Artical

ENAM LANGKAH MELATIH EMOSI DAN DIRI AGAR SENTIASA CEMERLANG – MODUL KEM MOTIVASI

Langkah-langkah melatih emosi adalah salah satu teori pemikiran kreatif yang telah dibuktikan hasil daripada kajian ahli psikologi di mana ia mampu meruntuhkan jalan-jalan perasaan negatif dalam diri individu. Terdapat enam langkah yang telah disenaraikan oleh pakar-pakar psikologi yang paling ampuh dalam membuang emosi negatif seseorang iaitu :-

  1. Menukar perasaan dan tingkah laku lama. Teknik ini mengajar seseorang individu untuk mengenal pasti setiap emosi yang bermain di jiwa dan minda mereka dan membuang emosi-emosi yang dikategorikan sebagai terlalu buruk untuk dipendam.

 

  1. Mengetahui sentiment-sentimen sebenar dalam setiap perasaan juga adalah antara langkah-langkah melatih emosi. Teknik ini melatih seseorang untuk berlaku jujur kepada perasaannya sendiri di mana dia perlulah memahami perasaan sebenar dalam kecelaruan emosi tersebut. Sebagai contoh seorang wanita yang merasa sangat sayu dan pilu lantaran ditinggalkan oleh tunangnya perlu bijak menerima hakikat bahawa dunia ini masih luas dan terdapat pelbagai manusia yang menghadapi masalah dan dugaan yang lebih berat.

 

 

  1. Menukarkan perasaan-perasaan negatif tersebut dengan pandangan yang positif. Sebagai contoh, apabila seseorang pelajar itu gagal untuk melanjutkan pelajaran ke IPTA atau universiti, maka cara terbaik untuk melatih emosinya supaya tidak terus kecewa adalah dengan meyakinkan dirinya bahawa dia mempunyai peluang yang lebih cerah di tempat lain.

 

  1. Langkah-langkah melatih emosi juga adalah dengan menambahkan senjata dalam diri iaitu keyakinan dan iltizam kepada diri sendiri. Perlu diketahui bahawa dalam kecelaruan emosi sebenarnya tiada orang lain yang mampu membinasakan seseorang melainkan individu itu sendiri.

Image may contain: 5 people, people standing, outdoor and nature

 

  1. Langkah seterusnya dalam melatih emosi adalah dengan cuba menerapkan emosi positif secara berterusan. Kecemerlangan tidak akan terhasil sekiranya emosi positif yang dibina hanya sementara atau semasa dalam kem motivasi sahaja. Penerapan dan mempraktikkan ilmu positif secara berterusan membantu dalam menentukan hala tuju yang cemerlang.

 

  1. Langkah terakhir dan yang keenam adalah menguasai emosi positif diri. Sentiasa cuba untuk berfikir di luar kotak atau mencari hikmah yang terjadi dalam setiap permasalahan yang menimpa dan berfikir dengan mata hati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *