Artical

TEKNIK MENGENDALIKAN KEKECEWAAN : BINA SEMANGAT POSITIF DALAM KEM MOTIVASI

Teknik mengendalikan kekecewaan dan perasaan sedih adalah salah satu ilmu dan kemahiran diri yang perlu diterapkan dan diajarkan kepada setiap individu sejak dari usia kanak-kanak lagi. Jika dahulu, teknik dan ilmu ini hanya diajarkan kepada golongan dewasa sahaja.

Namun begitu, jika dilihat natijah daripada kepesatan teknologi sekarang, golongan kanak-kanak juga semakin terkesan dengan tekanan hidup. Tidak terlepas juga golongan remaja. Justeru, adalah penting supaya dalam setiap kem motivasi atau kem jati diri supaya asas-asas mengendalikan kekecewaan dapat diajarkan dan dititipkan kepada mereka untuk membantu mereka dalam membuat sesebuah keputusan.

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor

Teknik mengendalikan kekecewaan ini adalah berbeza kepada setiap individu. Ini kerana mereka tidak menghadapi masalah yang sama malah peringkat masalah mereka juga berbeza. Ada orang yang merasakan bahawa masa depannya akan gelap sama sekali dan lansung tiada harapan hidup apabila dia kehilangan harta benda.

Walhal dengan pengetahuan dan mendalami ilmu yang lebih luas dia seharusnya menyedari bahawa kehilangan harta benda bukanlah pengakhiran hidup. Golongan yang meletakkan kekayaan dan harta benda sebagai ukuran kejayaan seseorang individu ini adalah mereka yang sentiasa mahu dilihat hebat di mata manusia dan sangat mementingkan reputasi.

Image may contain: 3 people, people standing, hat and outdoor

Maka, nasihat yang terbaik untuk golongan sebegini adalah mereka harus lebih bersyukur dan mencari ketenangan jiwa. Antara teknik mengendalikan kekecewaan yang boleh dipraktikkan oleh mereka adalah;

  • Cuba untuk tersenyum walaupun hati sedang kecewa
  • Meluahkan masalah kepada orang lain dan dia akan sedar bahawa dunia ini bukan hanya dia sahaja yang mempunyai masalah
  • Mendapatkan nasihat daripada orang-orang yang lebih berusia dan mereka akan sedar bahawa golongan ini telah menempuh pelbagai kekecewaan yang lebih besar
  • Setup mind bahawa dunia ini bukan hanya ada masalah harta benda atau wang ringgit sahaja, namun di seluruh dunia terdapat golongan yang sedang bergelut dengan peperangan, kesihatan dan kebuluran.

Kesimpulannya, teknik mengendalikan kekecewaan yang paling berkesan adalah dengan menerapkan ilmu bersyukur dan sentiasa mengingatkan mereka bahawa masalah dunia adalah bersifat sementara. Pasti ada harapan bagi mereka yang sentiasa berusaha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *