang diinginkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *