Artical, Motivation Quote, Team Building

LAGU PASUKAN SEBAGAI IDENTITI DAN SEMANGAT TEAMBUILDING

Penciptaan lagu pasukan adalah salah satu asas semangat teambuilding selain daripada mencipta logo pasukan atau memakai baju boria sesama ahli pasukan. jika diperhatikan konsep nyanyian lagu dalam pasukan ini adalah sebagai salah satu cara untuk melambangkan identiti mereka. Konsep ini bukan sahaja digunakan dalam sesebuah pasukan, malah jika kita lihat dan membuat kajian konsep mencipta dan menyanyikan lagu pasukan ini turut digunapakai oleh jabatan-jabatan berikut iaitu ;-

  1. Semua sekolah di Negara
  2. Semua jabatan kerajaan di Negara
  3. Semua negeri di Negara
  4. Semua Negara di dunia

 

LAGU MALAYSIA “NEGARAKU”

 

Dapat dibuktikan bahawa melalui penciptaan lagu pasukan akan secara automatik membangkitkan satu semangat yang dikenali sebagai keazaman dan iltizam untuk mencapai objektif pasukan. Selain daripada menimbulkan rasa bangga dan patrioritik, aura semasa menyanyikan lagu pasukan ini akan membentuk satu jati diri untuk melindungi pasukan (protective team).

Justeru, menjadi satu idea yang menarik dalam setiap kem teambuilding yang diadakan untuk mengadakan pertandingan mencipta lagu pasukan. Ketua pasukan atau ketua jabatan juga disyorkan untuk mengadakan pertandingan dalam jabatan masing-masing dan memberikan hadiah kepada sesiapa yang berjaya mencipta lagu pasukan yang baik dan sesuai mencerminkan identiti pasukan atau jabatan.

MENYANYIKAN LAGU PASUKAN

Sebagai contoh, Kementerian Kesihatan Malaysia menerapkan konsep penciptaan lagu pasukan ini dengan memperkenalkan lagu baru seiring dengan perubahan motto kementerian mereka. lagu terbaru mereka yang diberi judul “KAMI SEDIA MEMBANTU” adalah seiring dengan motto terbaru mereka.

Tidak dinafikan juga, menggubah lagu bukanlah sesuatu perkara yang mudah dah boleh disiapkan dalam sekelip mata. Justeru sekiranya mana-mana ketua pasukan ingin melatih minda ahli pasukan atau anak buah mereka menjadi lebih kreatif dan inovatif maka mengadakan pertandingan mencipta lagu pasukan atau logo pasukan adalah antara cara terbaik mengasah ketajaman minda.

Ini kerana ahli pasukan yang mempunyai fikiran yang cerdas yang mampu menghasilkan lagu pasukan tentu sahaja mampu menjana idea yang lebih kreatif dan kritis dalam menjana kecemerlangan organisasi.

 

Imaginasi adalah sama penting dengan pengetahuan – Albert Einstein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *