Artical

BINA IMEJ DIRI YANG POSITIF ASAS PERTAMA KEJAYAAN

kem unit beruniform

Kegagalan membina imej diri yang positif adalah langkah pertama menuju kegagalan dalam kehidupan.  Individu yang berimej negatif bukan sahaja sering menyalahkan orang lain atau menyalahkan keadaan lantaran mereka dihimpit kegagalan, malah mereka juga gagal untuk menggerakkan diri mereka ke arah perubahan yang positif. Ada juga yang menyalahkan majikan lantaran tidak berjaya dinaikkan pangkat malah yang lebih buruk individu ini mula menyalahkan takdir dan membuat keputusan bahawa segala usaha dan doanya adalah sia-sia, maka tidak perlu lagi dia berusaha untuk lebih maju.

Hakikatnya mereka lupa bahawa individu yang berjaya bukanlah kerana dia ditakdirkan untuk berjaya. Mereka bermula dengan membina imej diri yang positif terlebih dahulu. Ini bermaksud, tunggak kejayaan sesiapa sahaja di dunia ini adalah apabila dia berjaya mengawal dirinya sendiri terlebih dahulu sebelum mengawal pandangan orang lain terhadap dirinya.

Antara tips untuk menukar imej negatif kepada positif adalah ;

  • Tukarkan fikiran negatif kepada sentiasa optimis dan positif dalam apa jua situasi. Dalam erti kata lain cuba mencari hikmah dalam setiap permasalahan yang terjadi.
  • Tingkatkan keterlibatan dalam semua aktiviti. Dalam erti kata lain cuba sibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti sosial supaya anda tiada kesempatan untuk bersedih.
  • Cuba untuk membentuk persekitaran positif adalah cara yang baik untuk membentuk imej diri yang positif. Ini kerana orang-orang yang berjaya akan cuba melingkungi dirinya dengan bergaul bersama-sama mereka yang telah berjaya
  • Rebut peluang mencari ilmu di mana sahaja. Berkongsi pengalaman dengan orang yang telah berjaya juga mampu membuka mata hati dan jiwa.

Dalam konsep teambuilding dan kerjasama berpasukan, aura dan imej yang positif ini akan membantu seluruh pasukan atau organisasi bergerak maju dan membentuk daya saing. Melalui penerapan pemikiran dan penghasilan idea yang kreatif dan inovatif adalah perlu imej yang positif ini sentiasa diterapkan sejajar dengan kemajuan organisasi.

Ini adalah penting bagi mengelakkan terjadinya permusuhan lantaran rasa iri hati dengan kejayaan pasukan lain. Justeru, di sinilah kepentingan imej diri yang positif yang tidak hanya menentukan kejayaan dan kecemerlangan individu malah menentukan juga kecemerlangan seluruh organisasi dan jabatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *