Artical

KONSEP PERANAN SEBAGAI PENGEMBARA : ILMU SURVIVAL KEPADA INDIVIDU

Peranan sebagai pengembara adalah satu konsep dan kepercayaan dalam mendorong seseorang individu itu untuk melahirkan idea-idea baru yang sentiasa segar dan kreatif juga seiring dengan kehendak dan peredaran zaman.

Sebagai seorang pengembara, lazimnya golongan ini mempunyai sifat yang dipanggil sifat kembara yang tinggi. Golongan seperti ini adalah golongan yang memilih untuk berhijrah ke tempat yang dikatakan lebih membuka pelbagai ruang dan peluang dalam memacu kejayaan. Lihat sahaja sebagaimana yang terkandung dalam karya agung Buya HAMKA iaitu Tenggelamnya Kapal Van Der Wick di mana Zainuddin sendiri berjaya memperoleh kejayaan setelah berhijrah ke Batavia.

Image result for tenggelamnya kapal van der wijck full

BABAK DI MANA ZAINUDIN TELAH BERJAYA DI PERANTAUAN

 

Konsep peranan sebagai pengembara ini dipercayai mampu mengarahkan minda dan jiwa individu untuk belajar daripada kesilapan individu yang lain. Pengembara yang kreatif akan melihat dan merenung segenap kejadian dan kegiatan semua makhluk di muka ini sama ada manusia mahupun kelompok haiwan. Oleh sebab itu juga, daya tumpuan dan pemerhatian kreatif dan kritis seseorang pengembara ini sangat tinggi lantaran dia mampu untuk menjiwai apa sahaja yang dilihat, didengar, dihidu, dirasai dan disentuh olehnya.

SETIAP HAIWAN PUNYAI CARA HIDUP TERSENDIRI

Bak kata pujangga, jauh pemandangan maka luaslah pandangan. Pepatah ini jelas menegaskan tentang konsep pengembara dalam memutuskan sesuatu hal. Hal ini berbeza dengan golongan pelancong yang matlamatnya berhibur atau bersenang-senang.

Konsep peranan sebagai pengembara ini lebih menekankan situasi di mana seseorang itu akan berusaha untuk survive dalam kehidupan sehariannya. Jika sebelum ini situasi yang sama sahaja dilalui olehnya setiap hari, namun ia tidak akan terjadi kepada seseorang itu apabila dia mula mengembara dan berhijrah.

Malah, di ASIA CAMP sendiri para peserta akan berpeluang merasai pengalaman survival cooking yang nyata mencabar minda dan kemampuan fizikal mereka. jika sebelum ini ada di antara mereka yang apabila pulang dari sekolah dan makanan telah siap terhidang di atas meja makan, namun berbeza pula dalam aktiviti survival cooking.

Image may contain: one or more people and outdoor

MENYALAKAN API SEMASA SURVIVAL COOKING

Mereka perlu melakukan semuanya sendiri bermula daripada langkah-langkah menyediakan hidangan sehinggalah hidangan tersebut siap dimasak dan sedia dimakan. Kesimpulannya, konsep peranan sebagai pengembara ini perlu diajar kepada setiap murid dan pelajar supaya mereka tahu ilmu kemahiran hidup apabila dewasa kelak.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *