Artical, Camp, clients

MENGENALI CIRI-CIRI ANGIN SEBELUM MEMULAKAN PERKHEMAHAN – TIPS PERKHEMAHAN DI ASIA CAMP

Mengenali ciri-ciri angin adalah ilmu yang sama pentingnya dengan ilmu mengenali asap dan awan yang perlu dikuasai oleh setiap para pencinta alam yang gemarkan aktiviti perkhemahan di dalam hutan. Mengenali sifat-sifat angina ini bukan sahaja akan membantu para pengembara untuk berkhemah dengan lebih baik dan memudahkan perjalanan, malah juga tidak salah dikatakan boleh membantu mereka untuk mengelakkan kemalangan yang tidak dingini.

Sesetengah angin kadang kala bertiup sekejap sahaja dan terasa lembut atau lebih dikenali dengan nama panggilan angin sepoi-sepoi bahasa. Angin tersebut tidak berbahaya malah terasa sangat mendamaikan jiwa. Dalam konsep mengenali ciri-ciri angin ini juga para pengembara harus berwaspada dengan angin yang bertiup kencang.

Image result for angin lembut

angin sepoi sepoi bahasa

Walaupun hanya bertiup beberapa minit sahaja, namun dengan kekuatan angin tersebut atau lebih dikenali dengan rebut taufan mampu merosakkan harta benda dan mengorbankan nyawa dengan sekelip mata. Istilah puting beliung juga adalah satu jenis bencana alam yang sangat digeruni oleh semua individu.

Ribut dan hujan yang lebat mampu membawa tiupan angin yang sejuk dan kuat selama tempoh satu hingga dua minit sahaja. Kebiasannya, fenomena ini akan turut diiringi dengan awan hitam yang tebal dan besar menyelubungi langit.

Selain daripada itu, arus jet juga antara perkara penting dalam ilmu mengenali ciri-ciri angin ini. Arus jet adalah satu fenomena di mana angin laju yang bermula kira-kira jarak sejauh empat batu ke atas atmosfera bumi. Ia terhasil akibat perbezaan suhu yang mendadak antara udara di lapisan troposfera dengan udara di lapisan stratosfera.

Arus udara jet ini juga dikatakan mungkin mampu bertiup sehingga berjuta-juta kilometer panjang jaraknya. Malah apa yang lebih membimbangkan adalah kadang kala ia naik lebih tinggi dalam atmosfera dan kadang kala ia turun mendekati bumi dan membentuk ribut.

berbincang dahulu sebelum memulakan perjalanan

Kesimpulannya, bagi mengelakkan sebarang kecelakaan dan kemalangan jiwa terjadi semasa perkhemahan atau pengembaraan di dalam hutan, para pengembara perlu memastikan cuaca dalam keadaan baik sebelum memulakan perjalananan dan perkhemahan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *