Artical

Matlamat hidup

Kepentingan memulakan kerjaya untuk mencari pendapatan sendiri

Tidak semua yang hidup di dunia ini memiliki kehidupan yang sempurna. Ramai juga yang berusaha sejak dari kecil untuk mendapatkan sesuatu dalam kehidupan.

Ramai yang memilih memulakan kerjaya untuk mencari pendapatan sendiri selepas tamat belajar di tingkatan lima. Mereka tiada pilihan untuk terus sambung pelajaran.

Oleh itu, jangan bersedih atau bimbang, jika anda juga di dalam kategori ini.

Kerjaya yang boleh anda ceburi :

1.Bekerja di kedai makan
Anda mungkin akan diberikan tugas sebagai pelayan tetamu, mengambil pesanan atau juru wang. Kerjaya ini akan melatih diri untuk lebih cekap. Bayaran upah diberikan juga boleh membantu anda untuk membeli barangan sendiri.

2.Bekerja di restoran francais
Banyak peluang pekerjaan dibuka untuk pelajar lepasan sekolah menengah di restoran francais ini. Bekerja di restoran ini anda akan dibayar mengikut jumlah atau pun secara bulanan.

3.Memulakan perniagaan sendiri
Sebagai lepasan sekolah, anda mungkin tidak mempunyai modal dan kurang berpengalaman dalam perniagaan. Namun tidak mustahil untuk anda mencuba menjual sesuatu yang tidak mengeluarkan modal yang banyak seperti menghasilkan rantai kekunci, menjual kuih dan sebagainya.

4.Servis menulis
Jika anda berbakat dalam bidang penulisan, tidak salah untuk memohon pekerjaan sebagai penulis blog atau mengambil upah menulis artikel. Bayaran yang dibuat bergantung kepada jumlah perkataan.

5.Bekerja di sektor perkilangan
Jangan takut untuk cuba memohon pekerjaan di sektor perkilangan kerana di sana gaji yang diberikan agak lumayan. Malah persekitaran kerja juga lebih kondusif.

6.Bercucuk tanam
Jika anda berminat dalam aktiviti pertanian, cuba memulakan langkah menanam sayur-sayuran atau pokok herba yang mudah tumbuh. Anda boleh menjual di laman web e-dagang atau pergi rumah ke rumah.

7.Melukis
Jika anda berbakat dalam lukisan, anda boleh mengambil upah melukis potret dan sebagainya. Iklankan sahaja di internet atau media sosial.

8.Dropship
Bekerja sebagai dropship juga tidak memerlukan wang. Anda hanya perlu memilih mana-mana jenama dan memohon untuk menjadi ahli dropship mereka. Semudah ABC.

9.Servis mengemas rumah
Anda juga boleh mencuba menawarkan servis mengemas rumah kepada orang ramai. Anda boleh menubuhkan satu pasukan kerja untuk menjalan kidmat servis ini. Bekerja dengan rakan-rakan sekolah kadangkala akan membangkitkan semangat anda setiap hari ini.

10.Memberi tuisyen
Hari ini ramai ibu bapa sangat mementingkan pelajaran anak-anak. Jika anda seorang yang pintar dalam mata pelajaran tertentu cuba tawarkan servis guru tuisyen.

Kesimpulan

Kesemua kerjaya di atas boleh dilakukan walaupun anda tidak mempunyai pengalaman kerja. Ambil langkah pertama untuk anda dapatkan pendapatan pertama bagi membeli kelengkapan diri dan membantu keluarga.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *