Team Building

Cara untuk mengendalikan masalah yang timbul

Cara untuk mengendalikan masalah yang timbul

Kita perlu kenalpasti apakah masalah yang timbul itu disebabkan salah satu dari faktor ini:

a. Masalah timbul disebabkan faktor sikap

b. Masalah timbul disebabkan faktor teknikal.

Masalah berlaku apabila kita tidak dapat menangani sesuatu perkara dengan sebaik mungkin. Namun begitu ada cara untuk mengendalikan masalah yang timbul ialah kita perlu sentiasa berfikiran positif supaya kita  dapat mampu menangani sebarang masalah. Di samping itu,  dengan berfikiran positif tubuh badan, fikiran, emosi, dan hati kita akan bekerja selari dalam usaha untuk menangani sebarang masalah yang dihadapi.

Selepas kita berfikiran positif. Kita mesti belajar tips menyelesaikan masalah yang timbul. Tips-tips inilah yang akan membantu menyelesaikan masalah yang ada. Tanpa tips yang tepat, kita tidak boleh menyelesaikan masalah dengan berfikiran positif sahaja!.

TIps-tips untuk menyelesaikan masalah bergantung kepada punca masalah yang disebutkan diatas. Mari kita bincangkan di artikel ini.

a. Masalah timbul disebabkan faktor sikap

Masalah ini berpunca dari 2 sebab. Sebab yang pertama adalah semangat kerja yang turun. Sebab yang kedua adalah sikap peribadi orang yang menghadapi masalah itu.

Kita hanya boleh mengawal sebab yang pertama. Sebab yang kedua, adalah diluar kawalan kita. Oleh itu, kita selesaikan punca-punca masalah yang menyebabkan semangat kerja turun. Seterusnya kita belajar cara bagaimana kita boleh menaikkan semangat kerja seseorang.

b. Masalah timbul disebabkan faktor teknikal.

Masalah teknikal mestilah disebabkan oleh kerosakan teknikal. Ini memerlukan sumber kewangan dan orang yang pakar. Susun perbelanjaan supaya kita boleh rancang tempoh pembaikan masalah tersebut. Jumpa orang yang pakar bagi mengelakkan masalah tersebut akan menjadi lebih besar pada masa akan datang.

Maklumat lanjut.

Kami akan ceritakan dan kupas tips yang lebih jelas bagaimana menaikkan moral dan semangat orang lain bagi menyelesaikan masalah. Ini pasti akan meningkatkan potensi diri tuan-tuan dan puan-puan. Jemput baca artikel kami seterusnya.

Dihasilkan Oleh

Muhammad Anas Mustaffa

Disusunkan Oleh

Muhammad Anas Mustaffa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *