Artical

Matlamat hidup yang jelas

Bagaimana matlamat hidup yang jelas akan memberi semangat untuk memulakan kerjaya?

Sebagai seorang pelajar, pasti matlamat hidup untuk bekerja adalah mencari wang untuk membeli sesuatu yang diidamkan.

Namun, bagi mereka yang kurang bernasib baik matlamat memulakan kerjaya adalah untuk membantu keluarga meneruskan hidup.

Walau apa pun matlamat hidup anda, namun perlu ditetapkan dengan jelas.

Tips menetapkan matlamat hidup yang jelas :

1.Motivasi diri
Walaupun anda masih tidak mempunyai pengalaman dalam pekerjaan, namun anda perlu yakin boleh melakukan tugasan yang diberikan. Memotivasi diri sendiri setiap hari perlu dilakukan untuk memastikan lebih yakin terhadap matlamat hidup anda.

2.Pilihan tepat
Anda perlu membuat pilihan yang tepat dalam menetapkan matlamat hidup. Pilihan yang tepat akan membantu anda memilih kerjaya yang tepat dengan matlamat hidup. Pilihan ini juga mampu mengelakkan trauma dan berputus asa.

3.Sanggup berkorban
Untuk mencapai matlamat hidup, anda perlu bersedia untuk berkorban sama ada wang ringgit, masa ataupun tenaga. Pengorbanan sebenarnya bukanlah sesuatu yang teruk sebaliknya ia dapat membina jati diri dan keyakinan diri dalam pekerjaan kelak.

4.Befikiran terbuka
Setiap orang mempunyai pengalaman pertama yang sukar. Anda perlu sentiasa berfikiran terbuka sekiranya memulakan kerjaya pertama selepas tamat belajar di bangku sekolah menengah.

5.Bersedia untuk belajar benda baharu
Mahu atau tidak mahu, anda perlu bersedia untuk mempelajari benda baharu yang tidak akan sama seperti ketika belajar di sekolah. Di alam pekerjaan anda akan berhubung dengan orang yang mempunyai pelbagai ragam, usia dan sikap. Mungkin cara mengajar dan mendidik mereka juga tidak sama seperti guru di sekolah.

6.Bijak kewangan
Anda perlu bijak merancang kewangan anda. Tetapkan matlamat dan beri keutamaan kepada perkara yang lebih penting ketika menggunakan wang pendapatan anda. Jika dari mula bekerja anda gagal menguruskan kewangan, kemungkinan matlamat anda tidak akan berjaya pada masa akan datang.

Justeru itu, anda perlu menetapkan matlamat hidup yang jelas sejak dari bangku sekolah atau sebelum memohon pekerjaan lagi. Matlamat hidup yang jelas akan membantu anda memilih haluan kerjaya yang tepat.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *