Team Building

5 Kebaikan Water Rafting

1. Mendapat banyak pengalaman – Kebanyakan sungai yang digunakan semasa aktiviti rakit arus deras berada di lokasi yang indah dan memberipeluang untuk meneroka persekitaran yang baru. Pengembaraan adalah baik untuk minda kerana ia adalah perubahan pemandangan yang memberi perspektif bagi mengenai penerokaan.

2. Mengurangkan tekanan – Ketenangan alam semulajadi membolehkan anda berehat dan meninggalkan semua kebimbangan terutama ketika sungai bergerak perlahan. Walau bagaimanapun, apabila sungai akan kembali lagi, Anda pasti dapat melepaskan tekanan anda melalui latihan yang diperlukan dalam mendayung.

3. Dapat udara yang segar – Di luar rumah adalah cara untuk menyerap matahari dan mengambil apa-apa tapi nafas dalam udara segar. Malah, kajian menunjukkan bahawa menjalankan aktiviti luar lebih bermanfaat untuk kesihatan mental berbanding aktiviti dalaman.

4. Latihan kardio yang sangat baik – Rafting adalah aktiviti berat yang memerlukan ketahanan. Rafters mesti mengekalkan tempoh yang lama untuk mengayuh dengan jeram yang cepat mengalir untuk memastikan navigasi yang betul dan untuk mengelakkan rakit dari jatuh. Stamina dan ketahanan perlukan mestilah berada di tahap puncak untuk memastikan anda dapat berjaya mencabarnya.

5. Membina kerja berpasukan РDapat menyemarakkan semangat kerjasama dan semangat kerja berpasukan. Selain itu, dapat belajar tentang kekuatan dan kelemahan mereka. Hal tersebut demikian kerana water rafting menekankan disiplin, kerja berpasukan dan kemahiran kepimpinan, mengetahui pasukan anda adalah penting untuk berjaya. Komunikasi antara rakan sepasukan akan memastikan seluruh pasukan berada pada halaman yang sama.

Asia Camp,

Home of Nature and Learning.

Klik disini untuk artikel seterusnya>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *