Artical, Camp, sembang santai rekreasi, Team Building

MENDAPAT KEPUASAN DALAM MELAKSANAKAN TUGAS – TIPS PASUKAN GEMILANG

Kepuasan dalam melaksanakan tugas dikenali sebagai satu perasaan yang senang hati dan gembira apabila seseorang itu diberi peluang untuk mengendalikan sesebuah tugasan. Sebagai contoh, seorang pelajar yang merasa gembira apabila dipilih oleh guru kelas untuk menjadi ketua kelas.

Tentu sahaja perasaan pertama yang timbul di hati murid tersebut adalah perasaan gembira dan bangga apabila dipilih. Namun demikian, cabaran yang perlu dihadapi olehnya saban hari akan mempengaruhi kualiti tugasan tersebut. Sebagai contoh, murid ini tadi sikit demi sedikit mula merasa terbeban dan tidak lagi seronok apabila rakan-rakannya enggan memberikan kerjasama semasa ketiadaan cikgu di dalam kelas.

Apabila situasi ini wujud, maka kepuasan dalam melaksanakan tugas telah tiada dalam diri murid tersebut sebaliknya diganti dengan perasaan TERPAKSA menjalankan tugasan. Justeru, dalam artikel kali ini akan dikongsikan 3 perkara untuk membantu individu supaya mendapatkan kembali perasaan teruja seperti pada awal tugasan diberikan. Perkara-perkara tersebut adalah :-

  1. Ingat kembali mengapa anda berada di situ. Teknik ini digunakan untuk memberi motivasi kepada murid atau individu dalam membantu mengingat kembali tujuan utama dan mengapa dia terpilih untuk melaksanakan tugasan tersebut. Adalah perlu bagi ketua untuk menegaskan keistimewaan yang ada pada dirinya yang melayakkan dia menyandang jawatan atau melaksanakan tugasan tersebut.
  2. Aspek kepuasan dalam melaksanakan tugas ini juga memerlukan individu tersebut untuk sentiasa cuba mencari inspirasi yang baru. Mungkin cara lama yang diamalkan sudah membosankan. Sebagai contoh, seorang ketua darjah akan mengugut untuk menulis nama murid yang bising dan nakal di dalam kelas. Maka, tidak salah sekiranya guru kelas tersebut menyarankan kepada ketua kelas untuk membawa murid-murid lain ke bilik tayangan media dan membenarkan mereka menonton cerita yang sesuai semasa ketiadaan guru di dalam kelas.
  3. Individu tersebut juga perlu sentiasa berusaha untuk mengekalkan kesegaran minda dan sentiasa berfikiran positif dalam melaksanakan tugas. Sebagai contoh, dia harus sentiasa cuba berfikir bahawa setiap hari diibaratkan seperti hari pertama dalam melaksanakan tugasan.

cuba aktiviti baru di Asia Camp

Justeru, dengan tiga langkah di atas perasaan puas dan gembira dalam melaksanakan tugas akan dapat dipupuk oleh individu tersebut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *