Team Building

Team Building Online Course

Team Building Online Course

Mahukah kami bocorkan skil-skil mengembangkan bakat staf yang macam tidak peduli apabila melanggar SOP?

Mahukah juga tuan menjadi ketua disukai oleh semua pekerja termasuk pekerja yang kurang cemerlang dalam menjaga disiplin mereka?

MERAIKAN BAKAT SENI STAFF

Staff yang mempunyai bakat kreatif dalam bidang seni tetapi disiplin kerjanya lemah dan dia macam tak peduli apabila melanggar SOP di tempat kerja.

Kebiasaanya ketua cenderung tidak menghargai bakat seni staff yang melanggar SOP di tempat kerja, apatah lagi karya seni itu tiada kaitan dengan tugas rasminya. Malah dia akan tegur kesalahan staffnya itu.

Akibatnya teruk. Staf yang mempunyai bakat kreatif selalunya mempunyai cara fikir yang kreatif. Mereka tidak mahu berfikir menyelesaikan cabaran kerja. Mereka hanya menunggu arahan. Ini boleh mendatangkan stress kepada ketua dan rakan sekerja yang lain.

Bahkan, staf yang ditegur-tegur ini akan jatuh air muka. Semangat kerja menurun dan staf ini akan melakukan lebih banyak kesilapan kecil yang kerap. Ini bahaya untuk kewangan syarikat.

Dengan fokus pada kebagusan mutu karya staffnya itu, si ketua mendapat rasa hormat dan kasih sayang dari staffnya, dan itu memudahkan si ketua mendorong staffnya supaya memperbaiki disiplin kerjanya.

 

BAGAIMANA MENJADI KETUA YANG DIKASIHI OLEH PEKERJA DAN RAKAN SEKERJA

Pekerja bermasalah  sering kurang cemerlang dalam menjaga disiplin dalam pekerjaan mereka. Mereka cenderung melakukan banyak kesilapan dan tidak mematuhi SOP kerja..

Ketua menegur dan mengkritik kesilapan dan kelemahan orang-orang kecil, kononnya supaya mereka sedar dan membetulkan kesilapan mereka.

Teguran dan kritikan sebenarnya bukanlah alat mendorong. Walaupun teguran itu dibuat face-to face tanpa orang lain, moral dan air muka tetap akan jatuh di hadapan ketua. Apa lagi, semangat kerja golongan ini tentu menurun.

Ketua juga jatuh kredibiliti kerana dilihat mesra dengan satu golongan yang cemerlang. Golongan yang tidak cemerlang menjadi mangsa dikriminasi dalam komunikasi. Potensi wujud 2 pasukan berbeza nilai sangat tinggi. Akhirnya membawa kepada penurunan kualiti kerja.

 

Kami dedahkan skil team building yang betul bagi menangani isu ini. Berikut adalah butirannya:

⏰ Tarikh : 16 Febuari 2023, Jumaat
⏰ Masa : 10.30 pagi
🏫 Tempat : Aplikasi Zoom
👩‍🏫 Ketua Jurulatih : Puan Suhaili Ikhsan (Pemilik TABIKA yang telah mengurus staf yang mengendalikan lebih 7000 anak didik)

👫 Sasaran : Organisasi korporat, Ketua syarikat, pemilik bisnes, Usahawan, Pengurus HR, Supervisor, kumpulan keluarga dan semua jenis kumpulan.

Semoga kehadiran tuan/puan dapat memberi manfaat kepada semua pihak.

📍Untuk pendaftaran , sila tinggalkan alamat telefon di ruangan telefon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *