sembang santai rekreasi

Penipuan Melibatkan Trip-trip Aktiviti

SEMBANG-SEMBANG REKREASI

Assalamualaikum & selamat sejahtera semua. Pada sesi kali ini, saya kongsikan pendapat peribadi sy dan responses kepada permintaan beberapa rakan2 industri berkaitan 1 persoalan yg telah diajukan di dalam sebuah facebook group about couple of weeks ago – berkaitan fraud atau penipuan melibatkan trip-trip aktiviti.

Isu ini sebenarnya bukanlah isu baharu dan 1 post SEMBANG-SEMBANG REKREASI khas telahpun diwujudkan sebelum ini bagi merungkai isu yang telah terjadi. Namun demikian, ianya berterusan berlaku & seolah-olah tidak mempunyai jalan penyelesaian ataupun kaedah pembendungan. Persoalan yg telah diajukan di facebook group tersebut pula agak ‘panas’ kerana ianya turut melibatkan PDRM – laporan telah dibuat namun seolah-olah tiada tindakan lanjut yg diambil!.

Rakan2 sekalian…. bercakap tentang penyelesaian ini, suka saya membawa perhatian semua kepada beberapa cabang sudut pandang/perspektif. Tapi sebelum itu, saya menyeru semua supaya hentikanlah pandangan negatif/serong kepada mana2 investigation officers mahupun PDRM atas insiden sebegini. Ini kerana bukannya soal mereka tidak menjalankan tugas dengan baik tetapi in most cases, permasalahan tersebut adalah berpunca dari kita sendiri (agak pahit utk diterima namun itulah hakikatnya). Saya huraikan secara ringkas di bawah ni ye:

Baik, kita mulakan dengan tindakan setelah ditipu dahulu ye. Membuat laporan polis adalah 1 tindakan yang baik dan wajar. Ini adalah 1 kaedah bagi kita ‘membenarkan’ atau ‘menzahirkan’ insiden yangg kita alami tersebut dalam bentuk ‘black & white’. Namun demikian, bagaimana report itu dibuat juga turut memainkan peranan terutamanya ayat-ayat yang digunakan bagi menjelaskan keseriusan kejadian tersebut. Bagi mendapatkan penjelasan yg lebih mendalam dan contoh-contoh bersesuaian tentang hal ini, saya menyarankan agar rakan-rakan sekalian mendapatkan khidmat konsultasi dari beberapa rakan-rakan hikers kita yg juga peguam. Kejadian fraud sebegini bukanlah asing di negara kita. In fact, kes sebegini (termasuklah melibatkan industri hiking di Malaysia) yang telah membawa kepada hukuman penjara pun telah wujud – jadi, tidak menjadi masalah sangat untuk dijadikan rujukan berkaitan proses-proses yang perlu dilakukan. Namun, atas dasar menghormati profesionalisma kepeguaman dan hakikatnya, ianya adalah di luar bidang kuasa dan expertise saya untuk menjelaskan kesemuanya melalui medium ini, adalah lebih wajar sekiranya rakan-rakan berjumpa sendiri dgn sahabat2 peguam kita utk mendapatkan penjelasan. Begitu juga dengan tahap kes tersebut di mana sekiranya kes penipuan melibatkan nilai RM5K ke bawah, ia biasanya dibuat secara ‘Tuntutan Kecil’. Alternatifnya, jika tak ke mahkamah, boleh juga disalurkan aduan fraud sebegini ke Tribunal of Consumer Claims di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi & Kepenggunaan untuk tindakan lanjut.

Perspektif kedua pula….something yg saya sangat-sangat suka & menyarankan agar rakan-rakan pun buat ialah ‘mencegah lebih baik dari merawat’! Spesifiknya, sebelum kita “commit” dgn tawaran pakej dari seseorang penganjur atau sesebuah company/organization, adalah lebih baik sekiranya kita bertenang, ambil sedikit masa dan membuat sedikit homework/kajian peribadi terlebih dahulu. Orang putih kata, “hold your horses” – stop and consider carefully the decision or opinion about something. Apabila kita melihat sesuatu iklan/promosi (terutamanya yg luar biasa daya tarikannya, murah, ataupun ‘too good to be true’ daripada orang-orang yang kita tak kenal secara rapat / tak pernah melakukan aktiviti bersama / tak pernah menggunakan servis mereka), cuba elakkan the temptation untuk terus menempah pakej yang ditawarkan tersebut. Bertindaklah secara bijak sikit dengan cara yg cukup-cukup mudah iaitu “ASK AROUND” ataupun tanya rakan-rakan kita – Apabila nampak or dimaklumkan sahaja such promotion, call & tanya kawan-kawan kita or simply blast je dlm whatsapp group team kita berkaitan promosi tersebut. InsyaAllah ada sahabat2 kita yg akan response & memberi pendapat mereka (especially penggiat tegar dan para otai). Contrary to popular believe, dunia outdoor & adventure kita ni kecik je sebenarnya, kita je rasa ianya besar. Pi mai, pi mai tang tu gak! Walaupun kita x pernah kenal somebody atau seseorang organizer tersebut, pasti ada sahabat2 kita yg pernah kenal atau pernah terlibat melakukan aktiviti bersama. Pendapat-pendapat daripada mereka inilah yg sepatutnya kita ambil, kumpulkan & jadikan panduan untuk kita membuat keputusan. Selain itu, boleh juga kita find out latarbelakang organizers & polisi penyediaan service mereka menerusi apa jua bentuk medium seperti official website or any other socmed platforms. Kalau agak mencurigakan ataupun langsung tak wujud.…my advice, better don’t get involve! Daripada kita melakukan sesuatu secara membuta-tuli yang akhirnya tanpa disedari bakal menjerat kita, lebih baik kita be on the safe & clever sides.

Point di atas ini juga ada kaitannya dengan isu penguatkuasaan undang-undang. Ada di antara kita yg simply menyalahkan pihak PDRM namun dlm masa yg sama, samaada sedar ataupun tidak, kita jualah yg mewujudkan permasalahan tersebut. Akibat kegelojohan kita mengejar keseronokan beraktiviti melalui pembelian pakej-pakej sebegini, maka secara x langsung kita jualah yg memangkinkan kewujudan organizers tidak bertanggungjawab ini secara berleluasa. Dlm kata yg mudah…Mereka melakukan perkara yg tidak betul dgn menawarkan sesuatu tanpa asas perniagaan / penyediaan servis komersil yg kukuh, kita pulak membuat kesilapan dgn menyokong mereka melalui tindakan membeli servis mereka! Benda boleh elak tapi kita leka…dan bila dah x tahu menari, lantai pula dikatakan x rata!

My third & last point untuk post kali ini ialah kurangnya pendedahan & tindakan pelaksanaan yg sewajarnya dlm menangani fraud issue ini, baik dari sudut penyedia service mahupun clients/line up. Kita sebelum ini seolah-olah dimomokkan dgn 1 situasi yg mana tidak pernah wujud controlling mechanism dr aspek ini. Namun demikian, 1 inisiatif di peringkat kebangsaan iaitu Malaysia Tourism Excellence Business Certification (melibatkan beberapa cabang perniagaan pelancongan termasuklah Adventure Tourism) sedang digubal. Masih terlalu awal utk sy memberi penerangan terperinci berkaitan inisiatif ini kerana proses pembikinannya masih berjalan namun apa yg sy boleh utarakan di sini ialah ianya merupakan 1 usaha oleh pihak kerajaan melalui smart engagement with industry players bagi mewujudkan 1 mechanism bagi memastikan service pelancongan dpt dijalankan dgn sempurna & sedaya upaya mengelakkan sebarang bentuk tindakan yg boleh menganggu gugat perkembangan industry (termasuklah kes2 fraud sebegini). Sebagai sedikit gambaran awal, hanya penganjur atau company yang comply dgn industrial standard ini shj yg bakal dipromosikan perkhidmatan / perniagaan pelancongan mereka kpd masyarakat umum, so that potential clients tidak perlu gusar akan berlakunya penawaran servis yg tidak menepati piawaian ataupun kemungkinan ditipu oleh penyedia servis. InsyaAllah akan diwujudkan SEMBANG-SEMBANG REKREASI khas bagi tujuan ini selepas official launching pd Disember 2019 nanti.

So, itulah yg boleh sy kongsikan buat masa ini dlm memenuhi permintaan rakan2 industri sekalian. Byk lagi yg boleh diperhalusi namun sy rs ini pun dh cukup panjang utk kita sama2 baca & hopefully ‘hadamkan’. Points pertama & kedua tersebut bolehlah kita laksanakan buat masa sekarang sementara menunggu penguatkuasaan point ketiga. Itu pun sedikit sebanyak sudah memadai dlm usaha kita utk membenteras isu yg diperbincangkan tersebut secara lebih menyeluruh. Semoga sembang2 ini dptlah diterima secara positive oleh semua pembaca & seperti biasa, muchas gracias atas kesudian membaca.

Sumber : Dr. Alejandro Aaron Aventura

Klik disini untuk artikel seterusnya>>

Related Posts