Artical, Camp, Cave Stay, sembang santai rekreasi

MELESTARIKAN ALAM SEKITAR DI ASIA CAMP TAMAN NEGARA JERANTUT PAHANG

memancing di keniam

Melestarikan alam sekitar boleh didefinisikan sebagai satu konsep tanggungjawab untuk cuba mengekalkan ketulenan alam yang telah diamanahkan kepada kita sebagai manusia di muka bumi ini. Senario ini mempunyai tanggapan aspek yang begitu luas dan subjektif, namun apa yang ingin ditekankan dalam konsep kelestarian ini iaitu di bawah kata kunci “tanggungjawab bersama” dalam memelihara dan memulihara alam sekitar.

Di Asia Camp Taman Negara Jerantut Pahang misalnya, para pengunjung berpeluang untuk melihat dan menikmati sendiri pemandangan indah hutan dara yang masih terpelihara khazanah muka bumi dan keaslian keindahan panorama. Justeru, adalah penting bagi setiap pengunjung untuk mengetahui memahami konsep melestarikan alam sekitar sebelum menerjah masuk meneroka ke dalamnya.

Sebagai contoh, mungkin ada di antara orang awam yang tidak arif tentang penguatkuasaan undang-undang dalam usaha menjaga alam sekitar ini. Seperti yang telah termaktub dalam Syeksyen 29 Akta Kualiti Alam 1974 yang dengan jelas menyatakan bahawa sesiapa yang melakukan kerosakan kepada alam sekitar boleh didenda sehingga RM 500,00.00 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Penguatkuasaan ini dijalankan adalah kerana masih terdapat segelintir individu yang masih tidak mempunyai kesedaran dan tanggungjawab dengan melakukan perbuatan khianat seperti merosakkan hutan, membuang sampah di merata tempat atau mencabut pokok bunga.

Image may contain: outdoor

Dalam konsep melestarikan alam sekitar ini juga, tokoh ternama Mahatma Gandhi sendiri ada menyebut bahawa dunia ini hanya mencukupi bagi orang-orang biasa yang tinggal di atasnya, tetapi tidak mencukup bagi mereka yang tamak haloba. Lihat sahaja buktinya, dengan kepesatan kemajuan ekonomi sekarang dan rakusan sikap haloba manusia, maka hutan-hutan ditarah sewenangnya dan menjejaskan hampir keseluruhan ekosistem.

Dengan penarahan dan penerokaan hutan secara haram, maka haiwan-haiwan semakin hilang habitatnya. Air sungai yang menjadi punca air utama kepada manusia semakin tercemar dan kini tidak lagi selamat untuk diminum.

Image may contain: sky, tree, outdoor, nature and water

Maka, rasionalnya jika amalan dan konsep melestarikan alam sekitar ini tidak difahami, dijelaskan dan dipraktikkan daripada sekarang, nescaya yang tinggal untuk generasi akan datang hanyalah alam sekitar dan bumi yang tercemar dan tidak lagi selamat untuk didiami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *