Artical, Motivation Quote

EMPAT FAKTOR UTAMA DALAM MERAIH KEJAYAAN DAN KECEMERLANGAN – ASAS MODUL KEM MOTIVASI

Faktor utama meraih kejayaan adalah suatu jenis ilmu dan tips yang sangat perlu dikongsi dalam setiap modul kem motivasi dan kem kecemerlangan pelajar. Sifat semulajadi seseorang individu itu adalah dia sentiasa mahukan yang terbaik untuk dirinya. Ada yang sanggup berusaha keras mendapatkan kejayaan namun begitu, ada juga yang hanya mahu kejayaan datang bergolek kepada dirinya.

Hakikatnya kejayaan tidak dapat bergolek tetapi seseorang yang mahukan kejayaan perlukan sentiasa gigih dan sabar dalam mendapatkannya. Justeru, dalam artikel kali ini, penulis akan berkongsi tentang ilmu dan tips yang diperlukan dalam faktor utama meraih kejayaan ini.

GIGIH DAN SABAR KUNCI KEJAYAAN

Ada empat faktor utama yang perlu diketahui oleh mereka yang dahagakan kejayaan tidak kira dari segi kejayaan akademik di sekolah mahupun dalam alam pekerjaan.

  1. Faktor pertama adalah kekayaan pengetahuan. Pengetahuan yang dimaksudkan adalah pengetahuan tentang jalan hidup yang ingin dan akan ditempuhi. Pengetahuan tentang mengenali kemampuan dan kebolehan diri sendiri juga termasuk dalam faktor pengetahuan ini. Seseorang yang tidak mampu mengenali kemampuan dirinya akan merasa ragu-ragu dalam setiap langkah. Malah ada yang lebih buruk apabila mereka adalah jenis individu yang dikategorikan sebagai “hangat-hangat tahi ayam” di mana hanya bersemangat pada awalnya sahaja dan akhirnya segala usaha terbengkalai.
  2. Faktor utama meraih kejayaan yang kedua pula adalah ilmu keterampilan. Tentu sahaja individu yang menunjukkan keterampilan yang positif dan bersesuaian dengan kehendak semasa akan lebih menarik perhatian para pelabur dalam perniagaan misalnya berbanding dengan individu yang tidak tahu cara menyesuaikan diri dan kelihatan sangat kekok.
  3. Faktor yang ketiga adalah kemahuan dalam mengecapi kejayaan. Ibarat kata pepatah “hendak seribu daya tak hendak seribu dalih”. Begitu jugalah halnya dengan seseorang individu yang telah mencapai kejayaan dalam bidang masing-masing. Semua daripada mereka adalah golongan yang pernah gagal dan merasa tertekan dalam kehidupan seperti tokoh-tokoh hebat JK Rowling dan Jack MA.
  4. Faktor yang terakhir adalah percaya dan sentiasa berfikir untuk memcapai kejayaan. Ia sinonim dengan sikap orang yang berjaya yang tidak pernah kenal erti mengalah.

TIDAK MENGALAH WALAUPUN DITIMPA KEGAGALAN

Seseorang yang berhenti mengembangkan diri beerti dia berhenti menjadi orang yang berkarakter – Cromwell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *