Artical

KEMAHIRAN MENDENGAR – ASAS DALAM KOMUNIKASI PASUKAN

Kemahiran mendengar merupakan satu kemahiran asas yang penting dalam menjayakan komunikasi dua hala dalam sesebuah pasukan. Seorang ketua pasukan yang berjaya mewujudkan kemahiran ini akan berjaya membina satu persekitaran yang dianggap selamat oleh semua ahli pasukan. Sebagai contoh, seseorang individu itu tentu mahu meluahkan masalah yang membelengu fikirannya tetapi tidak tahu dengan siapa dia boleh bercakap dan meluahkan perasaan.

Jika diluahkan kepada rakan sekerja bimbang pula akan menjadi buah mulut rakan-rakan yang lain. Justeru, sebagai seorang ketua pasukan yang mahukan persekitaran yang baik untuk semua ahli pasukannya, adalah penting untuk beliau tahu dan mahir mengendalikan ilmu dan kemahiran mendengar ini.

Semasa sesi meluahkan perasaan diadakan, ketua pasukan perlu lebih banyak memberikan peluang untuk ahli pasukannya bercakap terlebih dahulu. Jangan menyampuk terlebih dahulu atau terus membuat keputusan atau andaian dengan mengatakan masalah yang diluahkan itu adalah remeh dan tidak serius.

Perbuatan tersebut bukan sahaja akan memberikan emosi negatif kepada ahli pasukan lantaran berasa rendah diri kerana tidak dipercayai, malah turut memberikan tanggapan negatif kepada ketua tersebut yang dianggap sebagai tidak adil atau bias. Seorang ketua pasukan atau pemimpin yang bias tentu sahaja dianggap tiada kredibiliti oleh ahli pasukannya dan akan menyebabkan semangat teambuilding berkurangan.

Justeru,seorang ketua yang mempunyai ilmu kemahiran mendengar ini bukan sahaja akan memberikan manfaat kepada ahli pasukannya, malah melalui penguasaan ilmu ini juga akan memberikan manfaat yang menyeluruh kepada semua ahli pasukan.

Salah satu kaedah mendengar dengan aktif adalah di mana seorang ketua tersebut memberikan sepenuh perhatian kepada ahli pasukannya dan berjaya menimbulkan rasa sensitif di mana setiap permasalahan yang diutarakan diambil berat. Sebagai contoh beliau perlu membuat pernyataan semula di mana ketua pasukan ini tadi perlu mengulang semula perkara yang diperkatakan dengan menggunakan bahasa dan laras yang sama.

Kenyataan : “Saya ingin menjadi macam rakan saya.”

Kenyataan semula : “Awak ingin menjadi seperti rakan awak yang mana?”

Maka, dengan kaedah penyataan semula ini akan membuatkan ahli pasukan yang meluahkan perasaan yakin dan tahu bahawa ketua pasukannya benar-benar memberi perhatian semasa sesi luahan dijalankan.

 

Kepuasan tidak datang dengan pencapaian, tetapi dengan usaha. Usaha dengan sepenuh hati akan memberikan kemenangan mutlak – Mahatma Gandhi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *