Artical

PERSIAPAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN : TIPS PEMBELAJARAN DALAM KEM MOTIVASI

Persiapan menghadapi peperiksaan adalah modul ilmu yang sering diterapkan dalam setiap kem motivasi pelajar di asia camp. Peperiksaan merupakan perkataan yang amat sinonim dengan para pelajar. Boleh diibaratkan bahawa selagi seseorang itu bergelar pelajar, tidak kira sama ada di peringkat sekolah rendah, sekolah menengah mahupun institusi pengajian tinggi, beliau tidak akan terlepas daripada menduduki dan menghadapi peperiksaan.

Justeru, untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran dan peperiksaan, semua pihak iaitu daripada ibu bapa, para guru dan golongan pelajar itu sendiri perlu mempersiapkan diri sebaiknya dengan ilmu, tips dan teknik-teknik berkesan dalam persiapan menghadapi peperiksaan.

Dalam mana-mana kem motivasi pasti akan diselitkan dengan satu modul khas untuk para penceramah berkongsi tips dan teknik untuk menghadapi peperiksaan dengan baik. Salah satu contoh persediaan adalah melalui persediaan fizikal. Contohnya para pelajar ini perlu mendapatkan tidur yang cukup dan berkualiti sebelum menghadapi peperiksaan.

Cabaran ibu bapa pada masa kini adalah di mana kebanyakan pelajar menjadikan gadjet dan telefon pintar sebagai sahabat karib yang akan dibawa ke mana sahaja. Justeru, para ibu bapa yang mahukan kecemerlangan anak-anak perlu tahu cara untuk mengawal masa mereka menggunakan telefon pintar atau gadjet tersebut. Penggunaan alat teknologi yang tidak dikawal akan menyebabkan persiapan menghadapi peperiksaan menjadi gagal dan seterusnya menjejaskan kecemerlangan murid dan pelajar dalam peperiksaan.

 

Image result for no gadget policy

Selain daripada persiapan fizikal, persiapan mental juga merupakan aspek yang sangat penting bagi menjamin kecemerlangan para pelajar. Elakkan perasaan gemuruh yang berlebihan semasa menjawab peperiksaan kerana dikhuatiri semua ilmu dan formula yang dihafal akan menjadi hilang atau terlupa saat para pelajar menjawab peperiksaan.

Tidak dinafikan apabila menjelang saat-saat akhir, tekanan menghadapi peperiksaan semakin dirasai oleh para pelajar, para ibu bapa dan para guru. Justeru, apa yang paling penting di saat-saat akhir menjelang peperiksaan adalah para pelajar lebih menenangkan emosi dan fikiran di samping memperbanyakkan berdoa.

Tidak dilupakan juga, pada saat-saat akhir menjelang peperiksaan, para pelajar perlu meminta maaf dengan semua guru dan minta supaya dihalalkan ilmu yang diajar, selain meminta maaf dengan ibu bapa dan meminta doa daripada mereka supaya diberikan keputusan cemerlang dalam peperiksaan.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *