Artical

Creative thinking

Creative thinking

Orang yang sentiasa mempunyai kemahiran creative thinking lebih mudah untuk melakukan sesuatu perkara yang sukar dan tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Walaupun anda masih dibangku sekolah, kemahiran creative thingking boleh dibina dengan pelbagai cara terutama mencari idea-idea baharu untuk menyelesaikan sesuatu masalah.

Jangan mengalah sebelum cuba untuk berfikir dan menyelesaikan masalah. Jangan takut juga untuk salah dalam percubaan pertama.

Kesalahan-kesalahan yang dilakukan itu sebenarnya akan menyebabkan otak anda lebih kreatif, dan dapat mengeluarkan idea yang baharu.

Ada idea cuba sampaikan sahaja!

Sikap sebegitu akan akan membuatkan diri seseorang itu berjaya mengejar impian dan kehidupan yang lebih baik.

Tips merangsang minda untuk meneroka pelbagai kemungkinan, menghasilkan sesuatu yang tidak pernah dilakukan :

1.Bersedia menghadapi apa jua kemungkinan

Anda perlu melatih diri untuk sentiasa bersedia menghadapi sebarang arahan atau tugasan yang diberikan ketika berada di alam pekerjaan.

Tugasan itu kadangkala bukan sesuatu yang anda bayangkan, namun ia tidak salah untuk anda lakukannya.

2.Yakin diri

Memasuki dunia pekerjaan yang baharu, pelbagai rintangan anda akan hadapi. Malah persekitarannya juga akan berubah.

Namun sekiranya anda mempunyai idea yang baik ambil peluang untuk bertahan dan yakin diri untuk bergaul dengan orang lain.

3.Berkongsi idea

Anda tidak perlu bimbang untuk berkongsi idea dengan orang lain. Sekiranya idea anda ditolak jangan berkecil hati sebaliknya cuba dan terus mencuba untuk berfikir dengan idea baharu.

4.Berfikiran terbuka

Dunia pekerjaan dan alam persekolahan tidak akan sama situasinya. Ketika anda berada di dunia pekerjaan, semuanya bergantung di atas kaki sendiri.

Jika anda mahu berjaya dalam kerjaya, sentiasalah berlapang dada dan berfikiran terbuka untuk menerima kritikan, teguran dan belajar sesuatu yang baharu.

5.Motivasi

Anda perlu sentiasa mempunyai motivasi diri untuk mencapai matlamat hidup. Berfikirlah secara positif dan memberi peluang untuk diri anda melangkah lebih jauh tanpa mengehadkan pemikiran anda.

Kesimpulannya, sebagai seorang pelajar cubalah untuk belajar menjadi seorang creative thinking dalam melakukan sesuatu tugasan dan menyelesaikan masalah. Jangan mudah mengalah dan berserah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *