Artical

Creative thinking

Apakah creative thinking?

Creative thinking atau berfikiran kreatif adalah kemahiran untuk mencari idea-idea baharu dalam menyelesaikan masalah.

Bagi seorang pelajar kemahiran ini perlu dikuasai untuk mewujudkan keyakinan dalam diri ketika berada dalam dunia kerjaya selepas tamat belajar nanti.

Tips menimbulkan sikap yakin diri pelajar terhadap suasana baru pekerjaan melalui creative thinking di dalam menjayakan sesuatu tugasan :

1.Tanamkan perasaan ingin tahu

Sebagai seorang pelajar anda boleh tanamkan sikap ingin tahu tentang semua perkara. Sikap ingin tahu ini akan mendorong diri anda untuk mencuba dan belajar sesuatu yang baharu.

Sikap sebegini juga akan membuatkan orang sekeliling menyukai anda. Malah tugasan juga dapat diselesaikan dengan baik.

2.Berfikiran terbuka

Memasuki alam pekerjaan, anda perlu bersedia dan sentiasa berfikiran terbuka. Anda tidak kisah untuk mendengar pendapat dan belajar sesuatu yang baharu demi untuk menjayakan sesuatu tugasan.

3.Tidak takut memberi pandangan

Jika anda mempunyai idea tentang sesuatu tugasan yang diberikan, jangan takut untuk melontarkannya.

Memberi pandangan bukan suatu kesalah sebaliknya ia cara untuk menambah baik sesuatu idea atau tugasan yang diberikan jika ia bersesuaian.

4.Brainstorming

Bagi melatih diri supaya sentiasa mempunyai kemahiran creative thinking, brainstorming adalah antara kaedah paling berkesan.

Catatkan idea dan kembangkannya sehingga menemui idea atau penyelesaian baharu.

5.Menjadikan membaca sebagai tabiat

Jangan ingat anda sudah menamatkan persekolahan, tabiat membaca perlu ditamatkan juga. Dengan membaca anda akan lebih berfikiran kreatif dan kritis yang mana ia bagus untuk membina kerjaya anda di kemudian hari.

Tabiat membaca pasti membuatkan seseorang itu dapat menghasilkan idea-idea yang baharu untuk dimanfaatkan dalam setiap tugasan diberikan.

Kemahiran creative thinking ini yang dikuasi ini sebenarnya bukan hanya berguna di dalam kerjaya tetapi di dalam kehidupan seharian.

Orang yang mempunyai daya creative thingking ini tidak akan cepat mengalah dengan kehidupan mereka sebaliknya mencari jalan untuk mencipta kejayaan demi kejayaan.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *