Team Building

Pembangunan jati diri

Tidak menyambung pelajaran kerana kesempitan hidup bukan suatu kesalahan sekiranya anda memilih untuk bekerja.

Jangan terlalu memilih tempat bekerja atau pekerjaan sekiranya matalamat anda untuk keluar dari kepayahan hidup.

Kenapa pentingya untuk keluar dari kelompok kemiskinan dengan mencari pengalaman tanpa memilih tempat berkerja?

1.Peluang belajar

Anda akan menemui banyak peluang belajar di tempat kerja baharu. Dari situ anda boleh meningkatkan kemahiran dan menambah ilmu yang boleh digunakan jika ingin memohon pekerjaan lain kelak.

2.Bersemangat

Teruslah bersemangat dan cuba mencintai pekerjaan baharu itu walaupun ia bukan pilihan utama. Anda perlu ingatkan diri matalamat atau tujuan anda bekerja adalah untuk membantu keluarga dan keluar dari kepompong kemiskinan.

3.Permulaan hidup baharu

Sedar atau tidak, dengan bekerja anda sedang memulakan permulaan sebuah kehidupan yang baharu. Anda mempunya pendapatan sendiri, dan berjumpa dengan orang-orang baharu.

Malah rutin harian anda juga berubah.

4.Berkeyakinan

Tidak memilih tempat bekerja membuatkan anda lebih berkeyakinan. Anda tidak kisah perlu melakukan apa jua pekerjaan dan sentiasa bersedia.

5.Berjaya

Sekiranya anda mengambil langkah pertama tanpa banyak rungutan, tidak mustahil suatu hari nanti akan berjaya mencapai apa yang dicita-citakan.

Adakah penghijrahan ke tempat lain adalah suatu pilihan yang baik untuk membela nasib diri dan keluarga?

Orang berjaya melakukan penghijrahan dalam diri untuk mendapat kehidupan lebih baik. HIjrah bukan sahaja dari sudut wang ringgit, tetapi meliputi fizikal dan rohani.

Jika anda membuat keputusan untuk berhijrah kerana membantu keluarga, ia adalah satu pilihan yang tepat.

Berjumpa dengan lebih ramai orang yang pelbagai ragam dan persekitaran berbeza akan memberi pengalaman baru dalam hidup anda. Pengalaman ini amat berharga untuk anda di kemudian hari.

Jangan takut berdepan dengan perbezaan itu, sebaliknya cuba mempelajari sesuatu daripada mereka untuk dijadikan pengalaman dalam kehidupan dan sebagai nilai tambah dalam diri sendiri.

Sentiasalah berfikiran terbuka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *